Lebensmittel

Publikation Umfrage Ernaehrung ueber 50

Umfrage zur Ernährung 50+

Die demographische Entwicklung der Schweiz zeigt: Aufgrund der gestiegenen Lebenserwartung wird die Bevölkerungsgruppe der über 65-Jährigen im 21. Jahrhundert weiter zunehmen. Eine ausgewogene, gesunde Ernährung ist für Gesundheit und Wohlbefinden im Alter von grosser Bedeutung, um das Risiko für verschiedene chronische Krankheiten wie z.B. Diabetes, Osteoporose oder Herz-Kreislauf-Erkrankungen zu reduzieren. Eine Umfrage bei 632 Personen im Alter zwischen 50 und 81 Jahren ist durchgeführt worden über deren Ernährungsgewohnheiten, Ernährungswissen- und verhalten sowie Verzehrhäufigkeiten besonders in Bezug auf Lebensmittel tierischer Herkunft. Mehr dazu unter diesem Link!


Milchprodukte: Anforderungen an Fruchtbeigaben

Fruchtbeigaben bei Milchprodukten können zu Risiken hinsichtlich der Lebensmittelsicherheit führen. Im Rahmen einer Bachelorarbeit wurde für Beurteilung und Management möglicher Gefahren eine Bewertung erstellt, damit die Wahrscheinlichkeit einer Kontamination auf ein Minimum reduziert werden kann. Das Ergebnis der Arbeit ist vor allem für kleinere und mittlere Milchverarbeitungsbetriebe sehr wichtig und soll als Teil des Probenahmeleitfadens von InterLab publiziert werden.

Projektnummer: 22.05.16.04.01

Entwicklung von neuen biobasierten Molekülen als Alternativen zu Pestiziden

Natural products (NPs) have been the starting point for the development of active biomolecules against pests and diseases. Bioactive NPs are obtained by bioassay-guided fractionation of an active extract from plants or microorganisms. Due to the challenges and technical difficulties associated with their production, industry moved away from NPs discovery and embraced new technologies, particularly combinatorial chemistry. However, new natural active compounds, with low impact on health and environment, are urgently needed. In this innovative project, fungi, plants and biogas digestate will be screened to identify bioactive NPs with new scaffolds. Bio-transformation and biotechnological approaches will be developed to generate new fungicides, nematicides, bactericides, and virucides.

Name, Vorname Standort
Ahrens Christian Reckenholz
Brabant Cécile Changins
Dahlin Paul Wädenswil
Dubuis Pierre-Henri Changins
Freimoser Florian Changins
Gindro Katia Changins
Hilber Maja Wädenswil
Ruthes Andrea Caroline Wädenswil
Schnée Sylvain Changins
Stucky Tobias Wädenswil

Zuffa S., Schmid R., Bauermeister A., Gomes P. W. P., Caraballo-Rodriguez A. M., El Abiead Y., Aron A. T., Gentry E. C., Zemlin J., Gindro K., Massana Codina J., Dorrestein P.
microbeMASST: A taxonomically informed mass spectrometry search tool for microbial metabolomics data.
Nature Microbiology, 9, 2024, 336-345.

Pellissier L., Gaudry A., Vilette S., Lecoultre N., Rutz A., Allard P.-M., Marcourt L., Queiroz E. F., Chave J., Eparvier V., Stien D., Gindro K., Wolfender J.-L.
Comparative metabolomic study of fungal foliar endophytes and their long-lived host Astrocaryum sciophilum: A model for exploring the chemodiversity of host-microbe interactions.
Frontiers in Plant Science, 14, 2023, 1-22.

Grillon A. C., Gindro K., Chevalley C., Massana Codina J.
Antifungal evaluation of plant extracts as alternative fungicides for the management of early and late blight in potato crops.
In: European Association for Potato Research EAPR Pathology and Pests Section Meeting. 4 September, Arras. 2023, 1.

Schürch Gabus S., Gindro K., Schnée S., Dubuis P.-H., Massana Codina J., Wilhelm M., Riat A., Lamoth F., Sanglard D.
Occurrence of Aspergillus fumigatus azole resistance in soils from Switzerland.
Medical Mycology, Preprint, 2023, 1-25.

Vigneron N., Grimplet J., Remolif E., Rienth M.
Unravelling molecular mechanisms involved in resistance priming against downy mildew (Plasmopara viticola) in grapevine (Vitis vinifera L.).
Scientific Reports, 13, 2023, 1-13.

Alfattani A., Queiroz E. F., Marcourt L., Leoni S., Stien D., Hofstetter V., Gindro K., Perron K., Wolfender J.-L.
One-step bio-guided isolation of secondary metabolites from the endophytic fungus Penicillium crustosum using high-resolution semi-preparative HPLC.
Combinatorial Chemistry & High Throughput Screening, In Press, 2023, 1-10.

Huber R., Marcourt L., Héritier M., Luscher A., Guebey L., Schnée S., Michellod E., Guerrier S., Wolfender J-L., Scapozza L., Köhler T., Gindro K., Queiroz E. F.
Generation of potent antibacterial compounds through enzymatic and chemical modifications of the trans-delta-viniferin scafold.
Scientific Reports, 13, (15986), 2023, 1-21.

Stucky T., Hochstrasser M., Meyer S., Segessemann T., Ruthes A. C., Ahrens C., Pelludat C., Dahlin P.
A novel robust screening assay identifies pseudomonas strains as reliable antagonists of the root-knot nematode Meloidogyne incognita.
Microorganisms, 11, (8), 2023, 1-16.

Zwygart A. C.-A., Medaglia C., Huber R., Poli R., Marcourt L., Schnée S., Michellod E., Mazel-Sanchez B., Constant S., Huang S., Bekliz M., Clément S., Gindro K., Ferreira Queiroz E., Tapparel C.
Antiviral properties of trans-δ-viniferin derivatives against enveloped viruses.
Biomedicine & Pharmacotherapy, 163, 2023, 1-11.

Oldani E., Cabianca A., Dahlin P., Ruthes A. C.
Biogas digestate as potential sorce for nematicides.
Environmental Technology & Innovation, 29, 2023, 1-14.

Rita de Souza C., Gindro K., Verdenal T., Spring J.-L., Spangenberg J.-E., Zufferey V.
Water deficit responses of field‑grown Pinot noir mediated by rootstock genotypes in a cool climate region.
OENO One, 56, (2), 2022, 136-148.

Zufferey V., Gindro K., Verdenal T., Murisier F., Viret O.
Anatomie et physiologie : Alimentation et carences, accidents physiologiques et climatiques.
AMTRA. La vigne (Vol. 4), 2022, 564 S.

Monod V., Hofstetter V., Zufferey V., Viret O., Gindro K., Croll D.
Quantifying trade-offs in the choice of ribosomal barcoding markers for fungal amplicon sequencing: A case study on the grapevine trunk mycobiome.
Microbiology Spectrum, 10, (6), 2022, 1-13.

Gfeller A., Fuchsmann P., De Vrieze M., Gindro K., Weisskopf L.
Bacterial volatiles known to inhibit Phytophthora infestans are emitted on potato leaves by Pseudomonas strains.
Microorganisms, 10, (8), 2022, 1-11.

Dubey S., Pellaud S., Gindro K., Schuerch J., Golay J., Gloor R., Ghali K., Dubey O.
Fungal Infection in free-ranging snakes caused by opportunistic species.
Emerging Animal Species, 3, (May), 2022, 1-4.

Girelli C. R., Hussain M., Verweire D., Oehl M. C., Massana Codina J., Avendano M. S., Migoni D., Scortichini M., Fanizzi F. P.
Agro-active endo-therapy treated Xylella fastidiosa subsp. pauca-infected olive trees assessed by the first 1H-NMR-based metabolomic study.
Scientific Reports, 12, 2022, 1-13.

Huber R., Marcourt L., Quiros L., Luscher A., Schnée S., Michellod E., Ducret V., Kohler T., Perron K., Wolfender JL., Gindro K., Ferreira Queiroz E.
Chiral separation of stilbene dimers generated by biotransformation for absolute configuration determination and antibacterial evaluation.
Frontiers in Chemistry, 10, 2022, 1-11.

Gindro K., Schnée S., Lecoultre N., Michellod E., Zufferey V., Spring J.-L., Viret O., Dubuis P.-H.
Development of downy mildew in grape bunches of susceptible and resistant cultivars: infection pathways and limited systemic spread: Downy mildew development in grape bunches.
Australian Journal of Grape and Wine Research, 2022, 1-9.

Huber R., Koval A., Marcourt L., Héritier M., Schnée S., Michellod E., Scapozza L., Katanaev V., Wolfender JL., Gindro K., Queiroz EF.
Chemoenzymatic Synthesis of Original Stilbene Dimers Possessing Wnt Inhibition Activity in Triple-Negative Breast Cancer Cells Using the Enzymatic Secretome of Botrytis cinerea Pers.
Frontiers in Chemistry, 10, (881298), 2022, 1-32.

Dessilly G., Pâques AT., Vandenbroucke AT., Hazée P., Gaume A., Gindro K., Schnée S., Lakaye F., Kabamba-Mukadi B.
In vitro evaluation of virucidal activity of disodium citrate perhydrate (2SCP) disinfectant against SARS-CoV-2 virus.
Journal of Global Antimicrobial Resistance, 28, 2022, 158-160.

Huber R., Marcourt L., Koval A., Schnée S., Righi D., Michellod E., Katanaev V., Wolfender JL., Gindro K., Queiroz E.
Chemoenzymatic synthesis of complex phenylpropanoid derivatives by the Botrytis cinerea secretome and evaluation of their Wnt inhibition activity.
Frontiers in Plant Science, 12, 2022, 1-19.

Carotinoid-Aufnahme aus Spinat

Grünblättriges Gemüse ist eine wichtige Quelle für die Carotinoide Lutein und Beta-Carotin – beide sind für die Sehkraft wichtig. Resultate einer kürzlich abgeschlossenen Interventions-Studie zeigen, dass bei Kurzdarm-Patienten die Serum-Ausgangswerte dieser Carotinoide tiefer sind und deren Absorption schlechter ist als bei gesunden Menschen. Mögliche Langzeit-Effekte auf die Sehkraft aufgrund der schlechteren Aufnahme dieser Inhaltsstoffe bleiben abzuklären.


Krankheitserreger auf Gemüse minimieren

Weltweit steigt die Zahl an Infektionserkrankungen, die hervorgerufen werden durch den Verzehr von Gemüse, welches mit humanpathogenen Bakterien belastet ist. Die Lokalisierung und mögliche Aufnahme solcher Bakterien in Gemüsepflanzen sowie die Rolle von Eintragsquellen wie zum Beispiel Bewässerungswasser sind derzeit nur unvollständig geklärt. In einem aktuellen Forschungsprojekt untersucht Agroscope in Zusammenarbeit mit der Universität Hohenheim, Deutschland, die Besiedlung von Salatpflanzen mit enterohämorrhagischen Escherichia coli (EHEC).