Thymol

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In the 1990s, the Bee Research Centre took part in a screening programme testing the potential effectiveness of over 100 essential oils and essential oil components against the varroa mite. Although sage, hyssop and thyme oils proved interesting, only thymol has been used in acaricide products. Thymol treatments require little effort, and there are a variety of preparations on the market. The advantages and drawbacks of thymol use are listed in the articles "Apilife VAR: A new varroacide with thymol as the main ingredient" and "THYMOVAR for Varroa control".

Use of essential oils for the control of Varroa jacobsoni (Oud.) in honey bee colonies (PDF, 1 MB, 20.01.2017)
A. Imdorf, S. Bogdanov, R. Ibáñez Ochoa, N. W. Calderone (1999)

Publikationsliste

Publikationsliste

Publikationen Melf-Hinrich Ehlers

Ehlers M.-H., El Benni N., Douziech M.
Implementing responsible research and innovation and sustainability assessment in research projects: A framework and application.
Research Policy, 54, (2), 2025, Artikel 105164.

Saleh R., Ehlers M.-H.
Exploring farmers' perceptions of social sustainability.
Environment, Development and Sustainability, 27, 2025, 6371-6396.

Douziech M., Ehlers M.-H., Baumeyer Brahier A., Bagnoud M., Gaillard G.
Nachhaltigkeitsbewertung der Algenproduktion als alternatives Futtermittel.
In: . 22. Oktober, Hrsg. Agroscope, Zürich. 2024.

Ehlers M.-H., El Benni N., Douziech M.
Responsible Research and Innovation in der Nachhaltigkeitsbewertung der Entwicklung neuer landwirtschaftlicher Technologien.
In: 14. Ökobilanz-Plattform Landwirtschaft. 22. Oktober, Hrsg. Agroscope, Zürich. 2024.

Mehner E., Ehlers M.-H., Herrmann M., Höchli B., Holenweger G., Mann S., Messner C., Nemecek T., Reguant Closa A., Schäfer O., Stämpfli A., Walther B., Douziech M.
Die ernährungsphysiologischen und ökologischen Folgen des Ersatzes von Fleisch und Milchprodukten in der Ernährung: Status quo und Innovationspotenziale.
In: 14. Ökobilanz-Plattform Landwirtschaft. 22. Oktober, Hrsg. Agroscope, Zürich. 2024.

Mehner E., Ehlers M.-H., Herrmann M., Höchli B., Holenweger G., Mann S., Messner C., Nemecek T., Reguant Closa A., Schäfer O., Stämpfli A., Walther B., Douziech M.
Fleisch- und Milchersatzprodukte - besser für Gesundheit und Umwelt?: Auswirkungen auf Ernährung und Nachhaltigkeit, die Sicht der Konsumentinnen und Konsumenten sowie ethische und rechtliche Überlegungen.
TA-SWISS, vdf Hochschulverlag AG. 1. Aufl., 2024, 300 S.

Nelson I., Faxon H., Ehlers M.-H.
Feminist political ecologies of agrarian technologies: Knowing the digital differently.
The Journal of Peasant Studies, 51, (6), 2024, 1303-1330.

Krikser T., Ehlers M.-H., Profeta A.
Municipal heat provision experiences and expectations in Germany.
Energy, Sustainability and Society, 14, (4), 2024, 1-12.

Moretti D. M., Baum C. M., Ehlers M.-H., Finger R., Bröring S.
Exploring actors' perceptions of the precision agriculture innovation system: A Group Concept Mapping approach in Germany and Switzerland.
Technological Forecasting and Social Change, 189, 2023, 1-15.

Kimmich C., Ehlers M.-H., Kellner E., Oberlack C., Thiel A., Villamayor-Tomas S.
Networks of action situations in social–ecological systems: Current approaches and potential futures.
Sustainability Science, 18, 2023, 1-10.

Ehlers M.-H.
Soziale Nachhaltigkeit aus Sicht der Landwirtinnen und Landwirte.
In: 45. Agrarökonomie-Tagung. 4. Oktober, Hrsg. Agroscope, Tänikon - Agroscope. 2022, 1-14.

Sgouridis S., Kimmich C., Solé J., Černý M., Ehlers M.-H., Kerschner C.
Visions before models: The ethos of energy modeling in an era of transition.
Energy Research and Social Science, 88, (June), 2022, 1-15.

Ehlers M.-H., Finger R., El Benni N., Gocht A., Sørensen C. A. G., Gusset M., Pfeifer C., Poppe K., Regan A., Rose D. C., Wolfert S., Huber R.
Scenarios for European agricultural policymaking in the era of digitalisation.
Agricultural Systems, 196, 2022, 1-14.

Ehlers M.-H.
Digitalisierung der Agrarumweltpolitik.
In: 44. Agrarökonomie-Tagung Agroscope. 05. Oktober, Tänikon - Agroscope. 2022.

Apilife VAR: A new varroacide with thymol as the main ingredient (PDF, 103 kB, 20.01.2017)
A. Imdorf, S. Bogdanov, V. Kilchenmann, C. Maquelin (1994)

"THYMOVAR" for Varroa control (PDF, 75 kB, 27.01.2017)
F. Bollhalder (1998)


Although the use of thymol leads to residues in the wax and honey, these are negligible from a toxicological viewpoint. Since about 2008 the use of thymol-based products has been declining in Switzerland, and beekeepers making use of these products have tended to experience greater winter losses than those using e.g. formic acid.

Thymol residues in wax and honey after Apilife VAR treatment (PDF, 757 kB, 14.09.2016)
S. Bogdanov, A. Imdorf, V. Kilchenmann (1998) 

https://www.agroscope.admin.ch/content/agroscope/en/home/themen/nutztiere/bienen/bienenkrankheiten/varroa/varroa-bekaempfung/thymol.exturl.html/aHR0cHM6Ly9pcmEuYWdyb3Njb3BlLmNoL2RlLUNIL1BhZ2UvUH/VibGlrYXRpb25zbGlzdGUvSW5kZXhNaXRhcmJlaXRlcj9hZ3Jv/c2NvcGVJZD0yMTk0MyZpc0RhdGVuUHVibGlrYXRpb25zbGlzdG/U9RmFsc2U=.html