Control

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The use of antibiotics is not permitted in Switzerland; moreover, no other medication exists to combat European foul brood. Hives with symptoms must therefore be destroyed in order to limit the outbreak, and the contaminated material must be sanitised. Since prevention is the best cure, early detection is desirable. Numerous studies have been undertaken and documents have been created at the Swiss Bee Research Centre and elsewhere to draw the attention of beekeepers to these problems and inform them about the causes and the control measures to be implemented.

Merkblatt zur erkennung von Bienenbrutkrankheiten (German (PDF, 357 kB, 18.10.2017) and French (PDF, 226 kB, 02.02.2017))
M. Tschumi (2011)

Elenco di pubblicazione

Elenco di pubblicazione

Pubblicazioni Marie Blackford

Blackford M., Furet-Gavallet C., Zeng L.
Weinfiltration: Historische Entwicklung.
Obst+Wein, 159, (12), 2023, 8-11.

Furet-Gavallet C., Zeng L., Blackford M., Pelossi C.
Ein Kostenvergleich zwischen der Platten- und Tangentialflussfiltration.
Obst+Wein, 159, (12), 2023, 12-13.

Dienesné Nagy A., Verdenal T., Spring J.-L., Blackford M., Lorenzini F.
Impact of must nitrogen deficiency on white wine composition depending on grape variety.
In: Oeno-Macrowine 2023. 10 July, Ed. ISVV, Bordeaux. 2023, 1.

Dienesné Nagy A., Vuichard F., Belcher S., Blackford M., Rösti J., Lorenzini F.
Advantages and limitations of a high-throughput analytical method using an automated enzymatic assay to quantify the glutathione in grape juice.
Journal of Food Composition and Analysis, 122, 2023, 1-6.

Inderbitzin J., Mackie-Haas K., Blackford M., Guggenbühl B., Wiederkehr M.
Konsumentenumfrage bezüglich neuer Sorten.
In: Wädenswiler Weintage 2023. 12. Januar, Wädenswil. 2023.

Réviron S., Hoffet F., Gerz A., Mackie-Haas K., Egli-Künzler L., Blackford M., Jans K., Burdet F., Deneulin P., Mondoux A., Steinemann B.
Vins du futur: Quelle place pour les cépages tolérants?
Vignes et Vergers, 1, 2022, 16-18.

Sizzano F., Blackford M., Bourdin G.
Des approches innovantes à la cave.
Journal Agri, 26 août, 2022, 3.

Bourdin G., Sizzano F., Blackford M., Carlen C., Simonin S., Bach B., Hautier S.
Önologie – Nachweis und Identifizierung von Mikroorganismen.
Schweizer Zeitschrift für Obst- und Weinbau, 6, 2022, 18-20.

Sizzano F., Blackford M., Bourdin G.
Microbiological follow-up of bioreactor-assisted must alcoholic fermentation by flow cytometry.
Applied Sciences, 12, (18), 2022, 1-10.

Sizzano F., Blackford M., Simonin S., Bach B., Hautier S., Lorenzini F., Carlen C., Bourdin G.
Détection et identification des microorganismes: outils appliqués à l’œnologie.
Vignes et Vergers, 6, 2022, 12-14.

Blackford M., Comby M., Dienesné Nagy A., Zeng L., Cléroux M., Lorenzini F., Bourdin G., Bach B.
Characterisation of stem extracts of various grape varieties obtained after maceration under simulated alcoholic fermentation.
OENO One, 56, (3), 2022, 343-356.

Simone D., Blackford M., Zeng L.
Valorisation du Divico: Suivi de maturité phénolique et comparaison des méthodes de vinification : Synthèse du Travail de Bachelor de Damien Simone pour l'obtention du titre d'Oenologue.
Objectif, 97, 2022, 11-13.

Dienes-Nagy Á., Vuichard F., Belcher S., Blackford M., Rösti J., Lorenzini F.
Simultaneous quantification of glutathione, glutathione disulfide and glutathione-S-sulfonate in grape and wine using LC-MS/MS.
Food Chemistry, 386, 2022, 1-7.

Zeng L., Dienes-Nagy Á., Blackford M., Siebert P., Vuichard F., Bourdin G., Lorenzini F., Bach B.
Analyser les polyphénols du vin rouge avec un spectrophotomètre? : Reprenons depuis le début.
Revue suisse de viticulture arboriculture horticulture, 53, (6), 2021, 284-293.

S. Reviron, F. Hoffet, A. Gerz, Mackie-Haas K., Künzler L., Blackford M., K. Jans, F. Burdet, P. Deneulin, A. Mondoux, B. Steinemann
Welche Platz haben robuste Rebsorten?
Schweizer Zeitschrift für Obst- und Weinbau, 15, 2021, 6-7.

Mackie-Haas K., Künzler L., Blackford M., Steinemann B., Hoffet F., Deneulin P.
Wein der Zukunft - PiWi-Weine kommen gut an.
Schweizer Zeitschrift für Obst- und Weinbau, 8, 2021, 10-11.

Blackford M., Deneulin P., Rébénaque P., Danthe E., Amiet L., Rösti J., Spring J.-L., Lorenzini F., Bourdin G.
Influence de la durée de macération sur la qualité et le potentiel de garde des vins issus de Merello et Gamarello.
Revue suisse de viticulture arboriculture horticulture, 53, (4), 2021, 188-199.

Blackford M., Comby M., Zeng L., Dienes-Nagy Á., Bourdin G., Lorenzini F., Bach B.
A review on stems composition and their impact on wine quality.
Molecules, 26, (5), 2021, 1-41.

Zufferey V., Verdenal T., Dienes-Nagy Á., Belcher S., Lorenzini F., Koestel C., Blackford M., Bourdin G., Gindro K., Spangenberg J.E., Rösti J., Viret O., Carlen C., Spring J.-L.
Effet du régime hydrique sur le comportement de la vigne et la qualité des vins de petite Arvine.
Revue suisse de viticulture arboriculture horticulture, 1, (52), 2020, 160-171.

Zufferey V., Verdenal T., Dienes-Nagy Á., Belcher S., Lorenzini F., Koestel C., Blackford M., Bourdin G., Gindro K., Spangenberg J.E., Rösti J., Viret O., Carlen C., Spring J.-L.
The influence of vine water regime on the leaf gas exchange, berry composition and wine quality of Arvine grapes in Switzerland.
OENO One, 3, 2020, 553-568.

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