Der Wassergehalt des von den Pflanzen produzierten Nektars kann variieren. Um seine Konservierung in den Waben zu gewährleisten, darf er nicht gären. Deshalb wird er von den Bienen in Honig umgewandelt, indem sie seinen Wassergehalt senken und folglich den Zuckergehalt erhöhen. Dies verhindert die Entwicklung der Mikroorganismen. In der Dunkelheit des Bienenstocks ist es schwierig, den Herstellungsprozess des Honigs zu beobachten. Aus diesem Grund ist er auch nur wenig erforscht. Um die Umwandlung von Nektar in Honig zu untersuchen, haben wir die Technik der Tomographie eingesetzt. Sie ermöglicht es, den Zuckergehalt des eingelagerten Nektars sehr präzise zu messen, ohne den Bienenstock öffnen zu müssen und das Bienenvolk zu stören.
Nikolas Hagemann
Geo-Ecologist
Research Group
- 22.00.13.09 Environmental Analytics
Role
PostDoc
Agroscope-ID: 16163 Sending by e-mail
Nikolas Hagemann
Nikolas Hagemann
Projects
Publications
Nikolas Hagemann
Activities
Project "EMPYRION": Sustainable elimination of micro-pollutants from municipal wastewater treatment plants using pyrolyzed organic wastes.
Due to the new Swiss federal directive on water quality, more than 100 Swiss wastewater treatment plants need to invest in the elimination of micro pollutants (EMP). Micro-pollutants include hormone-like compounds that can affect both water organisms and drinking water quality. The two most important strategies towards EMP include treatment with ozone and the application of powdered or granulated activated carbon, which will probably create a demand of 2000-8000 t p.a. of activated carbon in the upcoming years. Up to now, there is no production of activated carbon in Switzerland and imports include activated coal, lignite and coconut shell fibers. Their production and transport has considerably effects on the environment.
The goals of our project is to produce and test activated carbons from Swiss wood and organic wastes (including agricultural residues and sewage sludge) at laboratory scale, that have lower environmental impacts than the products now available on the market.
