Lebensmittel

Publikation Umfrage Ernaehrung ueber 50

Umfrage zur Ernährung 50+

Die demographische Entwicklung der Schweiz zeigt: Aufgrund der gestiegenen Lebenserwartung wird die Bevölkerungsgruppe der über 65-Jährigen im 21. Jahrhundert weiter zunehmen. Eine ausgewogene, gesunde Ernährung ist für Gesundheit und Wohlbefinden im Alter von grosser Bedeutung, um das Risiko für verschiedene chronische Krankheiten wie z.B. Diabetes, Osteoporose oder Herz-Kreislauf-Erkrankungen zu reduzieren. Eine Umfrage bei 632 Personen im Alter zwischen 50 und 81 Jahren ist durchgeführt worden über deren Ernährungsgewohnheiten, Ernährungswissen- und verhalten sowie Verzehrhäufigkeiten besonders in Bezug auf Lebensmittel tierischer Herkunft. Mehr dazu unter diesem Link!


Milchprodukte: Anforderungen an Fruchtbeigaben

Fruchtbeigaben bei Milchprodukten können zu Risiken hinsichtlich der Lebensmittelsicherheit führen. Im Rahmen einer Bachelorarbeit wurde für Beurteilung und Management möglicher Gefahren eine Bewertung erstellt, damit die Wahrscheinlichkeit einer Kontamination auf ein Minimum reduziert werden kann. Das Ergebnis der Arbeit ist vor allem für kleinere und mittlere Milchverarbeitungsbetriebe sehr wichtig und soll als Teil des Probenahmeleitfadens von InterLab publiziert werden.

Elenco di pubblicazione

Elenco di pubblicazione

Pubblicazioni Anna-Maria Reiche

Reiche A.-M., Tretola M., Eggerschwiler L., Pinotti L., Dohme-Meier F.
Former food and cocoa bean shells in early-lactating cows on a herbage-based diet: Effects on ruminal fermentation and blood metabolites.
Animal, 19, (4), 2025, Articolo 101477.

Eichinger J., Reiche A.-M., Eggerschwiler L., Tretola M., Pinotti L., Tintrop L., Fuchsmann P., Huber K., Dohme-Meier F.
Exploring exhaled volatile organic compounds as new indicators for the energy balance of dairy cows: A comparison with serum β-hydroxybutyrate.
In: GfE. 4 March, Ed. Gesellschaft für Ernährungsphysiologie, Göttingen (DE). 2025.

Hendricks J., Reiche A.-M., Eichinger J., Siegenthaler R., Eggerschwiler L., Silacci P., Dohme-Meier F.
Effect of a subclinical ketosis challenge on biomarkers of energy metabolism and liver function and their variability in dairy cows during the transition period.
In: 79th Conference of the Society of Nutrition Physiology. 4 - 6 March, Ed. Society of Nutrition Physiology, Göttingen (DE). 2025, 116.

Hendricks J., Reiche A.-M., Eichinger J., Siegenthaler R., Eggerschwiler L., Silacci P., Dohme-Meier F.
Effect of a subclinical ketosis challenge on biomarkers of energy metabolism and liver function and their variability in dairy cows during the transition period.
In: 79. Tagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie. 6. März, Ed. Gesellschaft für Ernährungsphysiologie, Göttingen (DE). 2025.

Eichinger J., Reiche A.-M., Eggerschwiler L., Tretola M., Pinotti L., Tintrop L., Fuchsmann P., Huber K., Dohme-Meier F.
Exploring exhaled volatile organic compounds as new indicators for the energy balance of dairy cows:: A comparison with serum β-hydroxybutyrate.
In: GfE. 4. März, Göttingen (DE). 2025.

Eichinger J., Reiche A.-M., Fuchsmann P., Eggerschwiler L., Münger A., Huber K., Dohme-Meier F.
Pathway mapping of exhaled volatile organic compounds associated with blood and ruminal fluid metabolites to describe the nutritional and metabolic status of lactating dairy cows.
Journal of Dairy Science, 108, (3), 2025, 2947-2963.

Eichinger J., Reiche A.-M., Münger A., Eggerschwiler L., Pimentel G., Fuchsmann P., Huber K., Dohme-Meier F.
Usability of volatile organic compounds from exhaled breath compared with those from ruminal fluid, serum, urine, and milk to identify diet-specific metabolite profiles in lactating dairy cows.
Journal of Dairy Science, 108, (2), 2025, 1474-1494.

Bérard J., Schori F., Reiche A.-M., Lerch S., Tretola M., Mariotte P., Wahl F., Lüscher A., Kay S.
Models of research and implementation for sustainability in animal nutrition.
In: Regional Forum on Innovations to Support Sustainable Livestock Transformation in the Asia and Pacific Region. 13 November, Ed. FAO, Khon Kaen (TH). 2024.

Eichinger J., Reiche A.-M., Dohme-Meier F., Fuchsmann P. Y. G.
Solid phase extraction cartridges for sampling exhaled volatile organic compounds from dairy cows.
In: Exhalomics Forum. 27. September, Ed. Zürich Exhalomics, Zürich. 2024, 1.

Reiche A.-M., Silacci P., Dohme-Meier F., Terlouw C.
Grazing intensity and associated frequency of human contact, and horn status, influence activity on pasture, physiological pre-slaughter reactions and meat quality in beef heifers.
Livestock Science, 289, 2024, Articolo 105578.

Pontiggia A., Eggerschwiler L., Reiche A.-M., Keil N., Dohme-Meier F.
Effect of shade availability on the physiological responses, water intake, and feeding behavior of grazing cows with an increasing heat load.
In: ADSA Annual Meeting. 16-19 June, Ed. American Dairy Science Association, West Palm Beach, Florida (US). 2024, 249-250.

Reiche A.-M., Martín-Hernández M. C., Spengler Neff A., Bapst B., Fleuti C., Dohme-Meier F., Hess H. D., Egger C., Portmann R.
The A1/A2 β-casein genotype of cows, but not their horn status, influences peptide generation during simulated digestion of milk.
Journal of Dairy Science, 107, (9), 2024, 6425-6436.

Eichinger J., Reiche A.-M., Fuchsmann P., Huber K., Dohme-Meier F.
Links between volatile organic compounds from exhaled breath and metabolites of blood and ruminal fluid of lactating dairy cows.
In: ADSA Annual Meeting. 16-19 June, Ed. American Dairy Science Association, West Palm Beach, Florida (US). 2024, 163.

Reiche A.-M., Tretola M., Pinotti L., Dohme-Meier F.
Backwaren-Ausschuss im Kraftfutter frischlaktierender Milchkühe – Auswirkungen auf Gesundheit, Leistung und Methanproduktion.
In: 24. Forum angewandte Forschung in der Rinder- und Schweinefütterung. 23. April, Fulda (DE). 2024, 45-48.

Reiche A.-M., Tretola M., Pinotti L., Dohme-Meier F.
Backwaren-Ausschuss im Kraftfutter frischlaktierender Milchkühe: Auswirkungen auf Gesundheit, Leistung und Methanproduktion.
In: 24. Forum angewandte Forschung in der Rinder- und Schweinefütterung. 23.-24. April, Fulda (DE). 2024, 45-48.

Eichinger J., Reiche A.-M., Dohme-Meier F., Fuchsmann P.
Comparison of solid-phase extraction cartridges to optimize the sampling of exhaled volatile organic compounds from dairy cows.
In: Spring conference Animal Nutrition. 23 May, Ed. Agridea / ETH Zurich, Lindau. 2024, 6-7.

Eichinger J., Reiche A.-M., Fuchsmann P., Huber K., Dohme-Meier F.
Investigating the suitability of exhaled volatile organic compounds to discriminate between cows in negative and positive energy balance.
In: Spring conference Animal Nutrition. 23 May, Ed. Agridea / ETH Zurich, Lindau. 2024, 8.

Eichinger J., Reiche A.-M., Dohme-Meier F., Fuchsmann P.
Optimization of volatile organic compounds sampling from dairy cow exhaled breath using polymer-based solid-phase extraction cartridges for gas chromatographic analysis.
Journal of Breath Research, 18, (3), 2024, 1-18.

Reiche A.-M., Münger A., Dohme-Meier F.
Between- and within-animal variation of ruminal pH of dairy cows fed hay and herbage with increased nonstructural carbohydrate levels.
In: Proceedings of the 78th Conference of Nutrition Physiology. 5. March, Ed. Gesellschaft für Ernährungsphysiologie, Göttingen (DE). 2024.

Eichinger J., Reiche A.-M., Münger A., Fuchsmann P., Pimentel G., Huber K., Dohme-Meier F.
Investigation of the suitability of exhaled volatile organic compounds to discriminate different diets in lactating dairy cows.
In: GfE Tagung. 5-7 March, Ed. GfE, Göttingen. 2024.

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Carotinoid-Aufnahme aus Spinat

Grünblättriges Gemüse ist eine wichtige Quelle für die Carotinoide Lutein und Beta-Carotin – beide sind für die Sehkraft wichtig. Resultate einer kürzlich abgeschlossenen Interventions-Studie zeigen, dass bei Kurzdarm-Patienten die Serum-Ausgangswerte dieser Carotinoide tiefer sind und deren Absorption schlechter ist als bei gesunden Menschen. Mögliche Langzeit-Effekte auf die Sehkraft aufgrund der schlechteren Aufnahme dieser Inhaltsstoffe bleiben abzuklären.


Krankheitserreger auf Gemüse minimieren

Weltweit steigt die Zahl an Infektionserkrankungen, die hervorgerufen werden durch den Verzehr von Gemüse, welches mit humanpathogenen Bakterien belastet ist. Die Lokalisierung und mögliche Aufnahme solcher Bakterien in Gemüsepflanzen sowie die Rolle von Eintragsquellen wie zum Beispiel Bewässerungswasser sind derzeit nur unvollständig geklärt. In einem aktuellen Forschungsprojekt untersucht Agroscope in Zusammenarbeit mit der Universität Hohenheim, Deutschland, die Besiedlung von Salatpflanzen mit enterohämorrhagischen Escherichia coli (EHEC).

https://www.agroscope.admin.ch/content/agroscope/de/home/publikationen/agroscope-online-magazin-jahresbericht/2016/2016-1/wissenschaft-in-kuerze/lebensmittel.exturl.html/aHR0cHM6Ly9pcmEuYWdyb3Njb3BlLmNoL2l0LUNIL1BhZ2UvUH/VibGlrYXRpb25zbGlzdGUvSW5kZXhNaXRhcmJlaXRlcj9hZ3Jv/c2NvcGVJZD0xMjY3NyZpc0RhdGVuUHVibGlrYXRpb25zbGlzdG/U9RmFsc2U=.html