La durabilité

Bodenverdichtung

Comment un sol compacté se régénère-t-il?

Un sol est compacté en l’espace de quelques secondes. Pour se régénérer, il lui faut des années, voire des décennies. L’important pour la régénération naturelle, ce sont les activités biologiques par les racines des plantes, les organismes vivant dans le sol (vers de terre) ainsi que des effets physiques comme l’alternance des phases d’assèchement et d’humidification ainsi que les cycles de gel et de dégel. Un essai de terrain longue durée étudie précisément le déroulement de la régénération. Dans ce but, Agroscope et l’EPF de Zurich ont créé en 2014 une infrastructure d’observation avec des centaines de sondes dans le sol: le Soil Structure Observatory (SSO). Après un compactage du sol, une jachère, une prairie permanente et un assolement avec et sans travail du sol ont été mis en place. Cette technique permet par exemple d’analyser l’influence des plantes et du travail du sol sur le processus de régénération.

Bodenfruchtbarkeit und Bodenschutz
SoilStructureObservatory

Regeneration verdichteter Böden


Publikation Arbeitshaltung Melken

Ergonomie en salle de traite

De nombreux trayeurs et trayeuses souffrent d’affections de l’appareil musculo-squelettique, notamment au niveau des épaules et des bras. Agroscope a donc étudié s’il était possible de réduire la charge de travail en salle de traite en adaptant les hauteurs de travail. Un premier essai a permis de mesurer l’angle de flexion de différentes articulations pendant la traite. Un deuxième essai a servi à enregistrer les contractions de la musculature à trois hauteurs de travail différentes. L’étude montre qu’une hauteur de travail plus basse en salle de traite n’a certes aucune influence sur les bras et les avant-bras, mais qu’elle réduit considérablement la sollicitation des épaules. 

Liste de publications

Liste de publications

Publications Thomas Bucheli

Barmettler E., van der Heijden M., Rösch A., Egli-Künzler L., Dubuis P.-H., Mackie-Haas K., Lutz S., Bucheli T.
Double the trouble: High levels of both synthetic pesticides and copper in vineyard soils.
Environmental Pollution, 375, 2025, Article 126356.

Cerri M., Wille F., Arn S., Bucheli T., Widmer F., Werz R., McNeill K., Manfrin A., Sander M.
An analytical workflow to quantify biodegradable polyesters in soils and its application to incubation experiments.
Environmental Science & Technology, 59, (16), 2025, 8108-8118.

Cornelissen G., Briels N., Bucheli T., Estoppey N., Gredelj A., Hagemann N., Lerch S., Lotz S., Rasse D., Schmidt H.-P., Sormo E., Arp H. P. H.
A virtuous cycle of phytoremediation, pyrolysis, and biochar applications toward safe PFAS levels in soil, feed, and food.
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 73, (6), 2025, 3283-3285.

Hilber I., Hagemann N., de la Rosa J. M., Knicker H., Bucheli T., Schmidt H.-P.
Biochar production from plastic-contaminated biomass.
Global Change Biology Bioenergy, 16, (11), 2024, Article e70005.

Grafmüller J., Rathnayake Mudiyanselage D. C., Hagemann N., Bucheli T., Schmidt H.-P.
Biochars from chlorine-rich feedstock are low in polychlorinated dioxins, furans and biphenyls.
Journal of Analytical and Applied Pyrolysis, 183, 2024, Article 106746.

Lotz S., Bucheli T., Schmidt H.-P., Hagemann N.
Quantification of soil organic carbon: the challenge of biochar-induced spatial heterogeneity.
Frontiers in Climate, 6, 2024, Article 1344524.

Nybom I., Bucheli T., Garland G.
Antibiotics uptake from soil and translocation in the plants: Meta-analysis.
Chimia, 78, (4), 2024, 209-214.

Mangold S., Hornák K., Bartolome N., Hilber I., Bucheli T.
Concomitant determination of pesticides in soil and drainage water over a potato cropping season reveal dissipations largely in accordance with respective models.
Science of the Total Environment, 945, 2024, 173971.

Liang X., Bucheli T., Christensen J. H., Nielsen N. J.
An innovative approach for analyzing phytotoxins as micropollutants in the environment.
Chimia, 78, (4), 2024, 263.

Peña B., Sosa D., Hilber I., Escobar A., Bucheli T.
Validation of a modified QuEChERS method for the quantification of residues of currently used pesticides in Cuban agricultural soils, using gas chromatography tandem mass spectrometry.
Environmental Science and Pollution Research, 31, 2024, 33623-33637.

Buss W., Wurzer C., Shepherd J. G., Bucheli T.
Organic contaminants in biochar.
Dans: Biochar for Environmental Management: Science, Technology and Implementation. 3rd ed., Ed. J. Lehmann & S. Joseph, Routledge. 2024, 559-587.

Rathnayake D., Schmidt H.-P., Leifeld J., Bürge D., Bucheli T., Hagemann N.
Quantifying soil organic carbon after biochar application: How to avoid (the risk of) counting CDR twice?

Hilber I., Bahena‑Juárez F., Chiaia‑Hernández A.C., Elgueta S., Escobar‑Medina A., Friedrich K., González‑Curbelo M.A., Grob Y., Martín‑Fleitas M., Miglioranza K.S.B., Peña‑Suárez B., Pérez‑Consuegra N., Ramírez‑Muñoz F., Sosa‑Pacheco D., Bucheli T.
Pesticides in soil, groundwater and food in Latin America as part of one health.
Environmental Science and Pollution Research, 31, 2024, 14333-14345.

Bucheli T., Barmettler E., Bartolome N., Hilber I., Hornák K., Meuli R. G., Reininger V., Riedo J., Rösch A., Sutter P., van der Heijden M., Wächter D., Walder F.
Pesticides in agricultural soils: Major findings from various monitoring campaigns in Switzerland.
Chimia, 77, (11), 2023, 750-757.

Wettstein F., Sutter P., Bucheli T.
Analysis of pesticides in soil: Observations from one year routine.
Dans: 5th Swiss Pesticide Residue Workshop. 22 November, Pratteln. 2023, 1-24.

Rösch A., Wettstein F., Wächter D., Reininger V., Meuli R. G., Bucheli T.
A multi‑residue method for trace analysis of pesticides in soils with special emphasis on rigorous quality control.
Analytical and Bioanalytical Chemistry, 415, (24), 2023, 6009-6025.

Riedo J., Wächter D., Gubler A., Wettstein F., Meuli R. G., Bucheli T.
Pesticide residues in agricultural soils in light of their on-farm application history.
Environmental Pollution, 331, 2023, 1-8.

Rathnayake D., Schmidt H.-P., Leifeld J., Mayer J., Epper C., Bucheli T., Hagemann N.
Biochar from animal manure: A critical assessment on technical feasibility, economic viability, and ecological impact.
Global Change Biology Bioenergy, 15, (9), 2023, 1078-1104.

Bucheli T., Hilber Schöb I., Schmidt H.-P., Hagemann N.
Polyzyklische aromatische Kohlenwasserstoffe (PAK) in Pflanzenkohle: Früher unbekannt – heute bestbekannt.
Dans: Pflanzenkohle-Fachtagung 2023. 16. Juni, Ed. Charnet – Schweizer Fachverband für Pflanzenkohle, Brugg-Windisch. 2023.

Riedo J., Yokota A., Walther B., Bartolomé N., van der Heijden M., Bucheli T., Walder F.
Temporal dynamics of total and bioavailable fungicide concentrations in soil and their effect upon nine soil microbial markers.
Science of the Total Environment, 878, 2023, 1-10.

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Rinder Fuetterung

Une alimentation optimisée réduit les impacts environnementaux

A la demande de Micarna SA, Agroscope a analysé les impacts environnementaux de la viande de bovin, de porc et de volaille. Pour les bovins, l’intensité de l’affourragement s’est avérée décisive. Pour les porcs et la volaille, c‘est la quantité d’aliments utilisés par kilogramme de viande produite qui a le plus d’influence sur les impacts environnementaux. L’emploi de soja européen avec des transports sur de plus courtes distances a eu un effet positif. 


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