Lebensmittel

Publikation Umfrage Ernaehrung ueber 50

Umfrage zur Ernährung 50+

Die demographische Entwicklung der Schweiz zeigt: Aufgrund der gestiegenen Lebenserwartung wird die Bevölkerungsgruppe der über 65-Jährigen im 21. Jahrhundert weiter zunehmen. Eine ausgewogene, gesunde Ernährung ist für Gesundheit und Wohlbefinden im Alter von grosser Bedeutung, um das Risiko für verschiedene chronische Krankheiten wie z.B. Diabetes, Osteoporose oder Herz-Kreislauf-Erkrankungen zu reduzieren. Eine Umfrage bei 632 Personen im Alter zwischen 50 und 81 Jahren ist durchgeführt worden über deren Ernährungsgewohnheiten, Ernährungswissen- und verhalten sowie Verzehrhäufigkeiten besonders in Bezug auf Lebensmittel tierischer Herkunft. Mehr dazu unter diesem Link!


Milchprodukte: Anforderungen an Fruchtbeigaben

Fruchtbeigaben bei Milchprodukten können zu Risiken hinsichtlich der Lebensmittelsicherheit führen. Im Rahmen einer Bachelorarbeit wurde für Beurteilung und Management möglicher Gefahren eine Bewertung erstellt, damit die Wahrscheinlichkeit einer Kontamination auf ein Minimum reduziert werden kann. Das Ergebnis der Arbeit ist vor allem für kleinere und mittlere Milchverarbeitungsbetriebe sehr wichtig und soll als Teil des Probenahmeleitfadens von InterLab publiziert werden.

Publikationen Frigga Dohme-Meier

Berthel R., Dohme-Meier F., Keil N.
Particle and protein sorting in mixed rations by sheep and goats within two hours after feeding.
In: Proceedings of the 55th Congress of the ISAE. Hrsg. ISAE, 2022,149.

Berthel R., Simmler M., Dohme-Meier F., Keil N.
Dairy sheep and goats prefer the single components over the mixed ration.
Frontiers in Veterinary Science, 9, 2022, 1-12.

Morel I., Dohme-Meier F., Siegenthaler R., Hayoz B., Xavier C., Lerch S.
Efficience d’utilisation de l’azote chez des taurillons croisés recevant des régimes mixtes présentant une haute autonomie alimentaire et protéique.
In: 26èmes Rencontres autour des Recherches sur les Ruminants (3R). 7. décembre, Hrsg. INRAE & IDELE, Paris. 2022.

Morel I., Mariotte P., Faivre-Picon R., Balaguer L., Vaille A., Svensk M., Dubois S., Siegenthaler R., Dohme-Meier F., Schori F., Probo M., Lerch S.
Effects of stocking density and climatic conditions on forage and soil intake of crossbred heifers in a montane grazing system.
In: 7th EAAP International Symposium on Energy and Protein Metabolism and Nutrition. 12. September, Granada (Spain). 2022, 1-2.

Schrade S., Zähner M., Zeyer K., Wyss S., Steger D., Mohn J., Dohme-Meier F.
NMVOC emissions from a naturally ventilated dairy housing – comparison of different diets.
In: 73rd Annual Meeting of the European Federation of Animal Science. 5-9 September, Hrsg. EAAP, Porto. 2022, 316.

Reiche A.-M., Bapst B., Terranova M., Dohme-Meier F.
Milk fatty acids of horned and disbudded dairy cows at thermoneutral and mild heat stress conditions.
In: 71st Annual Meeting of the European Federation of Animal Science. 05. September, Porto. 2022.

Reiche A.-M., Bapst B., Kreuzer M., Terranova M., Kuhla B., Dohme-Meier F.
Effects of mild heat stress conditions and dietary fibre concentration on methane and heat production of Brown Swiss dairy cows.
In: International Symposium of Energy and Protein Metabolism. 12. September, Granada. 2022.

Reiche A.-M., Bapst B., Kreuzer M., Terranova M., Kuhla B., Dohme-Meier F.
Effects of mild heat stress conditions and dietary fiber concentration on methane and heat production of Brown Swiss dairy cows.
In: International Symposium of Energy and Protein Metabolism. 12. September, Granada. 2022.

Reiche A.-M., Bapst B., Terranova M., Dohme-Meier F.
Milk fatty acids of horned and disbudded dairy cows at thermoneutral and mild heat stress conditions.
In: 71st Annual Meeting of the European Federation of Animal Science. 05. September, Porto - EAAP. 2022, 562.

Tretola M., Silacci P., Morel I., Dohme-Meier F., Xavier C., Lerch S.
Comparison of jejunum and ileum electrogenic transport and epithelium integrity in growing cattle from three different cross-breeds.
In: 7th EAAP International Symposium on Energy and Protein Metabolism and Nutrition (ISEP 2022). 12. septembre, Animal - science proceedings. 2022, 257-258.

Mehaba N., Schrade S., Dohme-Meier F., Eggerschwiler L., Schlegel P.
Prediction of total dry matter intake in lactating dairy cows: model performance.
In: Proceedings of the 10th Workshop on Modelling Nutrient Digestion and Utilization in Farm Animals (MODNUT). 18 Septembre, Hrsg. Animal science proceedings, 2022, 578-579.

Morel I., Mariotte P., Faivre-Picon R., Balaguer Lise, Vaille A., Svensk M., Dubois S., Siegenthaler R., Dohme-Meier F., Schori F., Probo M., Lerch S.
Effects of stocking density and climatic conditions on forage and soil intake of crossbred heifers in a montane grazing system.
In: Congrès ISEP. 12. septembre, Grenade (S). 2022.

Schrade S., Zähner M., Zeyer K., Wyss S., Steger D., Mohn J., Dohme-Meier F.
NMVOC emissions from a naturally ventilated dairy housing – comparison of different diets.
In: 73rd Annual Meeting of the European Federation of Animal Science (Eaap 2022). 06. September, Hrsg. European Federation of Animal Science, Porto. 2022.

Xavier C., Morel I., Le Cozler Y., Siegenthaler R., Dohme-Meier F., Lerch S.
In vivo 3D imaging to estimate the dynamic of body chemical composition along the growth of crossbred bulls.
In: 7th EAAP International Symposium on Energy and Protein Metabolism and Nutrition (ISEP 2022). 12 September, Grenada, Spain. 2022, 478-479.

Xavier C., Morel I., Le Cozler Y., Siegenthaler R., Dohme-Meier F., Lerch S.
In vivo 3D imaging to estimate the dynamic of body chemical composition along the growth of crossbred bulls.
In: Animal - science proceedings. 12 - 15 September, Hrsg. 7th EAAP International Symposium on Energy and Protein Metabolism and Nutrition (ISEP 2022), Grenada, Spain. 2022, 478-479.

Pontiggia A., Münger A., Stucki D., Ammer S., Bruckmaier R.M., Keil N., Dohme-Meier F.
Physiological response of grazing dairy cows ti incresing ambient temperature in moderate climates.
In: Proceedings of the Society of Nutrition Physiology. 2022, Hrsg. Gesellschaft für Ernährungsphysiologie, Göttingen. 2022, 58-58.

Siegenthaler R., Morel I., Xavier C., Dohme-Meier F., Lerch S.
In vivo Bestimmung der Körperzusammensetzung von gekreuzten Mastrindern mittels Ultraschallmessung.
In: Forum Viande bovine. 15. März, Hrsg. Agroscope Posieux, Posieux. 2022.

Reiche A.-M., Martin Hernandez C., Dohme-Meier F., Portmann R., Egger C.
Milk composition of dairy cows: Influences of beta-casein genotype and horn status.
In: Oral and Poster Abstracts of the 18th Annual Conference of the Metabolomics Society. 2022, Hrsg. Metabolomics Society, 2022, 251.

Reiche A.-M., Martin Hernandez C., Dohme-Meier F., Portmann R., Egger C.
Milk composition of dairy cows - influences of beta-casein genotype and horn status.
In: 18th International Conference of the Metabolomics Society. 20. Juni, Hrsg. Metabolomics Society, Valencia. 2022.

Xavier C., Driesen C., Siegenthaler R., Dohme-Meier F., Le Cozler Y., Lerch S.
Estimation of empty body and carcass chemical composition of lactating and growing cattle: Comparison of imaging, adipose cellularity, and rib dissection methods.
Translational Animal Science, 6, (2), 2022, 1-14.

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Carotinoid-Aufnahme aus Spinat

Grünblättriges Gemüse ist eine wichtige Quelle für die Carotinoide Lutein und Beta-Carotin – beide sind für die Sehkraft wichtig. Resultate einer kürzlich abgeschlossenen Interventions-Studie zeigen, dass bei Kurzdarm-Patienten die Serum-Ausgangswerte dieser Carotinoide tiefer sind und deren Absorption schlechter ist als bei gesunden Menschen. Mögliche Langzeit-Effekte auf die Sehkraft aufgrund der schlechteren Aufnahme dieser Inhaltsstoffe bleiben abzuklären.


Krankheitserreger auf Gemüse minimieren

Weltweit steigt die Zahl an Infektionserkrankungen, die hervorgerufen werden durch den Verzehr von Gemüse, welches mit humanpathogenen Bakterien belastet ist. Die Lokalisierung und mögliche Aufnahme solcher Bakterien in Gemüsepflanzen sowie die Rolle von Eintragsquellen wie zum Beispiel Bewässerungswasser sind derzeit nur unvollständig geklärt. In einem aktuellen Forschungsprojekt untersucht Agroscope in Zusammenarbeit mit der Universität Hohenheim, Deutschland, die Besiedlung von Salatpflanzen mit enterohämorrhagischen Escherichia coli (EHEC).