Der Wassergehalt des von den Pflanzen produzierten Nektars kann variieren. Um seine Konservierung in den Waben zu gewährleisten, darf er nicht gären. Deshalb wird er von den Bienen in Honig umgewandelt, indem sie seinen Wassergehalt senken und folglich den Zuckergehalt erhöhen. Dies verhindert die Entwicklung der Mikroorganismen. In der Dunkelheit des Bienenstocks ist es schwierig, den Herstellungsprozess des Honigs zu beobachten. Aus diesem Grund ist er auch nur wenig erforscht. Um die Umwandlung von Nektar in Honig zu untersuchen, haben wir die Technik der Tomographie eingesetzt. Sie ermöglicht es, den Zuckergehalt des eingelagerten Nektars sehr präzise zu messen, ohne den Bienenstock öffnen zu müssen und das Bienenvolk zu stören.
Publications Eveline Jenny
Panzetti C., Jenny E., Bänziger I., Kägi A., Vogelgsang S., Hebeisen T., Büttner P., Croll D., Widmer F., Sullam K.
A new molecular assay on barley seed to quantify Ustilago nuda and predict field infection levels.
Dans: XXIII. International Bunt and Smut Workshop. 1 June, Uppsala (SE). 2025.
Panzetti C., Jenny E., Bänziger I., Kägi A., Vogelgsang S., Hebeisen T., Büttner P., Croll D., Widmer F., Sullam K.
A new molecular seed assay to predict Ustilago nuda field infection levels.
Scientific Reports, 15, 2025, Article 34755.
Drakopoulos D., Sulyok M., Jenny E., Kägi A., Bänziger I., Logrieco A. F., Krska R., Vogelgsang S.
Fusarium head blight and associated mycotoxins in grains and straw of barley: Influence of agricultural practices.
Agronomy, 11, (4), 2021, 1-23.
Drakopoulos D., Gimeno Sierra A., Kägi A., Jenny E., Bänziger I., Musa T., Forrer H.-R., Vogelgsang S.
Systèmes de cultures innovants afin de réduire des mycotoxines de Fusarium dans le blé.
Recherche Agronomique Suisse, 12, 2021, 16-24.
autres langues:
Sullam K., Bänziger I., Kägi A., Jenny E., Klaus S., Vogelgsang S., Büttner-Mainik A., Hebeisen T.
Strategien zur Bekämpfung des Gersten-Flugbrands.
Dans: NBFF-Tagung 2020. 04. Dezember, Zoom. 2020, 1-19.
Drakopoulos D., Meca G., Torrijos R., Marty A., Kägi A., Jenny E., Forrer H.-R., Six J., Vogelgsang S.
Control of Fusarium graminearum in wheat with mustard-based botanicals: from in vitro to in planta.
Frontiers in Microbiology, 11, 2020, 1-15.
Drakopoulos D., Kägi A., Gimeno A., Six J., Jenny E., Forrer H.-R., Musa T., Giuseppe M., Vogelgsang S.
Prevention of Fusarium head blight infection and mycotoxins in wheat with cut-and-carry biofumigation and botanicals.
Field Crops Research, 246, ((Article number 107681)), 2019, 1-9.
Vogelgsang S., Jenny E., Musa T., Bucheli T., Wettstein F., Forrer H.-R.
An eight-year survey of wheat shows distinctive effects of cropping factors on different Fusarium species and associated mycotoxins.
Dans: International Commission on Food Mycology conference. 3 June, Ed. ICFM, Freising. 2019, 1.
Vogelgsang S., Beyer M., Pasquali M., Jenny E., Musa T., Bucheli T., Wettstein F., Forrer H.-R.
An eight-year survey of wheat shows distinctive effects of cropping factors on different Fusarium species and associated mycotoxins.
European Journal of Agronomy, 105, (April), 2019, 62-77.
Drakopoulos D., Kägi A., Jenny E., Gimeno Sierra A., Forrer H.-R., Bänziger I., Vogelgsang S.
Do botanical extracts and potentially antifungal mulch treatments suppress Fusarium graminearum inoculum?
Dans: 14th European Fusarium Seminar. 10.04., University of Natural Resources and Life Sciences, Tulln, BOKU. 2018.
Schöneberg T., Jenny E., Wettstein F., Bucheli T., Mascher-Frutschi F., Bertossa M., Musa T., Seifert K., Gräfenhan T., Keller B., Vogelgsang S.
Occurrence of Fusarium species and mycotoxins in Swiss oats - Impact of cropping factors.
European Journal of Agronomy, 92, 2017, 123-132.
Kägi A., Loeu F., Musa T., Jenny E., Wettstein F., Bucheli T., Vogelgsang S.
Fusarioses et mycotoxines dans l’ensilage de maïs – résultat d’un monitoring de cinq ans.
Recherche Agronomique Suisse, 8, (5), 2017, 160-167.
autres langues:
Guyer A., Jenny E., Hebeisen T., Bänziger I., Kägi A., Vogelgsang S., Widmer F., Weisskopf L.
Charbon de l’orge: méthode moléculaire de détection pour les semences.
Recherche Agronomique Suisse, 6, (11-12), 2015, 534-537.
autres langues:
Forrer H.-R., Musa T., Schwab F., Jenny E., Bucheli T., Wettstein F., Vogelgsang S.
Fusarium head blight control and prevention of mycotoxin contamination in wheat with botanicals and tannic acid.
Toxins, 6, (3), 2014, 830-849.
Forrer H.-R., Musa T., Schwab F., Jenny E., Bucheli T., Wettstein F., Cao K., Vogelgsang S.
Rhubarbe, bourdaine et tannins contre les fusarioses et les mycotoxines du blé.
Recherche Agronomique Suisse, 5, (11-12), 2014, 466-473.
autres langues:
Vogelgsang S., Hecker A., Jenny E., Baenziger I., Musa T., Karlovsky P., Bucheli T., Wettstein F., Forrer H.-R.
Fusariose et mycotoxines, ce que révèle la Suisse.
Phytoma, 666, (Août-Septembre), 2013, 20-23.
Musa-Steenblock T., Jenny-Ludwig E., Forrer H.-R., Vogelgsang S.
Fusaries et mycotoxines dans le maïs-grains en Suisse.
Recherche Agronomique Suisse, 2, (11-12), 2011, 520-525.
autres langues:
Dorn B., Forrer H.-R., Jenny-Ludwig E., Wettstein F., Bucheli T., Vogelgsang S.
Fusarium species complex and mycotoxins in grain maize from maize hybrid trials and from grower’s fields.
Journal of Applied Microbiology, 111, (3), 2011, 693-706.
Vogelgsang S., Enkerli J., Jenny-Ludwig E., Roffler, S. , Widmer F.
Characterization of Fusarium poae microsatellite markers on strains from Switzerland and other countries.
Phytopathology, 159, (3), 2011, 197-200.
Vogelgsang S., Jenny-Ludwig E., Hecker A., Bänziger I., Forrer H.
Fusarien und Mykotoxine bei Weizen aus Praxis-Ernteproben.
Agrarforschung, (16), 2009, 238-243.
