La durabilité

Bodenverdichtung

Comment un sol compacté se régénère-t-il?

Un sol est compacté en l’espace de quelques secondes. Pour se régénérer, il lui faut des années, voire des décennies. L’important pour la régénération naturelle, ce sont les activités biologiques par les racines des plantes, les organismes vivant dans le sol (vers de terre) ainsi que des effets physiques comme l’alternance des phases d’assèchement et d’humidification ainsi que les cycles de gel et de dégel. Un essai de terrain longue durée étudie précisément le déroulement de la régénération. Dans ce but, Agroscope et l’EPF de Zurich ont créé en 2014 une infrastructure d’observation avec des centaines de sondes dans le sol: le Soil Structure Observatory (SSO). Après un compactage du sol, une jachère, une prairie permanente et un assolement avec et sans travail du sol ont été mis en place. Cette technique permet par exemple d’analyser l’influence des plantes et du travail du sol sur le processus de régénération.

Bodenfruchtbarkeit und Bodenschutz
SoilStructureObservatory

Regeneration verdichteter Böden


Publikation Arbeitshaltung Melken

Ergonomie en salle de traite

De nombreux trayeurs et trayeuses souffrent d’affections de l’appareil musculo-squelettique, notamment au niveau des épaules et des bras. Agroscope a donc étudié s’il était possible de réduire la charge de travail en salle de traite en adaptant les hauteurs de travail. Un premier essai a permis de mesurer l’angle de flexion de différentes articulations pendant la traite. Un deuxième essai a servi à enregistrer les contractions de la musculature à trois hauteurs de travail différentes. L’étude montre qu’une hauteur de travail plus basse en salle de traite n’a certes aucune influence sur les bras et les avant-bras, mais qu’elle réduit considérablement la sollicitation des épaules. 

Publikationsliste

Publikationsliste

Publikationen Lukas Eggerschwiler

Keller M., Reidy B., Scheurer A., Eggerschwiler L., Morel I., Giller K.
Soybean meal can be replaced by faba bean, pumpkin seed cake, spirulina or be completely omitted in a forage-based diet for fattening bulls to achieve comparable performance, carcass and meat quality.
Animals, 11, (6), 2021, 1-18.

Pontiggia A., Münger A., Eggerschwiler L., Stucki D., Ammer S., Bruckmaier R., Dohme-Meier F., Keil N.
Early detection of heat stress in grazing dairy cows by use of behavioural and physiological traits.
In: Book of Abstracts of the 72nd Annual Meeting of the European Federation of Animal Science. 30.08., Hrsg. EAAP scientific committee, Davos. 2021, 134.

Lazzari G., Münger A., Eggerschwiler L., Zähner M., Schrade S., Dohme-Meier F.
Silage type and Acacia mearnsii supplementation influence nitrogen metabolism of dairy cows and ammonia released from their excreta.

Meyer-Binzegger M., Ollagnier C., Eggerschwiler L., Bühler K., Meylan M., Schlegel P.
Rumen bolus containing 1,25(OH)2D3-glycosides for the prevention of hypocalcemia in dairy cows.
In: 72nd Annual Meeting of the European Federation of Animal Science. 2 September, Hrsg. EAAP, Davos. 2021, 1-2.

Meyer-Binzegger M., Ollagnier C., Eggerschwiler L., Bühler K., Meylan M., Schlegel P.
Rumen bolus containing 1,25(OH)2D3-glycosides for the prevention of hypocalcemia in dairy cows.
In: 72nd Annual Meeting of the European Federation of Animal Science. 2 September, Hrsg. EAAP, Davos. 2021, 1-12.

Lazzari G., Münger A., Eggerschwiler L., Zähner M., Kreuzer M., Schrade S., Dohme-Meier F.
Silage type and Acacia mearnsii supplementation influence nitrogen metabolism of dairy cows and ammonia released from their excreta.
In: EAAP 2021. 01.09., Davos - EAAP. 2021.

Lazzari G., Münger A., Eggerschwiler L., Zähner M., Kreuzer M., Schrade S., Dohme-Meier F.
Effect of acacia mearnsii supplementation in forage-based diets on dairy cows ruminal methane emissions measured by the greenfeed.
In: Proceedings of EurAgEng 2021 "New Challenges for Agricultural Engineering towards a Digital World". July, Hrsg. University of Evora, Evora. 2021, 180.

Münger A., Eggerschwiler L., Reiche A.-M., Dohme-Meier F.
Comparison of tanniferous wood extracts in their effect on methane production of dairy cows.
Proceedings of the Society of Nutrition Physiology, 30, 2021, 126.

Lazzari G., Münger A., Eggerschwiler L., Zähner M., Kreuzer M., Schrade S., Dohme-Meier F.
Effect of Acacia mearnsii supplementation on ruminal fermentation characteristics and methane production of dairy cows fed diets differing in silage type.
In: 75 digital Conference of the Society of Nutrition. Vol. 30, Hrsg. Proceedings of the Society of Nutrition Physiology, DLG-​Verlag, Frankfurt am Main. 2021, 125.

Pontiggia A., Münger A., Dohme-Meier F., Eggerschwiler L., Stucki D., Heuwieser W., Ammer S., Bruckmaier R., Keil N.
Body temperature of grazing Holstein dairy cows reacts to increasing climate indices.
In: Proceedings of the Agroscope PhD - Postdoc Symposium 2021. April, Hrsg. Agroscope, Agroscope. 2021, 61.

Pontiggia A., Münger A., Eggerschwiler L., Stucke D., Ammer S., Schüller L., Heuwieser W., Bruckmeier R., Dohme-Meier F., Keil N.
Verhaltensmerkmale zur Erkennung von beginnendem Hitzestress bei weidenden Milchkühen.
KTBL-Schrift, 520, 2020, 79-88.

Pontiggia A., Münger A., Eggerschwiler L., Stucki D., Ammer S., Schüller L, Heuwieser W., Bruckmaier R. , Dohme-Meier F., Keil N.
Verhaltensmerkmale zur Erkennung von beginnendem Hitzestress bei weidenden Milchkühen.
In: Internationale Tagung Angewandte Ethologie. 26.-27.11., Hrsg. Deutsche Veterinärmedizinische Gesellschaft DVG, Online. 2020, 1-19.

Kiani A., Wolf C., Giller K., Eggerschwiler L., Kreuzer M., Schwarm A.
In vitro ruminal fermentation and methane inhibitory effect of three species of microalgae.
Canadian Journal of Animal Science, 100, (3), 2020, 1-9.

Lazzari G., Münger A., Eggerschwiler L., Zähner M., Kreuzer M., Schrade S., Dohme-Meier F.
Nitrogen Balance of dairy cows fed different silage-based diets with and without Acacia mearnsii tannins.
In: Proceedings of the Society of Nutrition Physiology. Band 29, Hrsg. Gesellschaft für Ernährungsphysiologie, L&W Druck, Bad Endbach D. 2020, 55.

Denninger T.M., Schwarm A., Birkinshaw A., Terranova M., Dohme-Meier F., Münger A., Eggerschwiler L., Bapst B., Wegmann S., Clauss M., Kreuzer M.
Immediate effect of Acacia mearnsii tannins on methane emissions and milk fatty acid profiles of dairy cows.
Animal Feed Science and Technology, 261, (Article number 114388), 2020, 1-13.

Denniger T. M., Dohme-Meier F., Eggerschwiler L., Vanlierde A., Grandl F., Gredler B., Kreuzer M., Schwarm A., Münger A.
Persistence of differences between dairy cows categorized as low or high methane emitters, as estimated from milk mid-infrared spectra and measured by GreenFeed.
Journal of Dairy Science, 102, (12), 2019, 11751-11765.

Terranova M. , Eggerschwiler L., Braun U., Kreuzer M., Schwarm A.
Dose-response effects of forages from woody and herbaceous plants on in vitro ruminal methane and ammonia fermentation, and their short-term palatability in lactating dairy cows.
Animal, 14, (3), 2019, 538-548.

Denninger T., Dohme-Meier F., Eggerschwiler L., Grandl F., Gredler B., Kreuzer M., Schwarm A., Münger A.
Comparison of feed intake, feeding behavior and ruminal fermentation characteristics of grazing cows categorized as low and high methane emitters.
Advances in Animal Biosciences, 10, (3), 2019, 562.

Meyer M., Ollagnier C., Bühler K., Eggerschwiler L., Meylan M., Schlegel P.
Effect of 1,25-dihydroxycholecalciferol-glycosides given as a rumen bolus on 1,25-dihydroxycholecalciferol and calcium blood pharmacokinetics in pregnant dry dairy cows.
In: The 22nd Vitamin D Workshop. May 29 - June 1, Hrsg. James Fleet, New York City. 2019, 60-60.

Meyer M., Ollagnier C., Bühler K., Eggerschwiler L., Meylan M., Schlegel P.
Effect of 1,25-dihydroxycholecalciferol-glycosides given as a rumen bolus on blood pharmacokinetics.
In: 70th Annual Meeting. 29 August, Hrsg. European Federation of Animal Science (EAAP), Ghent. 2019, 539.

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Rinder Fuetterung

Une alimentation optimisée réduit les impacts environnementaux

A la demande de Micarna SA, Agroscope a analysé les impacts environnementaux de la viande de bovin, de porc et de volaille. Pour les bovins, l’intensité de l’affourragement s’est avérée décisive. Pour les porcs et la volaille, c‘est la quantité d’aliments utilisés par kilogramme de viande produite qui a le plus d’influence sur les impacts environnementaux. L’emploi de soja européen avec des transports sur de plus courtes distances a eu un effet positif. 


https://www.agroscope.admin.ch/content/agroscope/fr/home/publikationen/agroscope-online-magazin-jahresbericht/2016/2016-1/wissenschaft-in-kuerze/nachhaltigkeit.exturl.html/aHR0cHM6Ly9pcmEuYWdyb3Njb3BlLmNoL2RlLUNIL1BhZ2UvUH/VibGlrYXRpb25zbGlzdGUvSW5kZXhNaXRhcmJlaXRlcj9hZ3Jv/c2NvcGVJZD00NjMzJmlzRGF0ZW5QdWJsaWthdGlvbnNsaXN0ZT/1GYWxzZSZwYWdlPTM=.html