Negli anni '90, il Centro di ricerche apicole ha partecipato ad un programma di monitoraggio in cui sono stati testati oltre 100 olii essenziali, assieme ai loro componenti, per quanto concerne l’efficacia contro la varroa. Nonostante gli olii di salvia, isoppo e timo si siano rilevati interessanti, solo il timolo è stato utilizzato in prodotti acaricidi. I trattamenti contenenti timolo sono di facile realizzazione e sul mercato già si trovano diversi preparati. I vantaggi e gli svantaggi dell’uso del timolo sono riportati nel "Apilife VAR - Un prodotto per la lotta contro la varroa la cui sostanza attiva principale è il timolo" e nel "THYMOVAR per combattere la Varroa jacobsoni".
Somatic cell count (SCC) in milk is an essential indicator for defining and managing udder health. However, analyzing differential SCC (dSCC) can be helpful in determining the type or evolution stage of mastitis. A high abundance of polymorphonuclear cells (PMN) is associated with acute mastitis; however, the status of a chronic disease is less well characterized. A method capable of analyzing SCC and dSCC can prove to be a helpful tool for monitoring the status of evolution of mastitis disease in a better way. Therefore, a new direct-flow cytometry method was developed to count and differentiate somatic cells in milk without the steps of centrifugation or washing, avoiding variabilities that occur due to enrichment or loss of specific cell types. In this new method, SCC is analyzed using the method of DNA staining with Hoechst stain, whereas dSCC are analyzed using specific antibodies targeting 2 main cell types associated with mastitis: PMN cells and antigen-presenting cells, which are associated with innate and adaptive immunity. Equivalent SCC values were obtained between the new method and the routine ISO 13366-2 method in a comparison of 240 raw milk samples. Furthermore, dSCC results were confirmed by microscopy after May-Gründwald-Giemsa staining in 165 quarter milk samples from healthy and diseased cows. The method was verified with fluorescence microscopy on the 2 targeted cell types and in raw milk samples. The newly developed method is independent of any instrument and can be further designed to differentiate other cell types and animal species by selecting appropriate antibodies.
Nonostante il timolo lasci residui nella cera e nel miele, dal profilo tossicologico tali residui sono innocui.
In Svizzera l’utilizzo dei prodotti a base di timolo, a partire dal 2008, è diminuito considerevolmente. Gli apicoltori che lavorano con tali prodotti tendenzialmente riportano più perdite d’inverno rispetto agli apicoltori che, per esempio, utilizzano l’acido formico.