Die demographische Entwicklung der Schweiz zeigt: Aufgrund der gestiegenen Lebenserwartung wird die Bevölkerungsgruppe der über 65-Jährigen im 21. Jahrhundert weiter zunehmen. Eine ausgewogene, gesunde Ernährung ist für Gesundheit und Wohlbefinden im Alter von grosser Bedeutung, um das Risiko für verschiedene chronische Krankheiten wie z.B. Diabetes, Osteoporose oder Herz-Kreislauf-Erkrankungen zu reduzieren. Eine Umfrage bei 632 Personen im Alter zwischen 50 und 81 Jahren ist durchgeführt worden über deren Ernährungsgewohnheiten, Ernährungswissen- und verhalten sowie Verzehrhäufigkeiten besonders in Bezug auf Lebensmittel tierischer Herkunft. Mehr dazu unter diesem Link!
Milchprodukte: Anforderungen an Fruchtbeigaben
Fruchtbeigaben bei Milchprodukten können zu Risiken hinsichtlich der Lebensmittelsicherheit führen. Im Rahmen einer Bachelorarbeit wurde für Beurteilung und Management möglicher Gefahren eine Bewertung erstellt, damit die Wahrscheinlichkeit einer Kontamination auf ein Minimum reduziert werden kann. Das Ergebnis der Arbeit ist vor allem für kleinere und mittlere Milchverarbeitungsbetriebe sehr wichtig und soll als Teil des Probenahmeleitfadens von InterLab publiziert werden.
Hvarregaard Thorsøe M., Jacobs A., Piccini C., Fornara D., Mason E., Vanwindenkens F., Bøe F., Siebielec G., Fohrafellner J., Miloczki J., Meurer K., Kasper M., O'Sullivan L., Sviček M., Gonçalves M., Jacob M., Castanheira N., Borchard N., Heller O., László P., Kasparinskis R., Mavsar S., Madenoglu S., Penizek V., Vervuurt W., Kadžiulienė Z.
Report on the current availability and use of soil knowledge.
Hrsg. EJP SOIL, INRAE, France. 30 March, 2021, 122 S.
This report provides a synthesis of stakeholders’ perceptions of knowledge on and use of knowledge on sustainable soil management, as well as the knowledge needs. The report is based on interviews with 791 stakeholders in 23 European countries completed in the summer of 2020 in the context of the EJP SOIL project. The analysis highlights a number of shortcomings in the current use and coordination of knowledge on sustainable soil management. For instance, insufficient communication and coordination between policymakers, researchers and farmers is reported. Most national reports stress that, currently, the promotion of knowledge on sustainable soil management towards stakeholders is ineffective. Challenges, for instance, arise because the theoretical knowledge produced at universities is considered irrelevant or inaccessible to farmers who have a practical approach to soil management. It is also reported that there is too little continuity in soil research due to project dependence, which is a challenge because soil research requires long-term investigations. Furthermore, current research insufficiently supports integrated decision-making of practitioners and policymakers, where different challenges and trade-offs continuously must be balanced. In some countries, this is partly due to insufficient funding for dissemination activities, whereas in other countries funding is not utilized correctly. Additionally, reports broadly agree that there is too little continuity in research due to project dependence, which is challenging because soil research requires long-term investigations. In relation to specific areas, knowledge gaps regarding the loss of soil organic matter, carbon sequestration and exploring the effects of climate change, mitigation and preventive measures. were identified. A range of other areas also appear as highly important in certain regions − for instance, ensuring an optimal soil structure, enhancing soil biodiversity, water storage capacity, soil nutrient retention and use efficiency. To overcome these challenges, stakeholders stress that it is important to improve the coordination between policy, research, industry, advisory services and farmers because knowledge about field activities and sustainable soil management is fragmented and poorly coordinated. Thus, stakeholders stress that it is important to strengthen intermediaries, such as the advisory service and farmers’ associations, as they are important knowledge brokers, both in terms of improving knowledge availability and to provide feedback on knowledge gaps to research institutions. Additionally, the need for strengthening networks and peer-to-peer communication is emphasized because these are useful platforms for knowledge exchange. Furthermore, it is important to provide incentives for farmers and improve the visibility of soil challenges for stakeholders, for instance using decision support tools to highlight the benefit of adopting sustainable soil management.
Grünblättriges Gemüse ist eine wichtige Quelle für die Carotinoide Lutein und Beta-Carotin – beide sind für die Sehkraft wichtig. Resultate einer kürzlich abgeschlossenen Interventions-Studie zeigen, dass bei Kurzdarm-Patienten die Serum-Ausgangswerte dieser Carotinoide tiefer sind und deren Absorption schlechter ist als bei gesunden Menschen. Mögliche Langzeit-Effekte auf die Sehkraft aufgrund der schlechteren Aufnahme dieser Inhaltsstoffe bleiben abzuklären.
Weltweit steigt die Zahl an Infektionserkrankungen, die hervorgerufen werden durch den Verzehr von Gemüse, welches mit humanpathogenen Bakterien belastet ist. Die Lokalisierung und mögliche Aufnahme solcher Bakterien in Gemüsepflanzen sowie die Rolle von Eintragsquellen wie zum Beispiel Bewässerungswasser sind derzeit nur unvollständig geklärt. In einem aktuellen Forschungsprojekt untersucht Agroscope in Zusammenarbeit mit der Universität Hohenheim, Deutschland, die Besiedlung von Salatpflanzen mit enterohämorrhagischen Escherichia coli (EHEC).