Lebensmittel

Publikation Umfrage Ernaehrung ueber 50

Umfrage zur Ernährung 50+

Die demographische Entwicklung der Schweiz zeigt: Aufgrund der gestiegenen Lebenserwartung wird die Bevölkerungsgruppe der über 65-Jährigen im 21. Jahrhundert weiter zunehmen. Eine ausgewogene, gesunde Ernährung ist für Gesundheit und Wohlbefinden im Alter von grosser Bedeutung, um das Risiko für verschiedene chronische Krankheiten wie z.B. Diabetes, Osteoporose oder Herz-Kreislauf-Erkrankungen zu reduzieren. Eine Umfrage bei 632 Personen im Alter zwischen 50 und 81 Jahren ist durchgeführt worden über deren Ernährungsgewohnheiten, Ernährungswissen- und verhalten sowie Verzehrhäufigkeiten besonders in Bezug auf Lebensmittel tierischer Herkunft. Mehr dazu unter diesem Link!


Milchprodukte: Anforderungen an Fruchtbeigaben

Fruchtbeigaben bei Milchprodukten können zu Risiken hinsichtlich der Lebensmittelsicherheit führen. Im Rahmen einer Bachelorarbeit wurde für Beurteilung und Management möglicher Gefahren eine Bewertung erstellt, damit die Wahrscheinlichkeit einer Kontamination auf ein Minimum reduziert werden kann. Das Ergebnis der Arbeit ist vor allem für kleinere und mittlere Milchverarbeitungsbetriebe sehr wichtig und soll als Teil des Probenahmeleitfadens von InterLab publiziert werden.

Publication List

Publication List

Publications Paolo Silacci

Hendricks J., Reiche A.-M., Eichinger J., Siegenthaler R., Eggerschwiler L., Silacci P., Dohme-Meier F.
Effect of a subclinical ketosis challenge on biomarkers of energy metabolism and liver function and their variability in dairy cows during the transition period.
In: 79th Conference of the Society of Nutrition Physiology. 4 - 6 March, Publ. Society of Nutrition Physiology, Göttingen (DE). 2025, 116.

Hendricks J., Reiche A.-M., Eichinger J., Siegenthaler R., Eggerschwiler L., Silacci P., Dohme-Meier F.
Effect of a subclinical ketosis challenge on biomarkers of energy metabolism and liver function and their variability in dairy cows during the transition period.
In: 79. Tagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie. 6. März, Publ. Gesellschaft für Ernährungsphysiologie, Göttingen (DE). 2025.

Silacci P., Joye C., Dubois S., Inderbitzin J., Perrey B., Lerch S.
Viande bovine suisse: qualité confirmée par l’enquête 2023.
Recherche Agronomique Suisse, 16, 2025, 1-7.

Silacci P., Morel I., Dubois S., Siegenthaler R., Joye C., Lerch S.
Qualité sensorielle et nutritionnelle de la viande de taurillons croisés nourris avec des régimes intensifs ou semi-intensifs.
In: Rencontres Recherches Ruminants (27e édition). 4 - 5 décembre, Publ. IDELE / INRAE, Paris (FR). 2024, 236.

Manoni M., Gschwend F., Amelchanka S., Terranova M., Pinotti L., Widmer F., Silacci P., Tretola M.
Gallic and ellagic acids differentially affect microbial community structures and methane emission when using a rumen simulation technique.
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 72, (49), 2024, 27163-27176.

Girard M., Palumbo F., Fleuti C., Silacci P., Bee G.
The water solubility of dietary fibers affects sow farrowing duration, colostrum production and offspring growth.
In: Spring Conference Animal Nutrition 2024. 23rd May, Publ. ETH, Lindau (CH). 2024, 11-12.

Reiche A.-M., Silacci P., Dohme-Meier F., Terlouw C.
Grazing intensity and associated frequency of human contact, and horn status, influence activity on pasture, physiological pre-slaughter reactions and meat quality in beef heifers.
Livestock Science, 289, 2024, Article 105578.

Tretola M., Mazzoleni S., Bee G., Silacci P., Pinotti L.
Replacing cereal with ultra-processed foods in pig diets does not adverse gut microbiota, L-glutamate uptake, or serum insulin.
The Journal of Nutrition, 154, (9), 2024, 2717-2731.

Silacci P., Morel I., Joye C., Dubois S., Lerch S.
Beef-on-dairy crossbreeds' evaluation for high-quality meat production in Switzerland's mountains.
In: 3rd Mountain Livestock Farming Systems Meeting. 5-7 June, Publ. EAAP / VetAgro Sup / INRAE, Clermont-Ferrand (FR). 2024.

Tretola M., Bee G., Silacci P.
Electrogenic transport of amino acids and glucose differs between jejunum and ileum of female and castrated male finishing pigs.
Italian Journal of Animal Science, 23, (1), 2024, 618-628.

Tretola M., Mazzoleni S., Silacci P., Dubois S., Proserpio C., Pagliarini E., Bernardi E.M., Pinotti L., Bee G.
Sustainable pig diets: Partial grain replacement with former food products and its impact on meat quality.
Journal of Animal Science, 102, 2024, 1-15.

Silacci P., Morel I., Dubois S., Joye C., Lerch S.
Beef-on-dairy vs. rearing conditions: Evaluation of meat quality.
In: International conference of meat science and technology. 20-25 August, Padova. 2023, 368-369.

Manoni M., Terranova M., Amelchanka S., Pinotti L., Silacci P., Tretola M.
Effect of ellagic and gallic acid on the mitigation of methane production and ammonia formation in an in vitro model of short-term rumen fermentation.
Animal Feed Science and Technology, online, 2023, 1-9.

Girard M., Correa F., Palumbo F., Silacci P., Bee G.
The dietary fibre solubility in the maternal diet does not affect the muscle development of piglets.
In: 74th Annual Meeting of the European Federation of Animal Science (EAAP). 29 August, Lyon. 2023, 465.

Lerch S., Silacci P., Cantalapiedra-Hijar G., Siegenthaler R., Dubois S., Delavaud A., Bonnet M., Morel I.
Blood metabolite, hormone and 𝛿13C turnover kinetic during compensatory growth of crossbred heifers.
In: 74th EAAP Annual Meeting. 28. August, Publ. EAAP, Lyon (FR). 2023, 685.

Lerch S., Silacci P., Cantalapiedra-Hijar G., Siegenthaler R., Dubois S., Delavaud A., Bonnet M., Morel I.
Blood metabolite, hormone and 𝛿13C turnover kinetic during compensatory growth of crossbred heifers.
In: Book of abstracts of the 74th Annual meeting of the European Federation of Animal Science. 26 August - 1 September, Publ. EAAP, Lyon (FR). 2023, 685.

Zehnder T., Schneider M. K., Lüscher A., Giller K., Silacci P., Messadène-Chelali J., Bérard J., Kreuzer M.
The effects of Alnus viridis encroachment in mountain pastures on the growth performance, carcass and meat quality of Dexter cattle and Engadine sheep.
Animal Production Science, 63, (12), 2023, 1248-1260.

Mariotte P., Grossiord C., Kay S., Manzocchi E., Aeby P., Ampuero S., Dubois S., Silacci P., Leifeld J., Jan P., Gazzarin C., Probo M.
Integrating fodder tree hedgerows in permanent grasslands to produce supplementary forage during summer drought.
In: General assembly of the association for the development of forage culture. 10th May, Sorens. 2023.
other Languages: german | french | italian

Tretola M., Bee G., Dohme-Meier F., Silacci P.
Review: Harmonized in vitro digestion and the Ussing chamber for investigating the effects of polyphenols on intestinal physiology in monogastrics and ruminants.
Animal, 17, (5), 2023, 1-46.

Mariotte P., Dereuder E., Grossiord C., Kay S., Manzocchi E., Ampuero S., Dubois S., Silacci P., Probo M.
Integrating fodder tree hedgerows in permanent grasslands to produce supplementary forage during summer drought.
In: British Ecological Society Annual Meeting. 19 December, Publ. British Ecological Society, Edinburgh. 2022.

1 / 5

Carotinoid-Aufnahme aus Spinat

Grünblättriges Gemüse ist eine wichtige Quelle für die Carotinoide Lutein und Beta-Carotin – beide sind für die Sehkraft wichtig. Resultate einer kürzlich abgeschlossenen Interventions-Studie zeigen, dass bei Kurzdarm-Patienten die Serum-Ausgangswerte dieser Carotinoide tiefer sind und deren Absorption schlechter ist als bei gesunden Menschen. Mögliche Langzeit-Effekte auf die Sehkraft aufgrund der schlechteren Aufnahme dieser Inhaltsstoffe bleiben abzuklären.


Krankheitserreger auf Gemüse minimieren

Weltweit steigt die Zahl an Infektionserkrankungen, die hervorgerufen werden durch den Verzehr von Gemüse, welches mit humanpathogenen Bakterien belastet ist. Die Lokalisierung und mögliche Aufnahme solcher Bakterien in Gemüsepflanzen sowie die Rolle von Eintragsquellen wie zum Beispiel Bewässerungswasser sind derzeit nur unvollständig geklärt. In einem aktuellen Forschungsprojekt untersucht Agroscope in Zusammenarbeit mit der Universität Hohenheim, Deutschland, die Besiedlung von Salatpflanzen mit enterohämorrhagischen Escherichia coli (EHEC).

https://www.agroscope.admin.ch/content/agroscope/de/home/publikationen/agroscope-online-magazin-jahresbericht/2016/2016-1/wissenschaft-in-kuerze/lebensmittel.exturl.html/aHR0cHM6Ly9pcmEuYWdyb3Njb3BlLmNoL2VuLVVTL1BhZ2UvUH/VibGlrYXRpb25zbGlzdGUvSW5kZXhNaXRhcmJlaXRlcj9hZ3Jv/c2NvcGVJZD00NjQxJmlzRGF0ZW5QdWJsaWthdGlvbnNsaXN0ZT/1GYWxzZQ==.html