Publications

Publications Barbara Guggenbühl

Bisig W., Fröhlich-Wyder M. T., Guggisberg D., Bachmann H.-P., Guggenbühl B., Turgay M., Wechsler D.
Käse Typ Emmentaler: Überblick über die Arten von Hart- und Halbhartkäse mit Propionsäuregärung und über spezifische Aspekte ihrer Herstellung, ihrer Qualität und der Ernährung.
Agroscope Science, 134, 2022, 1-27.

Stoffers H., Peter M., Bachmann H.-P., Egger C., Dubois S., Guggenbühl B.
Caractérisation d'une alternative végétale aux fromages à base de matières premières suisses.
Recherche Agronomique Suisse, 12, 2021, 164-171.

Fehér N., Häni W., Wechsler D., Guggenbühl B.
Essai de fabrication de Vacherin Fribourgeois AOP avec du lait de robot de traite.
Agroscope Science, 130, 2021, 1-17.

Silacci P., Morel I., Guggenbühl B., Messadene J., Dubois S., Lerch S.
Genetic background and rearing conditions: finding the best compromise to optimize meat quality.
In: EAAP 2021. 02.09., Davos. 2021.

Guggenbühl B., Stoffers H.
Consumer perception of strawberry yoghurts with gradually reduced sugar content.
In: 14th Pangborn Symposium. 12.08., virtuell. 2021.

Wechsler D., Fehér N., Haldemann J., Meola M., Guggisberg D., Fuchsmann P., Guggenbühl B., Dreier M., Shani N., Badertscher R., Egger C., Portmann R., Arias E., Schmidt R.
Charakterisierung von Walliser Raclette GUB.
Agroscope Science, 115, 2021, 1-47.
other Languages: french

Fröhlich-Wyder M. T., Bisig W., Guggisberg D., Bachmann H.-P., Guggenbühl B., Turgay M., Wechsler D.
Cheese: Swiss-Type Cheeses.
In: Reference Modul in Food Sciences. 21. Mai, Publ. Elsevier, Amsterdam. 2021, 1-14.

Stoffers H., Chollet M., Lucchetti M., Guggenbühl B.
Leitfaden Zuckerreduktion in Joghurt: Technologische Machbarkeit und sensorische Wahrnehmung.
Agroscope Science, 108, 2021, 1-33.

Manzocchi E., Guggenbühl B., Kreuzer M., Giller K.
Effects of the substitution of soybean meal by spirulina in a hay-based diet for dairy cows on milk composition and sensory perception.
Journal of Dairy Science, 103, (12), 2020, 11349-11362.

Stoffers H., Guggenbühl B.
Zuckerreduktion in Joghurt: Reformulierung von Lebensmitteln – Von der Idee zur Umsetzung: Sensorische Aspekte einer Zuckerreduktion anhand praktischer Beispiele.
In: Forum zum Aktionsplan Schweizer Ernährungsstrategie. 4. Juni, Publ. Agroscope, Liebefeld. 2019, 1-22.

Lucchetti M., Stoffers H., Infanger E., Guggenbühl B.
Sugar reduction in strawberry yoghurt through the usage of sensory difference thresholds.
In: Agroscope PhD/Post-Doc Symposium. 13.09., Publ. Agroscope, Reckenholz. 2018, 1.

Wüthrich D., Irmler S., Berthoud-dit-Gallon Marchand H., Guggenbühl B., Eugster E., Bruggmann R.
Conversion of methionine to cysteine in Lactobacillus paracasei depends on the highly mobile cysK-ctl-cysE gene cluster.
Frontiers in Microbiology, 9, 2018, 1-11.

Fuchsmann P., Tena Stern M., Guggenbühl B.
Analytical mapping of Swiss Gruyère Cheese to highlight the distribution of aroma compounds using HS-ITEX-GC-MS/PFPD.
In: 10 th Cheese Symposium. 04.04., Publ. Agroscope, Rennes, INRA. 2018, 1.

Zumbrunn S., Guggenbühl B., Kast C.
Honigdegustation am Zentrum für Bienenforschung.
Schweizerische Bienen-Zeitung, 140, (10), 2017, 10-12.
other Languages: french | italian

Guggenbühl B., Beutler E., Tena Stern M., Piccinali Schwegler P., Fuchsmann P.
Cheese and wine pairings – combining perception of sensory balance with GC-Olfactometry using VIDEO-Sniff.
In: 11th Pangborn Sensory Science Symposium. 23-27 August, Publ. Svenska Mässan, Gothenburg, Sweden. 2016, 1.

Chollet M., Berthoud-dit-Gallon Marchand H., Guggenbühl B., Wenzel C., Irmler S.
Impact of ripening time and addition of Lactobacillus helveticus on the maturity of Swiss Raclette cheese.
In: IDF Cheese Science & Technology. 11-13 April, Dublin. 2016, 1.

Mallia S., Lucchetti M. A., Baumeyer Brahier A., Guggenbühl B., Badertscher R., Breme K.
Effects of citrate addition in presence of lactic acid bacteria strains on cream and butter aroma.
Current Topics in Flavor Chemistry & Biology, 2014, 323-327.

Messadène J., Guggenbühl B.
Characterisation of cooked ham using the method of temporal dominance of sensations (TDS).
In: A Sense of Life. 7. October, Publ. EuroSense 2014, Copenhagen Denmark. 2014, 1.

Breme K., Guggenbühl B.
Aroma profile of a red-berries yoghurt drink by HS-SPME-GC-MS-O and influence of matrix texture on volatile aroma compound release of flavored dairy products: Chapter 18.
In: Flavour Science: Proceedings from XIII Weurman Flavour Research Symposium. Elsevier, Publ. V. Ferreira, & R. Lopez, Amsterdam. 2014, 101-106.

Irmler S., Houstek D., Bavanantharajah T., Oberli A., Roetschi A., Guggenbühl B., Berthoud-dit-Gallon Marchand H.
Properties of alanine dehydrogenase from pediococcus acidilactici FAM18098.
In: The 5th Congress of European. July 21-25, Publ. FEMS, Leipzig, Germnay. 2013, 1.

2 / 3

Last modification 08.08.2016

Top of page