Der Wassergehalt des von den Pflanzen produzierten Nektars kann variieren. Um seine Konservierung in den Waben zu gewährleisten, darf er nicht gären. Deshalb wird er von den Bienen in Honig umgewandelt, indem sie seinen Wassergehalt senken und folglich den Zuckergehalt erhöhen. Dies verhindert die Entwicklung der Mikroorganismen. In der Dunkelheit des Bienenstocks ist es schwierig, den Herstellungsprozess des Honigs zu beobachten. Aus diesem Grund ist er auch nur wenig erforscht. Um die Umwandlung von Nektar in Honig zu untersuchen, haben wir die Technik der Tomographie eingesetzt. Sie ermöglicht es, den Zuckergehalt des eingelagerten Nektars sehr präzise zu messen, ohne den Bienenstock öffnen zu müssen und das Bienenvolk zu stören.
Publications Patrick Schlegel
Schlegel P., Willi C., Vollenweider O., Morel I.
Richtwerte für den Nährstoffanfall aus der Rindviehmast.
Agrarforschung Schweiz, 11, 2020, 26-33.
Rediger F., Morel I., Schlegel P., Probst S.
Ingestion d'aliments solides et évolution du poids des veaux de vaches allaitantes.
Recherche Agronomique Suisse, 10, (11-12), 2019, 446-453.
autres langues:
Schlegel P., Gutzwiller A.
Dietary calcium to digestible phosphorus ratio for optimal growth performance and bone mineralization in growing and finishing pigs.
Animals, 10, (2), 2020, 1-11.
Oberson J.L., Besier J., Probst S., Schlegel P.
Hypomagnesämie vorbeugen.
BauernZeitung, (25.10.), 2019, 31.
van der Reijden O., Galetti V., Herter-Aeberli I., Zimmermann M. B., Zeder C., Krzystek A., Haldimann M., Barmaz A., Kreuzer M., Bérard J., Schlegel P.
Bioavailability of iodine in cow's milk in Swiss adults.
Dans: AgroVet-Strickhof Conference. 1st July, Ed. AgroVet Strickhof, Lindau. 2019, 40.
Bee G., Tessier F., Schlegel P., Rodehutscord M.
Variation in protein efficiency as assessed by DXA in barrows fed a protein-restricted diet.
Dans: 6th EAAP International Symposium on Energy and Protein Metabolism and Nutrition. Ed. EAAP, Belo Horizonte, Brazil. 2019, 147-148.
Oberson J.-L., Besier J., Probst S., Schlegel P.
Compléter en magnésium les rations peu fibreuses.
Journal Agri, 13 septembre, 2019, 27.
Meyer M., Ollagnier C., Bühler K., Eggerschwiler L., Meylan M., Schlegel P.
Effect of 1,25-dihydroxycholecalciferol-glycosides given as a rumen bolus on 1,25-dihydroxycholecalciferol and calcium blood pharmacokinetics in pregnant dry dairy cows.
Dans: The 22nd Vitamin D Workshop. May 29 - June 1, Ed. James Fleet, New York City. 2019, 60-60.
Meyer M., Ollagnier C., Bühler K., Eggerschwiler L., Meylan M., Schlegel P.
Effect of 1,25-dihydroxycholecalciferol-glycosides given as a rumen bolus on blood pharmacokinetics.
Dans: 70th Annual Meeting. 29 August, Ed. European Federation of Animal Science (EAAP), Ghent. 2019, 539.
Meyer M., Ollagnier C., Bühler K., Eggerschwiler L., Meylan M., Schlegel P.
Effect of 1,25-dihydroxycholecalciferol-glycosides given as a rumen bolus on 1,25-dihydroxycholecalciferol and calcium blood pharmacokinetics in pregnant dry dairy cows.
Dans: Vitamin D Workshop. 31.05., New York. 2019, 60.
Meyer M., Ollagnier C., Bühler K., Eggerschwiler L., Meylan M., Schlegel P.
Effect of 1,25-dihydroxycholecalciferol-glycosides given as a rumen bolus on blood pharmacokinetics.
Dans: EAAP. 29.08., Ghent. 2019, 539.
van der Reijden O. L., Galetti V., Herter-Aeberli I., Zimmermann M. B., Zeder C., Krzystek A., Haldimann M., Barmaz A., Kreuzer M., Berard J., Schlegel P.
Effects of feed iodine concentrations and milk processing on iodine concentrations of cows’ milk and dairy products, and potential impact on iodine intake in Swiss adults.
British Journal of Nutrition, 122, (2), 2019, 172-185.
Schlegel P.
Veränderung der Mineralstoffgehalte im Konservierungsprozess.
Schlegel P.
Modification de la teneur en minéraux dans le processus de conservation.
Ruiz-Ascacibar I., Stoll P., Bee G., Schlegel P.
Dynamics of the mineral composition and deposition rates in the empty body of entire males, castrates and female pigs.
Animal, 13, (5), 2019, 950-958.
Oberson J.-L., Probst S., Schlegel P.
Magnesium absorption as influenced by the rumen passage kinetics in lactating dairy cows fed modified levels of fibre and protein.
Animal, 13, (7), 2019, 1412-1420.
Wyss U., Schlegel P., Frey H., Reidy B.
Mineralstoffgehalte im konservierten Futter.
ETH Schriftenreihe zur Tierernährung, 42, 2019, 98-100.
Wyss U., Schlegel P., Frey H., Reidy B.
Mineralstoffgehalte im konservierten Futter.
Dans: ETH-Fachtagung: Mengen- und Spurenelemente: essentiell für Leistung und Tiergesundheit. 14. Mai, Ed. Eidgenössische Technische Hochschule, Zürich. 2019, 1-1.
van der Reijden O.L., Galetti V., Herter-Aeberli I., Zimmermann M.B., Zeder C., Krzystek A., Haldimann M., Barmaz A., Kreuzer M., Berard J., Schlegel P.
Fortifying cow’s milk and dairy products with iodine by supplementation.
ETH Schriftenreihe zur Tierernährung, 42, 2019, 60-66.
Oberson J.-L., Probst S., Schlegel P.
Einfluss der Faseraufnahme auf die Magnesium-Absorption bei der Milchkuh.
ETH-Schriftenreihe zur Tierernährung, 42, 2019, 67-70.