Der Wassergehalt des von den Pflanzen produzierten Nektars kann variieren. Um seine Konservierung in den Waben zu gewährleisten, darf er nicht gären. Deshalb wird er von den Bienen in Honig umgewandelt, indem sie seinen Wassergehalt senken und folglich den Zuckergehalt erhöhen. Dies verhindert die Entwicklung der Mikroorganismen. In der Dunkelheit des Bienenstocks ist es schwierig, den Herstellungsprozess des Honigs zu beobachten. Aus diesem Grund ist er auch nur wenig erforscht. Um die Umwandlung von Nektar in Honig zu untersuchen, haben wir die Technik der Tomographie eingesetzt. Sie ermöglicht es, den Zuckergehalt des eingelagerten Nektars sehr präzise zu messen, ohne den Bienenstock öffnen zu müssen und das Bienenvolk zu stören.
Pubblicazioni Louis Sutter
Sutter L., Jeanneret P., Kiss J.
QuESSA - Quantification of ecological services for sustainable agriculture: Deliverable D3.5 Report on “on-farm demonstrations” of the ecosystem services.
European Union’s Seventh Framework Programme for research, technological development and demonstration under grant, Fordingbridge UK. Agreement No 311879, 2017, 24 pp.
Sutter L., Herzog F., Dietemann V., Charrière J.-D., Albrecht M.
Bienen erbringen wertvolle Bestäubungsleistungen.
Schweizerische Bienen-Zeitung, 140, (11), 2017, 11-13.
altre lingue:
Sutter L., Albrecht M., Jeanneret P.
Landscape greening and local creation of wildflower strips and hedgerows promote multiple ecosystem services.
Journal of Applied Ecology, online, (11 September), 2017, 1-9.
Pfister S. C., Sutter L., Albrecht M., Marini S., Schirmel J., Entling M. H.
Positive effects of local and landscape features on predatory flies in European agricultural landscapes.
Agriculture, Ecosystems & Environment, 239, 2017, 283-292.
Sutter L., Amato M., Jeanneret P., Albrecht M.
Overwintering arthropod assemblages across and within habitats of a Swiss agricultural landscape.
IOBC-WPRS Bulletin, 122, 2017, 63-67.
Sutter L., Herzog F., Dietemann V., Charrière J.-D., Albrecht M.
Nachfrage, Angebot und Wert der Insektenbestäubung in der Schweizer Landwirtschaft.
Agrarforschung Schweiz, 8, (9), 2017, 332-339.
altre lingue:
Sutter L., Jeanneret P., Bartual A. M., Bocci G., Albrecht M.
Enhancing plant diversity in agricultural landscapes promotes both rare bees and dominant crop-pollinating bees through complementary increase in key floral resources.
Journal of Applied Ecology, online, (10 April), 2017, 1-9.
Sutter L., Albrecht M.
Synergistic interactions of ecosystem services: florivorous pest control boosts crop yield increase through insect pollination.
Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, 283, (1824), 2016, 1-8.
Sanders D., Sutter L., van Veen F. J. F.
The loss of indirect interactions leads to cascading extinctions of carnivores.
Ecology Letters, 16, 2013, 664-669.
