Der Wassergehalt des von den Pflanzen produzierten Nektars kann variieren. Um seine Konservierung in den Waben zu gewährleisten, darf er nicht gären. Deshalb wird er von den Bienen in Honig umgewandelt, indem sie seinen Wassergehalt senken und folglich den Zuckergehalt erhöhen. Dies verhindert die Entwicklung der Mikroorganismen. In der Dunkelheit des Bienenstocks ist es schwierig, den Herstellungsprozess des Honigs zu beobachten. Aus diesem Grund ist er auch nur wenig erforscht. Um die Umwandlung von Nektar in Honig zu untersuchen, haben wir die Technik der Tomographie eingesetzt. Sie ermöglicht es, den Zuckergehalt des eingelagerten Nektars sehr präzise zu messen, ohne den Bienenstock öffnen zu müssen und das Bienenvolk zu stören.

Publications Pierre-Yves Cotter
Gabioud Rebeaud S., Cotter P.-Y., Raemy M., Dubois S., Büchele F., Neuwald D., Monney P.
Pruning and flower thinning influence the storability of CH201/FRED® pears.
Agronomy, 15, (2), 2025, Article 493.
Cachat-Terrettaz M., Salamin R., Cotter P.-Y., Köchli S., Gabioud Rebeaud S.
Evaluation de stratégies en pré- et post-récolte pour lutter contre les maladies d'entreposage : Synergie projets "Innostock" et "RESO".
Agroscope. 2024, 15 pp.
Gabioud Rebeaud S., Le Bourgeois A., Cotter P.-Y., Christen D.
Entreposage des fruits avec la technologie HDCOLD(R).
Vignes et Vergers, 8, 2024, 20-22.
Gabioud Rebeaud S., Cotter P.-Y., Christen D.
Qualité et conservation des abricots.
In: Fête de l'abricot. 5 juillet, Riddes, Bessarad Fruits. 2024, 1.
Gabioud Rebeaud S., Gaspoz T., Köchli S., Cachat-Terrettaz M., Salamin R., Monney P., Cotter P.-Y.
Mineral analyses as a tool for predicting CH201/FRED® susceptibility to CA-related disorders.
Agroscope. 2024, 14 pp.
Gabioud Rebeaud S., Cotter P.-Y., Christen D.
Pre- and postharvest factors influence CA-related disorders on the new pear cultivar ‘CH201’.
In: XIII Int. Controlled and Modified Atmosphere Research Conference CAMA 2021. Publ. ISHS, Leuven. 2024, 55-64.
Monney P., Gabioud Rebeaud S., Cotter P.-Y., Christen D.
Influence of rootstocks on yield, fruit quality and storage potential of pear cv. ‘CH 201’.
In: ISHS pear symposium. 26 January, Stellenbosch. 2023, 1-26.
Gabioud Rebeaud S., Cotter P.-Y., Christen D.
Entreposage et maturation des abricots.
Vignes et Vergers, 7, 2023, 20-23.
Gabioud Rebeaud S., Cotter P.-Y., Monney P., Christen D.
Entreposage de la poire CH201.
Vignes et Vergers, 6, 2023, 13-15.
Gabioud Rebeaud S., Cotter P.-Y.
Essais conservation de la pomme Bonita : Saison 2022-23.
Agroscope. 2023, 8 pp.
Gabioud Rebeaud S., Cotter P.-Y.
Essais conservation de la poire Celina/QTee® Saison 2022-23.
Agroscope. 2023, 12 pp.
Gabioud Rebeaud S., Cioli L., Cotter P.-Y., Christen D.
Cultivar, maturity at harvest and postharvest treatments influence softening of apricots.
Postharvest Biology and Technology, 195, 2023, 1-12.
Gabioud Rebeaud S., Varone V., Cotter P.-Y., Ançay A., Christen D.
Ozone as an alternative means to control postharvest diseases on strawberries.
In: Proceedings of the VI Int. Symp. on Postharvest Pathology. 29 May, Publ. ISHS, Limassol. 2022, 221-227.
Gabioud Rebeaud S., Boutillier S., Cotter P.-Y., Christen D.
Essais conservation de la poire CH201 : Saison 2021-22.
Agroscope, Conthey. 2022, 23 pp.
Gabioud Rebeaud S., Laruelle N., Cotter P.-Y.
Lutte contre les pourritures fongiques sur fruits en post-récolte au moyen d’UV.
Agroscope, Conthey. 2022, 20 pp.
Gabioud Rebeaud S., Varone V., Cotter P.-Y., Ançay A., Christen D.
Ozone as an alternative method to control postharvest diseases on strawberries.
In: VI Symposium on Post-harvest Pathology. 30. mai, Limassol, Chypre. 2022.
Gabioud Rebeaud S., Cotter P.-Y., Ançay A., Vuilliomenet M., Christen D.
Traitement à l'ozone des fruits en post-récolte.
Phytoma, 749-750, 2021, 20-24.
Gabioud Rebeaud S., Cotter P.-Y., Christen D.
Ozone as an alternative method to control postharvest diseases on apples.
In: ISHS Acta Horticulturae 1325: V International Symposium on Postharvest Pathology: From Consumer to Laboratory - Sustainable Approaches to Managing Postharvest Pathogens. 19-24 May, Publ. M.H. Jijakli et al., Liège, Belgium. 2021, 259-264.
Gabioud Rebeaud S., Laveron C., Quennoz M., Cotter P.-Y., Christen D.
Essais conservation de la poire CH201 Saison 2020-21.
Agroscope, Conthey. Aôut, 2021, 33 pp.
Gabioud Rebeaud S., Cotter P.-Y., Christen D.
Pre- and postharvest factors influence CA-related disorders on the new pear cultivar ‘CH201’.
In: CAMA2021. 16.08., Leuven, Belgique (online). 2021, 1.