Control

soda_20170202

The use of antibiotics is not permitted in Switzerland; moreover, no other medication exists to combat European foul brood. Hives with symptoms must therefore be destroyed in order to limit the outbreak, and the contaminated material must be sanitised. Since prevention is the best cure, early detection is desirable. Numerous studies have been undertaken and documents have been created at the Swiss Bee Research Centre and elsewhere to draw the attention of beekeepers to these problems and inform them about the causes and the control measures to be implemented.

Merkblatt zur erkennung von Bienenbrutkrankheiten (German (PDF, 357 kB, 18.10.2017) and French (PDF, 226 kB, 02.02.2017))
M. Tschumi (2011)

Publikationsliste

Publikationsliste

Publikationen Katia Gindro

Schnee S., Voinesco F., Dubuis P.-H., Viret O., Wolfender J.-L. , Queiroz E. F. , Gindro K.
Weinranken: neue Quelle fungizider Wirkstoffe .
Revue suisse de viticulture arboriculture horticulture, 45, (5), 2013, 306-312.
weitere Sprachen: französisch

Dienes-Nagy Á., Belcher S., Lorenzini F., Gindro K.
Nachweis von Fäulnisbefall der Trauben mit einem Schnelltest.
Revue suisse de viticulture arboriculture horticulture, 45, (5), 2013, 314-320.
weitere Sprachen: französisch

Azzollini A. , Bertrand S. , Schumpp O., Bohni N. , Monod M. , Gindro K., Wolfender J.-L.
UHPLC-MS-based metabolomics reveals induction of new metabolites in fungal co-culture: a way to obtain new antimicrobial compounds? .
In: SystemX.ch. 13.05., Hrsg. ETHZ, Zurich. 2013, 1-10.

Bertrand S. , Schumpp O., Bohni N. , Monod M. , Gindro K., Wolfender J.-L.
Metabolomic study of the metabolites induction dynamics during fungal co-culture .
In: 7 JS RFMF . 12.06., Hrsg. Comité 7 JS RFMF , Amiens, France. 2013, 1-10.

Bréant L. , Marti G. , Dienes-Nagy Á., Zufferey V., Rösti J., Gindro K., Lorenzini F., Viret O., Wolfender J.-L.
An orthogonal metabolomic approache on the Vaud swiss vineyard to assess the "Terroir effect".
In: In Vino Analytica Scientia Symposium 2013. 05.08., Hrsg. EuCheMS, Reims. 2013, 1-1.

Bertrand S. , Schumpp O., Bohni N. , Monod M. , Gindro K., Wolfender J.-L.
De Novo Production of Metabolites by Fungal Co-culture of Trichophyton rubrum and Bionectria ochroleuca.
Journal of Natural Products, 76, (6), 2013, 1157-1165.

Schnee S., Queiroz E. F. , Voinesco F., Marcourt L. , Dubuis P.-H., Gindro K.
Vitis vinifera Canes, a New Source of Antifungal Compounds against Plasmopara viticola, Erysiphe necator, and Botrytis cinerea.
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 61, (23), 2013, 5459-5467.

Bertrand S. , Schumpp O., Bohni N. , Bujard A. , Azzollini A. , Monod M. , Gindro K., Wolfender J.-L.
Detection of metabolite induction in fungal co-cultures on solid media by high-throughput differential ultra-high pressure liquid chromatography-time-of-flight mass spectrometry fingerprinting.
Journal of Chromatography A, 1292, 2013, 219-228.

Gindro K., Spring J.-L., Viret O.
Mécanisme de défense naturelle de la vigne et sélection de cépages résistants.
In: Les cépages résistants aux maladies cryptogamiques. 01.05., Hrsg. Groupe ICV, L'art & l'expertise du vin. 2013, 41-45.

Spring J.-L., Gindro K., Rösti J.
Die Züchtung neuer Rebsorten bei Agroscope.
In: Rebbautagung 2013. 01.03., Hrsg. INFORAMA, Koppigen. 2013, 1-21.

Van Leeuwen C., Roby J.-Ph., Alonso-Villaverde V., Gindro K.
Impact of Clonal Variability in Vitis vinifera Cabernet franc on Grape composition, Wine Quality, Leaf Blade Stilbene Content, and Downy Mildew Resistance.
Journal of Agricultural and Food Chemistry, (61), 2013, 19-24.

Droz E., Gindro K., Thomas D.
La patate en son miroir génétique.
Le Temps, (4495), 2013, 10-10.

Droz E., Ulliel S., Julmi Moreillon C., Dorsat S., De Joffrey J.-P., Thomas D., Lê C.-L., Gindro K.
Charakterisierung von Pflanzensorten via genetisches Profil.
Agrarforschung Schweiz, 3, 2012, 552-555.

Hofstetter V., Buyck B., Croll D., Viret O., Couloux A., Dubuis P.-H., Gindro K.
Rolle der Pilze in die Esca Krankheit der Weinrebe.
Revue suisse de viticulture arboriculture horticulture, 44, (6), 2012, 386-392.
weitere Sprachen: französisch

Droz E., Ulliel S., Julmi Moreillon C., Dorsaz S., Joffrey JP., Thomas D., Lê CL., Gindro K.
Des variétés de plantes fichées par leur profil génétique.
Recherche agronomique en Suisse, 3, (11-12), 2012, 552-555.

Gindro K., Zufferey V.
La physiologie végétale revient au coeur du débat.
Revue suisse de viticulture arboriculture horticulture, 44, (4), 2012, 41-43.

Bréan L. , Marti G. , Zufferey V., Gindro K., Viret O., Wolfender JL.
A comprehensive metabolic study of wine from the Vaud Switzerland vineyard.
In: Congrès GA New York. 27.07.2012, Hrsg. ACW, Changins. 2012, 1-1.

Spring J.-L., Verdenal T., Zufferey V., Gindro K., Viret O.
Influence du porte-greffe sur le comportement du cépage Cornalin du Valais central.
Revue suisse de viticulture arboriculture horticulture, 44, (5), 2012, 298-307.

Schumpp O., Berger V., Remolif E., Messerli B., Frei P., Monod M. , Wolfender J.-L. , Gindro K.
Nouvelles propriétés antifongiques de plantes exposées aux UV.
Recherche Agronomique Suisse, 10, (3), 2012, 464-469.

Gindro K., Alonso-Villaverde V. , Voinesco F., Spring J.-L., Viret O.
Sensibilité des grappes au mildiou: nouvelles données microscopiques et biochimiques.
Revue suisse de viticulture arboriculture horticulture, 44, (4), 2012, 226-231.

8 / 12
https://www.agroscope.admin.ch/content/agroscope/en/home/themen/nutztiere/bienen/bienenkrankheiten/sauerbrut/sauerbrut-bekaempfung.exturl.html/aHR0cHM6Ly9pcmEuYWdyb3Njb3BlLmNoL2RlLUNIL1BhZ2UvUH/VibGlrYXRpb25zbGlzdGUvSW5kZXhNaXRhcmJlaXRlcj9hZ3Jv/c2NvcGVJZD0xNTU3JmlzRGF0ZW5QdWJsaWthdGlvbnNsaXN0ZT/1GYWxzZSZwYWdlPTg=.html