Control

soda_20170202

The use of antibiotics is not permitted in Switzerland; moreover, no other medication exists to combat European foul brood. Hives with symptoms must therefore be destroyed in order to limit the outbreak, and the contaminated material must be sanitised. Since prevention is the best cure, early detection is desirable. Numerous studies have been undertaken and documents have been created at the Swiss Bee Research Centre and elsewhere to draw the attention of beekeepers to these problems and inform them about the causes and the control measures to be implemented.

Merkblatt zur erkennung von Bienenbrutkrankheiten (German (PDF, 357 kB, 18.10.2017) and French (PDF, 226 kB, 02.02.2017))
M. Tschumi (2011)

Elenco di pubblicazione

Elenco di pubblicazione

Pubblicazioni Walter Bisig

Tahadjodi, S., Marschnig, S., Guggisberg, D., Rehberger, B., Bisig W.
Milchproteine als Emulgatoren.
Alimenta, (3), 2008, 34-35.

Bisig, W., Collomb, M., Bütikofer, U., Sieber, R., Bregy, M., Etter, L.
Saisonale Fettsäurezusammensetzung von Schweizer Bergmilch.
Agrarforschung, 15, (1), 2008, 38-43.

Bisig, W., Collomb, M., Luzi, E.
Omega-3-Fettsäuren und CLA aus den Bergen.
Lebensmittel-Technologie, (07.08.2009), 2007, 11-13.

Bisig, W., Collomb, M., Bütikofer, U., Sieber, R., Bregy, M., Etter, L.
Ergebnisse aus dem Bergmilchprojekt - Einfluss von verschiedenen Faktoren auf das Fettsäuremuster der Milch.
Der besondere Wert graslandbasierter Milch. Forschungsanstalt Agroscope Liebefeld-Posieux, 8. November 2007, 2007, 31-43.

Rehberger, B., Bisig, W., Bütikofer, U., Collomb, M., Eberhard, P.
Einfluss der Verarbeitung [der Milch] auf den CLA-Gehalt - Untersuchungen im Rahmen eines EU-Projektes.
Der besondere Wert graslandbasierter Milch. Forschungsanstalt Agroscope Liebefeld-Posieux, 8. November 2007, 2007, 66-72.

Rehberger, B., Bisig, W., Eberhard, P., Mallia, S., Piccinali P., Schlichtherle-Cerny, H., Wyss, U., Busscher, N., Kahl, J., Roose, M., Ploeger, A.
Assessment of processing technologies which may improve the nutritional composition of dairy products - Overview of progress Improving Sustainability in Organic and Low Input Food Production Systems - Proceedings of the 3rd Int.Congress of the European Project.
Quality Low Imput Food (QLIF), March 20-23, 2007 University of Hohenheim (D), 2007, 384-387.

Rehberger, B., Vass, M., Walliser, R., Bisig, W.
Anreicherung von konjugierten Linolsäuren aus Alpbutter - Arbeiten im Rahmen eines EU-Projektes.
Deutsche Milchwirtschaft, 58, (3), 2007, 82-85.
altre lingue: inglese

Bisig W., Eberhard P., Collomb M., Rehberger B.
Influence of processing on the fatty acid composition and the content of conjugated linoleic acid in organic and conventional dairy products - a review.
Lait, 87, 2007, 1-19.

Rehberger, B., Bütikofer, U., Bisig, W., Collomb, M.
Influence of a dry fractionation of butterfat on the content of fatty acids including conjugated linoleic acids.
Eur Food Res Technol, 226, 2006, 627-632.

Rehberger, B., Bisig, W.
Einblick in ein EU-Projekt: Anreicherung von CLA aus Alpbutter (April).
Maillaiter SMP, 2006, 1-1.

Bisig W.
Bergmilchprojekt.
In: Innovationstagung Bergmilchprojekt. 19.01.2005, Appenzell. 2005, 1-28.

Bisig W.
Leben Bergmilchtrinker gesünder?
In: . 2005, 1-28.

Rehberger, B., Bisig, W.
Das Bergmilch-Projekt.
Newslaiter, (4), 2005, 7-7.

Bisig, W., Guggisberg, D., Badertscher, R., Bütikofer, U., Meyer, J., Rehberger, B.
Milchproteinpulver und ihre technologischen Eigenschaften: Methodik und Untersuchung.
ALP science, (488), 2005, 1-48.

Thomet A., Rehberger B., Wyss B., Bisig W.
Sugar syrup from dairies for the food industry.
In: 10th Aachen Membrane Colloquium. 16-17 March, Aachen (DE). 2005, 451-457.

Thomet, A., Rehberger, B., Wyss, B., Bisig, W.
Obtention de sirop de sucre à partir de lactosèrum.
Revue suisse d'agriculture, 37, (1), 2005, 25-30.

Thomet, A., Rehberger, B., Wyss, B., Bisig, W.
Gewinnung von Zuckersirup aus Milchserum.
ALP science, (477), 2004, 1-10.

Rehberger, B., Thomet, A., Wyss, B., Bisig, W.
Obtention de sirop de sucre à partir du perméat d`ultrafiltration.
Lebensmittel-Technologie, 37, (5), 2004, 8-11.

Thomet, A., Rehberger, B., Wyss, B., Bisig, W.
Sugar syrup from dairies for the food industry.
European Dairy Magazine, (2), 2004, 30-33.

Thomet, A., Rehberger, B., Wyss, B., Bisig, W.
Gewinnung von Zuckersirup aus Milchserum.
Agrarforschung, 11, (8), 2004, 348-353.

6 / 7
https://www.agroscope.admin.ch/content/agroscope/en/home/themen/nutztiere/bienen/bienenkrankheiten/sauerbrut/sauerbrut-bekaempfung.exturl.html/aHR0cHM6Ly9pcmEuYWdyb3Njb3BlLmNoL2l0LUNIL1BhZ2UvUH/VibGlrYXRpb25zbGlzdGUvSW5kZXhNaXRhcmJlaXRlcj9hZ3Jv/c2NvcGVJZD00NTE1JmlzRGF0ZW5QdWJsaWthdGlvbnNsaXN0ZT/1GYWxzZSZwYWdlPTY=.html