Pubblicazioni

Pubblicazioni Sandrine Belcher

Zufferey V., Delabays N., Verdenal T., Reynard J.-S., Dienesné Nagy A., Belcher S., Lorenzini F., Bieri S., Blackford M., Bourdin G., Spangenberg J. E., Carlen C., Spring J.-L.
Influence de couverts végétaux sur la qualité des raisins et des vins de Chasselas.
Recherche Agronomique Suisse, 15, 2024, 38-46.

Dienesné Nagy A., Vuichard F., Belcher S., Blackford M., Rösti J., Lorenzini F.
Advantages and limitations of a high-throughput analytical method using an automated enzymatic assay to quantify the glutathione in grape juice.
Journal of Food Composition and Analysis, 122, 2023, 1-6.

Zufferey V., Verdenal T., Reynard J.-S., Dienesné Nagy A., Belcher S., Lorenzini F., Rösti J., Gindro K., Spangenberg J.E., Viret O., Carlen C., Spring J.-L.
Influence du régime hydrique sur le comportement de la vigne et la qualité des vins d'Humagne rouge.
Recherche Agronomique Suisse, 13, 2022, 77-85.

Dienes-Nagy Á., Vuichard F., Belcher S., Blackford M., Rösti J., Lorenzini F.
Simultaneous quantification of glutathione, glutathione disulfide and glutathione-S-sulfonate in grape and wine using LC-MS/MS.
Food Chemistry, 386, 2022, 1-7.

Zufferey V., Verdenal T., Dienes-Nagy Á., Belcher S., Lorenzini F., Koestel C., Blackford M., Bourdin G., Gindro K., Spangenberg J.E., Rösti J., Viret O., Carlen C., Spring J.-L.
Effet du régime hydrique sur le comportement de la vigne et la qualité des vins de petite Arvine.
Revue suisse de viticulture arboriculture horticulture, 1, (52), 2020, 160-171.

Zufferey V., Verdenal T., Dienes-Nagy Á., Belcher S., Lorenzini F., Koestel C., Blackford M., Bourdin G., Gindro K., Spangenberg J.E., Rösti J., Viret O., Carlen C., Spring J.-L.
The influence of vine water regime on the leaf gas exchange, berry composition and wine quality of Arvine grapes in Switzerland.
OENO One, 3, 2020, 553-568.

Zufferey V., Verdenal T., Dienes-Nagy Á., Belcher S., Lorenzini F., Koestel C., Rösti J., Gindro K., Spangenberg J., Viret O., Spring J.-L.
Influence de l'alimentation en eau sur le comportement de la vigne et la qualité des vins de Chasselas.
Revue suisse de viticulture arboriculture horticulture, 50, (6), 2018, 346-355.

Zufferey V., Verdenal T., Dienes-Nagy Á., Belcher S., Lorenzini F., Koestel C., Rösti J., Gindro K., Spangenberg J., Viret O., Spring J.-L.
The impact of plant water status on the gas exchange, berry composition and wine quality of Chasselas grapes in Switzerland: Plant water status and wine quality of Chasselas.
OENO One, 52, (4), 2018, 347-361.

Zufferey V., Verdenal T., Koestel C., Rösti J., Dienes-Nagy Á., Belcher S., Lorenzini F., Spangenberg J., Viret O., Spring J.-L.
Influence de la date de vendange sur la qualité des raisins et des vins de Chasselas en Dézaley.
Revue suisse de viticulture arboriculture horticulture, 50, (6), 2018, 2-13.

Verdenal T., Zufferey V., Spring J.-L., Dienes-Nagy Á., Belcher S., Lorenzini F., Rösti J., Gindro K.
L’effeuillage pré-floral du Pinot noir limite le rendement et modifie la composition des vins.
Revue suisse de viticulture arboriculture horticulture, 50, (5), 2018, 276-283.

Verdenal T., Zufferey V., Dienes-Nagy Á., Belcher S., Lorenzini F., Rösti J., Koestel C., Gindro K., Spring J.-L.
Intensity and timing of defoliation on white cultivar Chasselas under the temperate climate of Switzerland.
OENO One, 52, (2), 2018, 93-104.

Verdenal T., Zufferey V., Spring J.-L., Dienes-Nagy Á., Belcher S., Lorenzini F., Koestel C., Rösti J., Gindro K., Viret O.
Earliness and intensity of defoliation under the mild climate of Switzerland: A complete study on five cultivars over seven years.
In: XIIth International Terroir Congress. 18 - 22 June, Zaragoza (ES). 2018, 1-6.

Verdenal T., Zufferey V., Spring J.-L., Dienes-Nagy Á., Belcher S., Lorenzini F., Koestel C., Rösti J., Gindro K., Viret O.
Earliness and intensity of defoliation under the mild climate of Switzerland: a complete study on five cultivars over seven years.
In: International Terroir Congress. 18.06., Zaragoza - Espagne. 2018.

Verdenal T., Zufferey V., Spring J.-L., Koestel C., Rösti J., Dienes-Nagy Á., Belcher S., Lorenzini F., Gindro K.
Intensité et précocité de l'effeuillage sur vigne de Chasselas dans le canton de Vaud.
Revue suisse de viticulture arboriculture horticulture, 50, (3), 2018, 148-155.

Verdenal T., Zufferey V., Spring J.-L., Dienes-Nagy Á., Belcher S., Lorenzini F.
Impact de la zone d'application de l'urée foliaire sur la teneur en azote des raisins.
Revue suisse de viticulture arboriculture horticulture, 49, (6), 2017, 354-359.

Zufferey V., Spring J.-L., Verdenal T., Dienes-Nagy Á., Belcher S., Lorenzini F., Koestel C., Rösti J., Gindro K., Spangenberg J.E., Viret O.
Alimentation en eau et comportement du Pinot noir dans les conditions du Valais central.
Revue suisse de viticulture arboriculture horticulture, 49, (5), 2017, 290-299.

Verdenal T., Zufferey V., Dienes-Nagy Á., Gindro K., Belcher S., Lorenzini F., Rösti J., Koestel C., Spring J.-L., Viret O.
Pre-flowering defoliation affects berry structure and enhances wine sensory parameters.
OENO One, 51, (3), 2017, 263-275.

Zufferey V., Ferretti M., Rigoni R., Murisier F., Rösti J., Lorenzini F., Dienes-Nagy Á., Belcher S., Koestel C., Verdenal T., Spring J.-L., Viret O.
Amélioration de la qualité des raisins rouges par passerillage sur souche: essais sur Carminoir au Tessin.
Revue suisse de viticulture arboriculture horticulture, 48, (5), 2017, 304-309.

Zufferey V., Spring J.-L., Verdenal T., Dienes-Nagy Á., Belcher S., Lorenzini F., Koestel C., Rösti J., Gindro K., Spangenberg J., Viret O.
Influence of water stress on plant hydraulics, gas exchange, berry composition and quality of Pinot noir wines in Switzerland.
OENO One, 51, (1), 2017, 17-27.

Belcher S.
Geräte zur Messung der Apfelsäure im Most und Wein.
Schweizer Zeitschrift für Obst- und Weinbau, 151, (24), 2015, 18.

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