La durabilité

Bodenverdichtung

Comment un sol compacté se régénère-t-il?

Un sol est compacté en l’espace de quelques secondes. Pour se régénérer, il lui faut des années, voire des décennies. L’important pour la régénération naturelle, ce sont les activités biologiques par les racines des plantes, les organismes vivant dans le sol (vers de terre) ainsi que des effets physiques comme l’alternance des phases d’assèchement et d’humidification ainsi que les cycles de gel et de dégel. Un essai de terrain longue durée étudie précisément le déroulement de la régénération. Dans ce but, Agroscope et l’EPF de Zurich ont créé en 2014 une infrastructure d’observation avec des centaines de sondes dans le sol: le Soil Structure Observatory (SSO). Après un compactage du sol, une jachère, une prairie permanente et un assolement avec et sans travail du sol ont été mis en place. Cette technique permet par exemple d’analyser l’influence des plantes et du travail du sol sur le processus de régénération.

Bodenfruchtbarkeit und Bodenschutz
SoilStructureObservatory

Regeneration verdichteter Böden


Publikation Arbeitshaltung Melken

Ergonomie en salle de traite

De nombreux trayeurs et trayeuses souffrent d’affections de l’appareil musculo-squelettique, notamment au niveau des épaules et des bras. Agroscope a donc étudié s’il était possible de réduire la charge de travail en salle de traite en adaptant les hauteurs de travail. Un premier essai a permis de mesurer l’angle de flexion de différentes articulations pendant la traite. Un deuxième essai a servi à enregistrer les contractions de la musculature à trois hauteurs de travail différentes. L’étude montre qu’une hauteur de travail plus basse en salle de traite n’a certes aucune influence sur les bras et les avant-bras, mais qu’elle réduit considérablement la sollicitation des épaules. 

Publikationsliste

Publikationsliste

Publikationen Frigga Dohme-Meier

Wang K., Räisänen S. E., Eggerschwiler L., He T., Islam M. Z., Li Y., Ma X., Siegenthaler R., Zeng Z., Dohme-Meier F., Niu M.
Feed intake regulation stabilized daily pattern of intake with little impact on rumen fermentation or methane mitigating efficacy of 3-nitrooxypropanol (3-NOP) in dairy cows.
In: ADSA Annual Meeting. 16-19 June, Hrsg. American Dairy Science Association, West Palm Beach, Florida (US). 2024, 78.

Pontiggia A., Eggerschwiler L., Reiche A.-M., Keil N., Dohme-Meier F.
Effect of shade availability on the physiological responses, water intake, and feeding behavior of grazing cows with an increasing heat load.
In: ADSA Annual Meeting. 16-19 June, Hrsg. American Dairy Science Association, West Palm Beach, Florida (US). 2024, 249-250.

Lerch S., Siegenthaler R., Numata J., Moenning J.-L., Dohme-Meier F., Zennegg M.
Accumulation rate, depuration kinetics, and tissue distribution of polychlorinated dibenzo-p-dioxins and dibenzofurans (PCDD/Fs) in suckler ewes (Ovis aries).
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 72, (26), 2024, 14941-14955.

Rombach M., Schori F., Dohme-Meier F., Südekum K.-H., Münger A.
Impact of corn silage or corn silage plus protein supplementation on the ingestive and rumination behaviours, ruminal fermentation characteristics and efficiency of grazing dairy cows.
Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 104, (8), 2024, 909-920.

Zähner M., Schrade S., Dohme-Meier F.
Untersuchte Varianten im Emissionsversuchsstall.
In: Ostschweizer AGFF Tagung 2024. 11. April, Hrsg. Ostschweizer AGFF, Wängi. 2024, 1.

Schrade S., Pitzen L., Dohme-Meier F., Zähner M.
Manure collecting robots: Investigations on cleaning quality and practical experiences on cattle farms.
In: AgEng Conference. 1-4 July, Hrsg. EurAgEng, Athen (GR). 2024, 354.

Schrade S., Zähner M., Steger D., Lazzari G., Zeyer K., Mohn J., Dohme-Meier F.
Measuring NMVOC and ammonia emissions from a naturally ventilated dairy housing: Comparison of different diets.
In: AgEng Conference. 1-4 July, Hrsg. EurAgEng, Athen (GR). 2024, 56.

Reiche A.-M., Martín-Hernández M. C., Spengler Neff A., Bapst B., Fleuti C., Dohme-Meier F., Hess H. D., Egger C., Portmann R.
The A1/A2 β-casein genotype of cows, but not their horn status, influences peptide generation during simulated digestion of milk.
Journal of Dairy Science, 107, (9), 2024, 6425-6436.

Mehaba N., Schrade S., Dohme-Meier F., Eggerschwiler L., Schlegel P.
Evaluation of different models predicting dry matter intake in multiparous lactating dairy cows.
In: Role of animal nutrition in sustainability goals for Switzerland and beyond. 23 May, Hrsg. ETH Zürich, Lindau. 2024, 42-43.

Eichinger J., Reiche A.-M., Fuchsmann P., Huber K., Dohme-Meier F.
Links between volatile organic compounds from exhaled breath and metabolites of blood and ruminal fluid of lactating dairy cows.
In: ADSA Annual Meeting. 16-19 June, Hrsg. American Dairy Science Association, West Palm Beach, Florida (US). 2024, 163.

Reiche A.-M., Tretola M., Pinotti L., Dohme-Meier F.
Backwaren-Ausschuss im Kraftfutter frischlaktierender Milchkühe – Auswirkungen auf Gesundheit, Leistung und Methanproduktion.
In: 24. Forum angewandte Forschung in der Rinder- und Schweinefütterung. 23. April, Fulda (DE). 2024, 45-48.

Reiche A.-M., Tretola M., Pinotti L., Dohme-Meier F.
Backwaren-Ausschuss im Kraftfutter frischlaktierender Milchkühe: Auswirkungen auf Gesundheit, Leistung und Methanproduktion.
In: 24. Forum angewandte Forschung in der Rinder- und Schweinefütterung. 23.-24. April, Fulda (DE). 2024, 45-48.

Xavier C., Morel I., Siegenthaler R., Dohme-Meier F., Dubois S., Luginbühl T., Le Cozler Y., Lerch S.
Three-dimensional imaging to estimate in vivo body and carcass chemical composition of growing beef-on-dairy crossbred bulls.
Animal, 18, (6), 2024, 1-13.

Eichinger J., Reiche A.-M., Dohme-Meier F., Fuchsmann P.
Comparison of solid-phase extraction cartridges to optimize the sampling of exhaled volatile organic compounds from dairy cows.
In: Spring conference Animal Nutrition. 23 May, Hrsg. Agridea / ETH Zurich, Lindau. 2024, 6-7.

Eichinger J., Reiche A.-M., Fuchsmann P., Huber K., Dohme-Meier F.
Investigating the suitability of exhaled volatile organic compounds to discriminate between cows in negative and positive energy balance.
In: Spring conference Animal Nutrition. 23 May, Hrsg. Agridea / ETH Zurich, Lindau. 2024, 8.

Wang K., Räisänen S.E., Eggerschwiler L., He T., Islam M.Z., Li Y., Ma X., Siegenthaler R., Zeng Z., Dohme-Meier F., Niu M.
Feed intake regulation stabilized daily intake pattern but reduced lactational performance with little impact on rumen fermentation or efficacy of 3-nitrooxypropanol (3-NOP) in dairy cows.
In: Role of animal nutrition in sustainability goals for Switzerland and beyond. 23 May, Hrsg. ETH Zürich. 2024, 42.

Gueddar R., Zähner M., Niu M., Dohme-Meier F., Schrade S.
Quantification of the dry herbage mass on pre- and post-grazing pastures with an electronic rising plate meter.
In: Spring conference Animal Nutrition. 23 May, Hrsg. Agridea / ETH Zurich, Lindau. 2024, 13.

Eichinger J., Reiche A.-M., Dohme-Meier F., Fuchsmann P.
Optimization of volatile organic compounds sampling from dairy cow exhaled breath using polymer-based solid-phase extraction cartridges for gas chromatographic analysis.
Journal of Breath Research, 18, (3), 2024, 1-18.

Reiche A.-M., Münger A., Dohme-Meier F.
Between- and within-animal variation of ruminal pH of dairy cows fed hay and herbage with increased nonstructural carbohydrate levels.
In: Proceedings of the 78th Conference of Nutrition Physiology. 5. March, Hrsg. Gesellschaft für Ernährungsphysiologie, Göttingen (DE). 2024.

Eichinger J., Reiche A.-M., Münger A., Fuchsmann P., Pimentel G., Huber K., Dohme-Meier F.
Investigation of the suitability of exhaled volatile organic compounds to discriminate different diets in lactating dairy cows.
In: GfE Tagung. 5-7 March, Hrsg. GfE, Göttingen. 2024.

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Rinder Fuetterung

Une alimentation optimisée réduit les impacts environnementaux

A la demande de Micarna SA, Agroscope a analysé les impacts environnementaux de la viande de bovin, de porc et de volaille. Pour les bovins, l’intensité de l’affourragement s’est avérée décisive. Pour les porcs et la volaille, c‘est la quantité d’aliments utilisés par kilogramme de viande produite qui a le plus d’influence sur les impacts environnementaux. L’emploi de soja européen avec des transports sur de plus courtes distances a eu un effet positif. 


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