Der Wassergehalt des von den Pflanzen produzierten Nektars kann variieren. Um seine Konservierung in den Waben zu gewährleisten, darf er nicht gären. Deshalb wird er von den Bienen in Honig umgewandelt, indem sie seinen Wassergehalt senken und folglich den Zuckergehalt erhöhen. Dies verhindert die Entwicklung der Mikroorganismen. In der Dunkelheit des Bienenstocks ist es schwierig, den Herstellungsprozess des Honigs zu beobachten. Aus diesem Grund ist er auch nur wenig erforscht. Um die Umwandlung von Nektar in Honig zu untersuchen, haben wir die Technik der Tomographie eingesetzt. Sie ermöglicht es, den Zuckergehalt des eingelagerten Nektars sehr präzise zu messen, ohne den Bienenstock öffnen zu müssen und das Bienenvolk zu stören.
 
					Publications Jeanine Ammann
 Li Y., Ammann J., Helfenstein J., Williams T. G., Levers C., Mohr F., Diogo V., Zafeiriou R., Rolo V., Beckmann M., Hernik J., Kizos T., Herzog F. 
   The potential of variable-rate technology for sustainable intensification of European arable farming.  
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 Irek J., Finger R., Ammann J., Arbenz A., Mack G., El Benni N. 
   Shared responsibility: Understanding the role of governments, farmers, retailers, and consumers in food system policies.  
 Q Open, 5, (2), 2025, Article qoaf025. 
 
 El Benni N., Finger R., Ammann J., Irek J., Kaiser A., Ritzel C., Wang Y., Mack G. 
   Aligning agricultural policy: Discrepancies between public and farmer priorities.  
 Agricultural and Food Economics, 13, (55), 2025. 
 
 Schöni M., Ammann J. 
   Gerettet statt weggeworfen: Gemeinsam gegen Food Waste.  
 Agroscope und Swiss Academy of Humanities and Social Sciences. 2025, 7 pp. 
 
 Schöni M., Ammann J. 
   A practical guide to reducing household food waste.  
 Agroscope and Swiss Academy of Humanities and Social Sciences. 2025, 20 pp. 
  other Languages:
            
 Ammann J., Visco S., Rödiger M. 
   Lost in the field: understanding vegetable losses at farm level.  
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 El Benni N., Wang Y., Ammann J., Mack G., Finger R. 
   A scoping review of nudges for enhancing agricultural policy.  
 Applied Economic Perspectives and Policy, In Press, 2025. 
 
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  Public trust in crop and livestock farmers.  
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 Saleh R., Ammann J. 
  Public perceptions of crop and livestock farmers.  
 In: EAAE 2025 Conference: Food system transformation in challenging times. 26 August, Publ. European Association of Agricultural Economists EAAE, Bonn (DE). 2025. 
 
 Ammann J., Liechti C. 
  Food Waste im Haushalt: Wie lässt er sich vermeiden?  
 In: Soup & Science. 1. Juli, Publ. Agroscope, Reckenholz (CH). 2025. 
 
 Ammann J., Wiedmann N. S., Liechti C. 
  Nebenströme: Eine Literaturstudie.  
 In: Focus Food Save. 26. Juni, Publ. United against Waste, Bern (CH). 2025. 
 
 Ammann J., Mack G., El Benni N., Saleh R. 
   Understanding public perceptions of smart farming technologies.  
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 Ammann J. 
  Food Loss in der Gemüseproduktion: eine qualitative Untersuchung.  
 In: Agrarökonomieforum. 12. Juni, online. 2025. 
 
 Ammann J., Liechti C., Mack G., Saleh R. 
  Turning imperfection into impact: Why consumers choose suboptimal potatoes.  
 In: SGA Tagung. 9 May, Liebefeld (CH). 2025. 
 
 Ammann J., Mack G., El Benni N., Saleh R. 
  Consumers favour products with a sustainability levy for animal welfare over environmental sustainability: Between market protection and distortion.  
 In: SGA Tagung. 8 May, Liebefeld (CH). 2025. 
 
 Haldemann J., Manser T., Reissig L., Berthoud-dit-Gallon Marchand H., Ammann J. 
   Automatisches Melken in der Produktion von AOP-Käse: Studie über die Kompatibilität automatischer Melksysteme mit der Produktionskette von AOP-Käse.  
 Agroscope Science, 206, 2025, 1-61. 
  other Languages:
            
 Liechti C., Mack G., Walther B., Ammann J. 
   Transforming plant-based milk alternatives for better health.  
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 Ammann J., Arbenz A., Mack G., Siegrist M. 
   Data on Swiss consumers' support for different policies aiming to increase sustainability in food consumption and assessment of actor responsibility.  
 Data in Brief, 60, 2025, Article 111570. 
 
 Ackerman J. A., Samore T., Fessler D. M. T., Kupfer T. R., Choi S., Merrell W. N., Aarøe L., Aavik T., Acabado S., Akello G., Alfian I. N., Al-Shawaf L., Alvarez M. M., Ammann J., Arikan G. and others 
  I see sick people: Beliefs about sensory detection of infectious disease are largely consistent across cultures.  
 Brain, Behavior, and Immunity, 128, 2025, 737-750. 
 
 Ammann J., Mack G., Saleh R. 
   Data on Swiss consumers' perception of different types of sustainability levies, agriculture and willingness to choose suboptimal potatoes in different settings.  
 Data in Brief, 60, 2025, Article 111551. 
 
 
                        
                        
                    
                    
 
			 
			 
			