Negli anni '90, il Centro di ricerche apicole ha partecipato ad un programma di monitoraggio in cui sono stati testati oltre 100 olii essenziali, assieme ai loro componenti, per quanto concerne l’efficacia contro la varroa. Nonostante gli olii di salvia, isoppo e timo si siano rilevati interessanti, solo il timolo è stato utilizzato in prodotti acaricidi. I trattamenti contenenti timolo sono di facile realizzazione e sul mercato già si trovano diversi preparati. I vantaggi e gli svantaggi dell’uso del timolo sono riportati nel "Apilife VAR - Un prodotto per la lotta contro la varroa la cui sostanza attiva principale è il timolo" e nel "THYMOVAR per combattere la Varroa jacobsoni".
The Asian chestnut gall wasp (Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu, Hymenoptera, Cynipidae) is considered as one of the most dangerous pests of the genus Castanea. In southern Switzerland repeated heavy Asian chestnut gall wasp attacks prevented chestnut trees from vegetating normally for years before the arrival and spread of the biological control agent Torymus sinensis Kamijo (Hymenoptera, Torymidae). This resulted in a greatly reduced green biomass and flower production. In this paper, we analyse the impact of such an ecosystem alteration of the environment on the composition of produced honey. Six beekeepers were chosen from sites with different densities of chestnut trees, each of which providing series of honey samples from 2010 to 2016. We determined the chestnut component in the honeys via a combined chemical and sensory approach, and correlated the obtained results with the degree of yearly Asian chestnut gall wasp-induced crown damage and weather conditions during the period in question in the surrounding chestnut stands. The chestnut component in the analysed honey sample series showed a strong correlation with the degree of Asian chestnut gall wasp-induced crown damage, whereas meteorological conditions of the corresponding year had a very marginal effect. Decreases in the chestnut component of the honey were statistically significant starting from a Asian chestnut gall wasp infestation level of 30%.
Nonostante il timolo lasci residui nella cera e nel miele, dal profilo tossicologico tali residui sono innocui.
In Svizzera l’utilizzo dei prodotti a base di timolo, a partire dal 2008, è diminuito considerevolmente. Gli apicoltori che lavorano con tali prodotti tendenzialmente riportano più perdite d’inverno rispetto agli apicoltori che, per esempio, utilizzano l’acido formico.