Thymol

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In the 1990s, the Bee Research Centre took part in a screening programme testing the potential effectiveness of over 100 essential oils and essential oil components against the varroa mite. Although sage, hyssop and thyme oils proved interesting, only thymol has been used in acaricide products. Thymol treatments require little effort, and there are a variety of preparations on the market. The advantages and drawbacks of thymol use are listed in the articles "Apilife VAR: A new varroacide with thymol as the main ingredient" and "THYMOVAR for Varroa control".

Use of essential oils for the control of Varroa jacobsoni (Oud.) in honey bee colonies (PDF, 1 MB, 20.01.2017)
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Publikationen Thomas Berger

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weitere Sprachen: französisch

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weitere Sprachen: französisch

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weitere Sprachen: französisch | italienisch

Berger T., Jakob E., Haldemann J.
Milchprodukte von der Alp – schmackhaft und sicher!: Empfehlungen für Alpsennereien.
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weitere Sprachen: französisch | italienisch

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Berger T., Weingart O., Avondet M., Egger C., Schaeren W., Steiner A.
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Menéndez Gonzales S., Hartnack S., Berger T., Doherr T., Breidenbach E.
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Breitenbach E., Schmid M., Blumer C., Gut C., Michelini F., Hummerjohann J., Berger T., Pasquier J.-M., Arpagaus S.
Nationales Untersuchungsprogramm Milchprodukte: Ergebnisse des Jahres 2010.
Hrsg. Bundesamt für Gesundheit, Bern. Juin 2011, 2011, 34 S.
weitere Sprachen: französisch

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Berger T., Egger C., Brunner S.
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Berger T., van den Bjigaart, H., Orlandini, S.
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Berger T., Becker, H., Knödlseder, M., Märtelbaur, E., Westermair, T., Zangerl, P.
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Berger T., Bütikofer U., Portmann R.
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Berger T., Egger C.
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InterLab Rundschreiben, (2), 2010, 4-6.

Berger T., Imhof R., Mühlemann M.
Drehscheibe für Neues und Wichtiges = Une plaque tournante pour les nouveautés.
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Reference system for somatic cell counting.
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Berger T.
Hemmstoffnachweis in chemisch stabilisierten QK-Proben - Verwendung des geometrischen Mittels bei der Keim- und Zellzahlbestimmung.
In: 2009, 1-13.

Berger T.
Sampling in Dairy Industry [Vortrag].
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Apilife VAR: A new varroacide with thymol as the main ingredient (PDF, 103 kB, 20.01.2017)
A. Imdorf, S. Bogdanov, V. Kilchenmann, C. Maquelin (1994)

"THYMOVAR" for Varroa control (PDF, 75 kB, 27.01.2017)
F. Bollhalder (1998)


Although the use of thymol leads to residues in the wax and honey, these are negligible from a toxicological viewpoint. Since about 2008 the use of thymol-based products has been declining in Switzerland, and beekeepers making use of these products have tended to experience greater winter losses than those using e.g. formic acid.

Thymol residues in wax and honey after Apilife VAR treatment (PDF, 757 kB, 14.09.2016)
S. Bogdanov, A. Imdorf, V. Kilchenmann (1998)