Bachmann, H.P., Bütikofer, U., Badertscher, R., Dalla Torre M., Lavanchy, P., Bühler-Moor, U., Nick, B., Jimeno, J., Warmke, R., Grosch, W., Sieber, R., Bosset, J.O.
Reifungsverlauf von in Folien verpacktem Emmentaler Käse mit und ohne Zusatz von Lactobacillus casei subsp. casei. I. Mikrobiologische, chemische, rheologische und sensorische Untersuchungen.
FAM-Information, (339), 1997, 1-13.
Bosset, J.O., Bütikofer, U., Gauch, R., Sieber, R.
Reifungsverlauf von in Folien verpacktem Emmentaler Käse, mit und ohne Zusatz von Lactobacillus casei subsp. casei. II. Gaschromatographische Untersuchung einiger flüchtiger, neutraler Verbindungen mit Hilfe einer dynamischen Dampfraumanalyse.
FAM-Information, (343), 1997, 1-8.
Bosset, J.O., Bütikofer, U., Gauch, R., Sieber, R.
Ripening of emmental cheese wrapped in foil with and without addition of Lactobacillus casei subsp. casei. II. Gas chromatographic investigation of some volatile neutral compounds using dynamic headspace analysis.
Food Science and Technology, 30, (5), 1997, 464-470.
Bosset, J.O., Bütikofer, U., Berger, T., Gauch, R.
Etude des composés volatils du Vacherin fribourgeois et du Vacherin Mont-d`Or. (Study of the volatile compounds of Vacherin Fribourgeois and Vacherin Mont-d`Or cheeses).
Travaux Chimiques en Alimentation et Hygiène, 88, 1997, 233-258.
Bosset, J.O., Bütikofer, U., Gauch, R., Sieber, R.
Ripening of emmental cheese wrapped in foil with and without addition of Lactobacillus casei subsp casei. .II. Gas chromatographic investigation of some volatile neutral compounds using dynamic headspace analysis (vol 30, pg 464, 1997) Eratum.
Food Science and Technology, 30, (7), 1997, 771-771.
Bosset, J.O., Bütikofer, U., Gauch, R., Mariaca, R., Pauchard, J.P., Sieber, R., Jeangros, B., Troxler, J., Conod, D., Scehovic, J.
Vorstellung der Studie: Einfluss von Gras auf L`Etivaz- und Gruyère-Käse. Présentation du projet: Etude des relations entre les caractéristiques des herbages et celles du lait, de la crème et du fromage de type L`Etivaz ou Gruyère. (An investigation into the relationship between the characteristics of grass and those of milk, cream, L`Etivaz cheese and Gruyere cheese. A project presentation).
Agrarforschung, 4, (2), 1997, 79-82.
Bosset, J.O., Bütikofer, U., Sieber, R., Dafflon, O., Koch, H., Scheurer, L.
Polyzyklische aromatische Kohlenwasserstoffe in Käse. (Occurence of polycyclic aromatic hydrocarbons in cheese with and without a smoke flavour).
Agrarforschung, 4, (10), 1997, 411-414.
Bütikofer, U., Fuchs, D.
Development of free amino acids in Appenzeller, Emmentaler, Gruyère, Raclette, Sbrinz and Tilsiter cheese.
Lait, 77, (1), 1997, 91-100.
Jeangros, B., Troxler, J., Conod, D., Scehovic, J., Bosset, J.O., Bütikofer, U., Gauch, R., Mariaca, R., Pauchard, J.P., Sieber, R.
Relation entre les caractéristiques de l`herbe et celles du fromage. Présentation et premier résultats d`une étude pluridisciplinaire. (Relationships between the characteristics of grass and those of cheese. Presentation and preliminary results of a multi-disciplinary study).
Fourrages, 152, 1997, 437-443.
Baer, A., Ryba, I., Meyer, J., Bütikofer, U.
Microplate Assay of Free Amino Acids in Swiss Cheeses.
Lebensmittel -Wissenschaft und -Technologie, 29, 1996, 58-62.
Bütikofer, U.
Collaborative study on the determination of free fatty acids in butter and cheese.
FAM-Information, (325), 1996, 1-173.
Imhof, M., Bütikofer, U., Bosset, J.O.
Die Bestimmung der freien Fettsäuren in Milch und Rahm. VI. Vergleich der visuellen und potentiometrischen Titrationsmethode in verschiedenen Laboratorien.
Mitteilungen aus dem Gebiete der Lebensmittel-Untersuchung und -Hygiene, 87, 1996, 155-167.
Sieber, R., Badertscher, R., Bütikofer, U., Nick, B.
Beitrag zur Kenntnis der Zusammensetzung von schweizerischem Joghurt.
Mitteilungen aus dem Gebiete der Lebensmittel-Untersuchung und -Hygiene, 87, 1996, 743-754.
Bütikofer, U., Eberhard, P., Sieber, R., Fuchs, D.
Über Veränderungen der freien Aminosäuren während der Lagerung von Joghurt.
Schweizerische Milchwirtschaftliche Forschung, 24, (1), 1995, 3-6.
Bütikofer, U.
First FAM collaborative study on the determination of biogenic amines in standard solution, wine, cheese and feed.
FAM-Information, (302), 1995.
Rüegg, M., Bütikofer, U., Luginbühl, W., Lavanchy, P.
Beziehungen zwischen sensorischer und instrumenteller Bewertung von Lebensmitteln und dem Verbraucherverhalten (Schlussbericht COST 902/FLAIR).
Lebensmittel-Technologie, 28, 1995, 19-21.
Sieber, R., Bosset, J.O., Bütikofer, U.
Benzoic acid as a natural compound in cultured dairy products and cheese.
FAM-Information, (301), 1995, 1-22.
Bosset, J.O., Bütikofer, U., Gauch, R., Sieber, R.
Caractérisation de fromages d`alpages subalpins suisses: mise en évidence par GC-MS de terpènes et d`hydrocarbures aliphatiques lors de l`analyse par `Purge and Trap` des arômes volatils de ces fromages. (Occurence of terpenes and aliphatic hydrocarbons in Swiss Gruyère and Etivaz alpine cheeses using dynamic Headspace GC-MS analysis of their volatile flavour compounds).
FAM-Information, (285), 1994, 1-8.
Bütikofer, U., Bosset, J.O.
HPLC-Bestimmungsmethoden in der Qualitätskontrolle von Milch und Milchprodukten.
Mitteilungen aus dem Gebiete der Lebensmittel-Untersuchung und -Hygiene, 85, 1994, 594-607.
Bütikofer, U., Rüegg, M., Ardö, Y.
Determination of nitrogen fractions in cheese: evaluation of a collaborative study.
FAM-Information, (271), 1993, 1-8.