Lebensmittel

Publikation Umfrage Ernaehrung ueber 50

Umfrage zur Ernährung 50+

Die demographische Entwicklung der Schweiz zeigt: Aufgrund der gestiegenen Lebenserwartung wird die Bevölkerungsgruppe der über 65-Jährigen im 21. Jahrhundert weiter zunehmen. Eine ausgewogene, gesunde Ernährung ist für Gesundheit und Wohlbefinden im Alter von grosser Bedeutung, um das Risiko für verschiedene chronische Krankheiten wie z.B. Diabetes, Osteoporose oder Herz-Kreislauf-Erkrankungen zu reduzieren. Eine Umfrage bei 632 Personen im Alter zwischen 50 und 81 Jahren ist durchgeführt worden über deren Ernährungsgewohnheiten, Ernährungswissen- und verhalten sowie Verzehrhäufigkeiten besonders in Bezug auf Lebensmittel tierischer Herkunft. Mehr dazu unter diesem Link!


Milchprodukte: Anforderungen an Fruchtbeigaben

Fruchtbeigaben bei Milchprodukten können zu Risiken hinsichtlich der Lebensmittelsicherheit führen. Im Rahmen einer Bachelorarbeit wurde für Beurteilung und Management möglicher Gefahren eine Bewertung erstellt, damit die Wahrscheinlichkeit einer Kontamination auf ein Minimum reduziert werden kann. Das Ergebnis der Arbeit ist vor allem für kleinere und mittlere Milchverarbeitungsbetriebe sehr wichtig und soll als Teil des Probenahmeleitfadens von InterLab publiziert werden.

Publikationen Giuseppe Bee

Tretola M., Bee G., Silacci P.
Electrogenic transport of amino acids and glucose differs between jejunum and ileum of female and castrated male finishing pigs.
Italian Journal of Animal Science, 23, (1), 2024, 618-628.

Tretola M., Mazzoleni S., Silacci P., Dubois S., Proserpio C., Pagliarini E., Bernardi E.M., Pinotti L., Bee G.
Sustainable pig diets: partial grain replacement with former food products and its impact on meat quality.
Journal of Animal Science, In Press, 2024, 1-15.

Mazzoleni S., Tretola M., Luciano A., Lin P., Pinotti L., Bee G.
Sugary and salty former food products in pig diets affect energy and nutrient digestibility, feeding behaviour but not the growth performance and carcass composition.
Animal, 17, (12), 2024, 1-10.

Mbuthia J., Kasper-Völkl C., Zenk M., Bee G., Metges C., Das G.
Prediction of piglet survival based only on birth weight or within-litter birth weight variability.
In: Book of Abstracts of the 74th Annual Meeting of the European Federation of Animal Science. 26 August - 1 September, Hrsg. EAAP European Federation of Animal Science, Lyon (FR). 2023, 214.

Girard M., Correa F., Palumbo F., Silacci P., Bee G.
The dietary fibre solubility in the maternal diet does not affect the muscle development of piglets.
In: 74th Annual Meeting of the European Federation of Animal Science (EAAP). 29 August, Lyon. 2023, 465.

Lin P., Bee G., Neuenschwander S., Girard M.
Performances, milk quality, and piglet growth in lactating sows fed former food products.
In: 74th Annual Meeting of the European Federation of Animal Science (EAAP). 28 August, Lyon. 2023, 341.

Pinotti L., Ferrari L., Fumagalli F., Luciano A., Manoni M., Mazzoleni S., Govoni C., Rulli M.C., Lin P., Bee G., Tretola M.
Review: Pig-based bioconversion: The use of former food products to keep nutrients in the food chain.
Animal, In Press, 2023.

Ewaoluwagbemiga E., Bee G., Kasper-Völkl C.
Genetic analysis of protein efciency and its association with performance and meat quality traits under a protein-restricted diet.
Genetics Selection Evolution, 55, 2023, 1-16.

Tretola M., Bee G., Dohme-Meier F., Silacci P.
Review: Harmonized in vitro digestion and the Ussing chamber for investigating the effects of polyphenols on intestinal physiology in monogastrics and ruminants.
Animal, 17, (5), 2023, 1-46.

Girard M., Palumbo F., Correa F., Bee G.
Effet de la solubilité des fibres alimentaires chez la truie sur le déroulement de la mise bas, la qualité du colostrum et la croissance des porcelets.
In: 55èmes Journées de la Recherche Porcine. 31 janvier, Hrsg. IFIP, INRAE, Saint Malo. 2023, 243-244.

Palumbo F., Bee G., Trevisi P., Girard M.
Decreasing the level of hemicelluloses in sow’s lactation diet affects the milk composition and post-weaning performance of low birthweight piglets.
Italian Journal of Animal Science, 22, (1), 2023, 250-262.

Palumbo F., Girard M., Correa F., Bee G., Trevisi P.
A workflow to study the microbiota profile of piglet’s umbilical cord blood: from sampling to data analysis.
Animal Open Space, 2, 2023, 1-5.

Ewaoluwagbemiga E., Bee G., Kasper-Völkl C.
Protein efficiency is heritable but not genetically correlated with meat quality in pigs.
In: Proceeding of 12th World Congress on Genetics Applied to Livestock Production (WCGALP). Wageningen Academic Publishers. 2022, 352-355.

Girard M., Palumbo F., Correa F., Trevisi P., Bee G.
The water solubility of dietary fibers affects farrowing duration of sows and offspring development.
In: International Scientific Meeting on Colostrum. 16.-18. November, Hrsg. University of Las Palmas, Gran Canaria. 2022, 28.

Ollagnier C., Mellino M. R., Pradervand N., Dubois S., Romeo A., Desrues O., Bee G.
Interaction between a potentiated formulation of ZnO and a mixture of tannins to reduce post-weaning-diarrhea in an ETEC infection model Dietary fumonisins potentially modulate sone health indicators in weaned piglets.
Animal - Science Proceedings, 13, (2), 2022, 208.

Palumbo F., Bee G., Trevisi P., Correa F., Dubois S., Girard M.
Effect of maternal diet on slow and fast growing piglet faecal microbiota and volatile fatty acids.
In: 73nd Annual Meeting of the European Federation of Animal Science, No 28. 5-9 September, Hrsg. EAAP, Porto. 2022, 199.

Girard M., Stoll P., Maïkoff G., Bee G.
Increasing feed allowance of lactating sows: what effects on sow and litter performances?
In: 73nd Annual Meeting of the European Federation of Animal Science. 5-9 September, Hrsg. EAAP, Porto. 2022.

Palumbo F., Bee G., Trevisi P., Girard M.
Decreasing the level of hemicelluloses in sow’s lactation diet affects the milk composition and post-weaning performance of low birthweight piglets.
Peer Community in Animal Science, (100014), 2022, 1-16.

Tretola M., Silacci P., Ewaoluwagbemiga E., Bee G., Kasper-Völkl C.
Jejunal and ileal nutrient uptake and epithelium integrity in pigs differing in protein efficiency.
In: 73rd Annual Meeting of the European Federation of Animal Science (EAAP 2022). 05. septembre, Hrsg. OASES, Porto, Portugal. 2022, 201-201.

Garcia Vinado I., Tretola M., Bee G., Ollagnier C.
Capsule for sampling: A less invasive tool to sample small-intestinal content in pigs.
In: Book of Abstracts of the 73rd Annual Meeting of the European Federation of Animal Science. 06. septembre, Hrsg. Scientific Committee, Porto. 2022.

1 / 16

Carotinoid-Aufnahme aus Spinat

Grünblättriges Gemüse ist eine wichtige Quelle für die Carotinoide Lutein und Beta-Carotin – beide sind für die Sehkraft wichtig. Resultate einer kürzlich abgeschlossenen Interventions-Studie zeigen, dass bei Kurzdarm-Patienten die Serum-Ausgangswerte dieser Carotinoide tiefer sind und deren Absorption schlechter ist als bei gesunden Menschen. Mögliche Langzeit-Effekte auf die Sehkraft aufgrund der schlechteren Aufnahme dieser Inhaltsstoffe bleiben abzuklären.


Krankheitserreger auf Gemüse minimieren

Weltweit steigt die Zahl an Infektionserkrankungen, die hervorgerufen werden durch den Verzehr von Gemüse, welches mit humanpathogenen Bakterien belastet ist. Die Lokalisierung und mögliche Aufnahme solcher Bakterien in Gemüsepflanzen sowie die Rolle von Eintragsquellen wie zum Beispiel Bewässerungswasser sind derzeit nur unvollständig geklärt. In einem aktuellen Forschungsprojekt untersucht Agroscope in Zusammenarbeit mit der Universität Hohenheim, Deutschland, die Besiedlung von Salatpflanzen mit enterohämorrhagischen Escherichia coli (EHEC).