Der Wassergehalt des von den Pflanzen produzierten Nektars kann variieren. Um seine Konservierung in den Waben zu gewährleisten, darf er nicht gären. Deshalb wird er von den Bienen in Honig umgewandelt, indem sie seinen Wassergehalt senken und folglich den Zuckergehalt erhöhen. Dies verhindert die Entwicklung der Mikroorganismen. In der Dunkelheit des Bienenstocks ist es schwierig, den Herstellungsprozess des Honigs zu beobachten. Aus diesem Grund ist er auch nur wenig erforscht. Um die Umwandlung von Nektar in Honig zu untersuchen, haben wir die Technik der Tomographie eingesetzt. Sie ermöglicht es, den Zuckergehalt des eingelagerten Nektars sehr präzise zu messen, ohne den Bienenstock öffnen zu müssen und das Bienenvolk zu stören.
Publikationen Maria Theresia Stergiou
Schlechter R. O., Marti Serrano E., Remus-Emsermann M. N. P., Drissner D., Stergiou M. T.
Correlation of in vitro biofilm formation capacity with persistence of antibiotic-resistant Escherichia coli on gnotobiotic lamb's lettuce.
Applied and Environmental Microbiology, 91, (5), 2025, Artikel e00299-25.
Bachmann H.-P., Stergiou M. T.
Mikrobiologie von Sauerteig: einfach oder komplex?
Agrarforschung Schweiz, 15, 2024, 294-303.
Stergiou M. T., Vollenweider V., Joyce A., Murphy S., Walser J.-C., Ju F., Bürgmann H., Hummerjohann J., Walsh F., Drissner D.
Unde venis? Bacterial resistance from environmental reservoirs to lettuce: Tracking microbiome and resistome over a growth period.
FEMS Microbiology Ecology, 100, (10), 2024, Artikel fiae118.
Drissner D., Stergiou M. T.
Safety of food and beverages: Fruits and vegetables.
In: Reference Module in Food Science. Elsevier. 2023.
Stergiou M. T., Walsh F., Drissner D.
Tracing antibiotic resistance genes along the irrigation water chain to chive: Does tap or surface water make a difference?
Antibiotics, 10, (9), 2021.
Gekenidis M. T., Kläui A., Smalla K., Drissner D.
Transferable extended-spectrum β-lactamase (ESBL)-plasmids in Enterobacteriaceae from irrigation water.
In: The 1st International Electronic Conference on Antibiotics. 8 - 17 May, Hrsg. MDPI. 2021, 1-15.
Gekenidis M. T., Rigotti S., Hummerjohann J., Walsh F., Drissner D.
Long-term persistence of blaCTX-M-15 in soil and lettuce after introducing extended-spectrum β-lactamase (ESBL)-producing Escherichia coli via manure or water.
Microorganisms, 8, (11), 2020, 1-18.
Gekenidis M. T., Kläui A., Smalla K., Drissner D
Transferable extended-spectrum β-lactamase (ESBL)-plasmids in Enterobacteriaceae from irrigation water.
Microorganisms, 8, (7), 2020, 1-14.
Gekenidis M.-T., Qi W., Hummerjohann J., Zbinden R., Walsh F., Drissner D.
Antibiotic-resistant indicator bacteria in irrigation water: High prevalence of extended-spectrum beta-lactamase (ESBL)-producing Escherichia coli.
PLOS ONE, 13, (11), 2018, 1-22.
Gekenidis M.-T., Schöner U., Von Ah U., Schmelcher M., Walsh F., Drissner D.
Tracing back multidrug-resistant bacteria in fresh herb production: From chive to source through the irrigation water chain.
FEMS Microbiology Ecology, 94, (11), 2018, 1-20.
Gekenidis M. T., Gossin D., Schmelcher M., Schöner U., Remus-Emsermann M.N.P., Drisser D.
Dynamics of culturable mesophilic bacterial communities of three fresh herbs and their production environment.
Journal of Applied Microbiology, 2017, 1-17.
Remus-Emsermann M. N. P., Schmid M., Gekenidis M.-T., Pelludat C., Frey J. E., Ahrens C., Drissner D.
Complete genome sequence of Pseudomonas citronellolis P3B5, a candidate for microbial phyllo-remediation of hydrocarbon-contaminated sites.
Standards in Genomic Sciences, 11, (75), 2016, 1-12.
Pfrunder S., Grossmann P., Hunziker P., Brunisholz R., Gekenidis M. T., Drissner D.
Bacillus cereus group-type strain-specific diagnostic peptides.
Journal of Proteome Research, 15, (9), 2016, 3098-3107.
Gekenidis M., Studer P., Wüthrich S., Brunisholz R., Drissner D.
Beyond the MALDI Biotyping Workflow: In Search of Microorganism-specific Tryptic Peptides Enabling Discrimination of Subspecies.
Applied and Environmental Microbiology, 2014.
Gekenidis M., Studer P., Wüthrich S., Brunisholz R., Drissner D.
Development of a mass spectrometry-based method to rapidly classify Salmonella food spoilage by identifying subspecies- and serovar-specific biomarkers.
In: SGMS (Swiss Group for Mass Spectrometry) / Jahrestagung 2013. 31.10., Hrsg. SGMS, Beatenberg / CH. 2013, 1-1.
Drissner D., Pulver D., Gekenidis M.
Qualität und Sicherheit von Süssmost.
In: TagOff 2013. 07.06., Hrsg. ACW, Wädenswil / CH. 2013, 1-1.
Drissner D., Gekenidis M., Zwahlen C., Brunisholz R.
Krank machende Keime – Risiken vermindern dank schneller Analyse.
In: Scientifica 2013 . 30.08., Hrsg. ETH und Uni Zürich, Zürich / CH. 2013, 1-1.