Die demographische Entwicklung der Schweiz zeigt: Aufgrund der gestiegenen Lebenserwartung wird die Bevölkerungsgruppe der über 65-Jährigen im 21. Jahrhundert weiter zunehmen. Eine ausgewogene, gesunde Ernährung ist für Gesundheit und Wohlbefinden im Alter von grosser Bedeutung, um das Risiko für verschiedene chronische Krankheiten wie z.B. Diabetes, Osteoporose oder Herz-Kreislauf-Erkrankungen zu reduzieren. Eine Umfrage bei 632 Personen im Alter zwischen 50 und 81 Jahren ist durchgeführt worden über deren Ernährungsgewohnheiten, Ernährungswissen- und verhalten sowie Verzehrhäufigkeiten besonders in Bezug auf Lebensmittel tierischer Herkunft. Mehr dazu unter diesem Link!
Milchprodukte: Anforderungen an Fruchtbeigaben
Fruchtbeigaben bei Milchprodukten können zu Risiken hinsichtlich der Lebensmittelsicherheit führen. Im Rahmen einer Bachelorarbeit wurde für Beurteilung und Management möglicher Gefahren eine Bewertung erstellt, damit die Wahrscheinlichkeit einer Kontamination auf ein Minimum reduziert werden kann. Das Ergebnis der Arbeit ist vor allem für kleinere und mittlere Milchverarbeitungsbetriebe sehr wichtig und soll als Teil des Probenahmeleitfadens von InterLab publiziert werden.
Pellissier L., Gaudry A., Vilette S., Lecoultre N., Rutz A., Allard P.-M., Marcourt L., Queiroz E. F., Chave J., Eparvier V., Stien D., Gindro K., Wolfender J.-L.
Comparative metabolomic study of fungal foliar endophytes and their long-lived host Astrocaryum sciophilum: A model for exploring the chemodiversity of host-microbe interactions.
In contrast to the dynamics observed in plant/pathogen interactions, endophytic fungi have the capacity to establish enduring associations within their hosts, leading to the development of a mutually beneficial relationship that relies on specialized chemical interactions. Research indicates that the presence of endophytic fungi has the ability to significantly modify the chemical makeup of the host organism. Our hypothesis proposes the existence of a reciprocal exchange of chemical signals between plants and fungi, facilitated by specialized chemical processes that could potentially manifest within the tissues of the host. This research aimed to precisely quantify the portion of the cumulative fungal endophytic community's metabolome detectable within host leaves, and tentatively evaluate its relevance to the host-endophyte interplay. The understory palm Astrocaryum sciophilum (Miq.) Pulle was used as a interesting host plant because of its notable resilience and prolonged life cycle, in a tropical ecosystem. Using advanced metabolome characterization, including UHPLC-HRMS/MS and molecular networking, the study explored enriched metabolomes of both host leaves and 15 endophytic fungi. The intention was to capture a metabolomic "snapshot" of both host and endophytic community, to achieve a thorough and detailed analysis. This approach yielded an extended MS-based molecular network, integrating diverse metadata for identifying host- and endophyte-derived metabolites. The exploration of such data (>24000 features in positive ionization mode) enabled effective metabolome comparison, yielding insights into cultivable endophyte chemodiversity and occurrence of common metabolites between the holobiont and its fungal communities. Surprisingly, a minor subset of features overlapped between host leaf and fungal samples despite significant plant metabolome enrichment. This indicated that fungal metabolic signatures produced in vitro remain sparingly detectable in the leaf. Several classes of primary metabolites were possibly shared. Specific fungal metabolites and/or compounds of their chemical classes were only occasionally discernible in the leaf, highlighting endophytes partial contribution to the overall holobiont metabolome. To our knowledge, the metabolomic study of a plant host and its microbiome has rarely been performed in such a comprehensive manner. The general analytical strategy proposed in this paper seems well-adapted for any study in the field of microbial- or microbiome-related MS and can be applied to most host-microbe interactions.
Grünblättriges Gemüse ist eine wichtige Quelle für die Carotinoide Lutein und Beta-Carotin – beide sind für die Sehkraft wichtig. Resultate einer kürzlich abgeschlossenen Interventions-Studie zeigen, dass bei Kurzdarm-Patienten die Serum-Ausgangswerte dieser Carotinoide tiefer sind und deren Absorption schlechter ist als bei gesunden Menschen. Mögliche Langzeit-Effekte auf die Sehkraft aufgrund der schlechteren Aufnahme dieser Inhaltsstoffe bleiben abzuklären.
Weltweit steigt die Zahl an Infektionserkrankungen, die hervorgerufen werden durch den Verzehr von Gemüse, welches mit humanpathogenen Bakterien belastet ist. Die Lokalisierung und mögliche Aufnahme solcher Bakterien in Gemüsepflanzen sowie die Rolle von Eintragsquellen wie zum Beispiel Bewässerungswasser sind derzeit nur unvollständig geklärt. In einem aktuellen Forschungsprojekt untersucht Agroscope in Zusammenarbeit mit der Universität Hohenheim, Deutschland, die Besiedlung von Salatpflanzen mit enterohämorrhagischen Escherichia coli (EHEC).