Lebensmittel

Publikation Umfrage Ernaehrung ueber 50

Umfrage zur Ernährung 50+

Die demographische Entwicklung der Schweiz zeigt: Aufgrund der gestiegenen Lebenserwartung wird die Bevölkerungsgruppe der über 65-Jährigen im 21. Jahrhundert weiter zunehmen. Eine ausgewogene, gesunde Ernährung ist für Gesundheit und Wohlbefinden im Alter von grosser Bedeutung, um das Risiko für verschiedene chronische Krankheiten wie z.B. Diabetes, Osteoporose oder Herz-Kreislauf-Erkrankungen zu reduzieren. Eine Umfrage bei 632 Personen im Alter zwischen 50 und 81 Jahren ist durchgeführt worden über deren Ernährungsgewohnheiten, Ernährungswissen- und verhalten sowie Verzehrhäufigkeiten besonders in Bezug auf Lebensmittel tierischer Herkunft. Mehr dazu unter diesem Link!


Milchprodukte: Anforderungen an Fruchtbeigaben

Fruchtbeigaben bei Milchprodukten können zu Risiken hinsichtlich der Lebensmittelsicherheit führen. Im Rahmen einer Bachelorarbeit wurde für Beurteilung und Management möglicher Gefahren eine Bewertung erstellt, damit die Wahrscheinlichkeit einer Kontamination auf ein Minimum reduziert werden kann. Das Ergebnis der Arbeit ist vor allem für kleinere und mittlere Milchverarbeitungsbetriebe sehr wichtig und soll als Teil des Probenahmeleitfadens von InterLab publiziert werden.

Publikationen Paolo Silacci

Tretola M., Bee G., Silacci P.
Electrogenic transport of amino acids and glucose differs between jejunum and ileum of female and castrated male finishing pigs.
Italian Journal of Animal Science, 23, (1), 2024, 618-628.

Tretola M., Mazzoleni S., Silacci P., Dubois S., Proserpio C., Pagliarini E., Bernardi E.M., Pinotti L., Bee G.
Sustainable pig diets: partial grain replacement with former food products and its impact on meat quality.
Journal of Animal Science, In Press, 2024, 1-15.

Silacci P., Morel I., Dubois S., Joye C., Lerch S.
Beef-on-dairy vs. rearing conditions: Evaluation of meat quality.
In: International conference of meat science and technology. 20-25 August, Padova. 2023, 368-369.

Manoni M., Terranova M., Amelchanka S., Pinotti L., Silacci P., Tretola M.
Effect of ellagic and gallic acid on the mitigation of methane production and ammonia formation in an in vitro model of short-term rumen fermentation.
Animal Feed Science and Technology, online, 2023, 1-9.

Girard M., Correa F., Palumbo F., Silacci P., Bee G.
The dietary fibre solubility in the maternal diet does not affect the muscle development of piglets.
In: 74th Annual Meeting of the European Federation of Animal Science (EAAP). 29 August, Lyon. 2023, 465.

Lerch S., Silacci P., Cantalapiedra-Hijar G., Siegenthaler R., Dubois S., Delavaud A., Bonnet M., Morel I.
Blood metabolite, hormone and 𝛿13C turnover kinetic during compensatory growth of crossbred heifers.
In: 74th EAAP Annual Meeting. 28. August, Hrsg. EAAP, Lyon (FR). 2023, 685.

Lerch S., Silacci P., Cantalapiedra-Hijar G., Siegenthaler R., Dubois S., Delavaud A., Bonnet M., Morel I.
Blood metabolite, hormone and 𝛿13C turnover kinetic during compensatory growth of crossbred heifers.
In: Book of abstracts of the 74th Annual meeting of the European Federation of Animal Science. 26 August - 1 September, Hrsg. EAAP, Lyon (FR). 2023, 685.

Zehnder T., Schneider M. K., Lüscher A., Giller K., Silacci P., Messadène-Chelali J., Bérard J., Kreuzer M.
The effects of Alnus viridis encroachment in mountain pastures on the growth performance, carcass and meat quality of Dexter cattle and Engadine sheep.
Animal Production Science, 63, (12), 2023, 1248-1260.

Mariotte P., Grossiord C., Kay S., Manzocchi E., Aeby P., Ampuero S., Dubois S., Silacci P., Leifeld J., Jan P., Gazzarin C., Probo M.
Futterhecken in Dauergrünland zur Erzeugung von Zusatzfutter bei sommerlicher Trockenheit.
In: Generalversammlung des Vereins für die Entwicklung des Futtermittelanbaus. 10. Mai, Sorens. 2023.
weitere Sprachen: französisch | italienisch | englisch

Tretola M., Bee G., Dohme-Meier F., Silacci P.
Review: Harmonized in vitro digestion and the Ussing chamber for investigating the effects of polyphenols on intestinal physiology in monogastrics and ruminants.
Animal, 17, (5), 2023, 1-46.

Mariotte P., Dereuder E., Grossiord C., Kay S., Manzocchi E., Ampuero S., Dubois S., Silacci P., Probo M.
Integrating fodder tree hedgerows in permanent grasslands to produce supplementary forage during summer drought.
In: British Ecological Society Annual Meeting. 19 December, Hrsg. British Ecological Society, Edinburgh. 2022.

Heinzl G. C., Tretola M., De Benedetti, S., Silacci P., Scarafoni A.
Lupinus albus γ-Conglutin: New findings about its action at the intestinal barrier and a critical analysis of the state of the art on its postprandial glycaemic regulating activity.
Nutrients, 14, (17), 2022, 1-17.

Tretola M., Silacci P., Morel I., Dohme-Meier F., Xavier C., Lerch S.
Comparison of jejunum and ileum electrogenic transport and epithelium integrity in growing cattle from three different cross-breeds.
In: 7th EAAP International Symposium on Energy and Protein Metabolism and Nutrition (ISEP 2022). 12. septembre, Animal - science proceedings. 2022, 257-258.

Manoni M, Terranova M, Amelchanka S, Pinotti L, Silacci P., Tretola M.
Ellagic acid and gallic acid mitigate methane production in an in vitro model of rumen fermentation.
In: 73rd Annual Meeting of the European Federation of Animal Science (EAAP 2022). 5. septembre, Porto, Portugal. 2022, 161.

Tretola M., Silacci P., Ewaoluwagbemiga E., Bee G., Kasper-Völkl C.
Jejunal and ileal nutrient uptake and epithelium integrity in pigs differing in protein efficiency.
In: 73rd Annual Meeting of the European Federation of Animal Science (EAAP 2022). 05. septembre, Hrsg. OASES, Porto, Portugal. 2022, 201-201.

Girard M., Tretola M., Palumbo F., Correa F., Silacci P., Bee G.
Effect of the maternal diet and growth rate in the suckling period on nutrient uptake in the jejunum of piglets.
In: Proceedings of the 15th International Symposium on Digestive Physiology of Pigs. 17. Mai, Hrsg. Elsevier, Rotterdam. 2022, 208-209.

Mariotte P., Grossiord C., Kay S., Dohme-Meier F., Ampuero S., Dubois S., Silacci P., Probo M.
The AgroForageTree project: Agroforestry for forage production in permanent grasslands using fodder tree hedgerows.
In: 6th European Agroforestry Conference. 16 May, Hrsg. Nuoro, Sardinia. 2022, 1-3.

Morel I., Lerch S., Cantalapiedra-Hijar G., Siegenthaler R., Silacci P., Xavier C., Faivre-Picon R., Dohme-Meier F.
Efficience alimentaire chez les taurillons et résultats préliminaires du projet Regio-Beef.
In: Journée engraissement bovin 2022. 26 janvier, Hrsg. Proconseil - Swiss Beef, Yverdon. 2022.

Driesen C., Lerch S., Siegenthaler R., Silacci P., Hess H.D., Nowack B., Zennegg M.
Accumulation and decontamination kinetics of PCBs and PCDD/Fs from grass silage and soil in a transgenerational cow-calf setting.
Chemosphere, 296, (June), 2022, 1-11.

Stoffers H., Freivogel M., Blase R., Silacci P., Fuchsmann P., Früh B.
Influence of rosemary, clove and propolis on the oxidation stability of lard measured by an accelerated oxidation test.
In: 18th Euro Fed Lipid Congress. 21.10., Online. 2021.

1 / 5

Carotinoid-Aufnahme aus Spinat

Grünblättriges Gemüse ist eine wichtige Quelle für die Carotinoide Lutein und Beta-Carotin – beide sind für die Sehkraft wichtig. Resultate einer kürzlich abgeschlossenen Interventions-Studie zeigen, dass bei Kurzdarm-Patienten die Serum-Ausgangswerte dieser Carotinoide tiefer sind und deren Absorption schlechter ist als bei gesunden Menschen. Mögliche Langzeit-Effekte auf die Sehkraft aufgrund der schlechteren Aufnahme dieser Inhaltsstoffe bleiben abzuklären.


Krankheitserreger auf Gemüse minimieren

Weltweit steigt die Zahl an Infektionserkrankungen, die hervorgerufen werden durch den Verzehr von Gemüse, welches mit humanpathogenen Bakterien belastet ist. Die Lokalisierung und mögliche Aufnahme solcher Bakterien in Gemüsepflanzen sowie die Rolle von Eintragsquellen wie zum Beispiel Bewässerungswasser sind derzeit nur unvollständig geklärt. In einem aktuellen Forschungsprojekt untersucht Agroscope in Zusammenarbeit mit der Universität Hohenheim, Deutschland, die Besiedlung von Salatpflanzen mit enterohämorrhagischen Escherichia coli (EHEC).