Honigeinlagerung

Naturbau mit Honig

Der Wassergehalt des von den Pflanzen produzierten Nektars kann variieren. Um seine Konservierung in den Waben zu gewährleisten, darf er nicht gären. Deshalb wird er von den Bienen in Honig umgewandelt, indem sie seinen Wassergehalt senken und folglich den Zuckergehalt erhöhen. Dies verhindert die Entwicklung der Mikroorganismen. In der Dunkelheit des Bienenstocks ist es schwierig, den Herstellungsprozess des Honigs zu beobachten. Aus diesem Grund ist er auch nur wenig erforscht. Um die Umwandlung von Nektar in Honig zu untersuchen, haben wir die Technik der Tomographie eingesetzt. Sie ermöglicht es, den Zuckergehalt des eingelagerten Nektars sehr präzise zu messen, ohne den Bienenstock öffnen zu müssen und das Bienenvolk zu stören.

Pubblicazioni Andrea Patocchi

Nazzicari N., Caprera A., Rossini L., Tartarini S., Dondini L., Patocchi A., Bianco L., Laurens F., Stella A.
FruitBreedomics phenotypes and genotypes database and tools.
Acta Horticulturae, 1172, 2017, 431-437.

Cova V., Paris R., Toller Ch., Patocchi A., Velasco R., Komjanc M.
Apple genes involved in the response to Venturia inaequalis and salicylic acid treatment.
Scientia Horticulturae, 226, 2017, 157-172.

Schlathölter I., Schütz S., Kellerhals M., Broggini G., Patocchi A.
Pyramiding of four QTLs for fire blight resistance in apple.
In: 20th General Congress / Plant Breeding: the art of Bringing Science to Life. August/September, Ed. Eucarpia, Zürich. 2016.

Kellerhals M., Patocchi A.
Partner des EU-Projekts «Fruit-Breedomics» trafen sich in Zürich.
Schweizer Zeitschrift für Obst- und Weinbau, 150, (6), 2014, 25-26.

Kellerhals M., Schütz S., Baumgartner I., Schaad J., Kost T., Broggini G., Patocchi A.
Sélection de variétés de pommes tolérantes au feu bactérien.
Recherche Agronomique Suisse, 5, (10), 2014, 414-421.

Bink M.C., Jansen J. , Madduri M. , Voorrips R.E. , Durel C.-E. , Kouassi A.B. , Laurens F. , Mathis F. , Gessler C. , Gobbin D. , Rezzonico F. , Patocchi A., Kellerhals M., Boudishevskaia A. , Dunemann F. e altri
Bayesian QTL analyses using pedigreed families of an outcrossing species, with application to fruit firmness in apple.
Theoretical and Applied Genetics, 127, (5), 2014, 1073-1090.

Gölles M., Patocchi A., Naef A.
Apfelschorf: Mit der LR-Strategie kurative Fungizide lange erhalten.
Besseres Obst, 59, (3), 2014, 6-10.

Jänsch M., Paris R. , Amoako-Andoh F. , Keulemans W. , Davey M.W., Pagliarani G. , Tartarini S. , Patocchi A.
A phenotypic, molecular and biochemical characteriszation for the first cisgenic scab-resistant apple variety "Gala".
Plant Molecular Biology, 2014, 1-12.

Christen D., Devènes G., Kellerhals M., Socquet-Juglard D., Duffy B., Patocchi A.
Aprikosen: Agroscope Züchtungsprogramm für an CH-Bedingungen angepassten Sorten.
Agroscope. 2013.
altre lingue: francese | inglese

Socquet-Juglard D. , Kamber T. , Pothier J. , Christen D., Gessler C. , Duffy B. , Patocchi A.
Comparative RNA-seq analysis of early-infected peach leaves by the invasive phytopathogen Xanthomonas arboricola pv. Pruni.
PLOS ONE, 8, (8), 2013.

Costa F., Cappelin L. , Zini E. , Patocchi A., Kellerhals M., Komjanc M. , Gessler C. , Biasioli F.
QTL validation and stability for volatile organic compounds (VOCs) in apple.
Plant Science, 211, (-), 2013, 1-7.

Baumgartner I., Patocchi A., Lussi L., Kellerhals M., Kost T., Broggini G. , Gessler C. , Kobelt M.
Projekt ZUEFOS II, Züchtung feuerbrandrobuster Obstsorten.
Agroscope, Wädenswil. 01.03, 2013.

Kellerhals M., Baumgartner I., Leumann L., Lussi L., Patocchi A., Le Roux P.-M., Egger S., Christen D., Leumann R., Kobelt M., Weber M., Fahrentrapp J., Broggini G., Gessler C.
Sélection de variétés de fruits tolérantes au feu bactérien.
Revue suisse de viticulture arboriculture horticulture, 44, (6), 2012, 350-356.

Laurens F. , Aranzana M.J., Arus P. , Bassi D. , Bonany J. , Corelli L. , Durel C.E. , Mes J. , Pascal T. , Patocchi A., Peil A. , Quilot B., Salvi S. , Tartarini S.
Review of fruit genetics and breeding programmes and a new European initiative to increase fruit breeding efficiency.
In: ISHS - Acta Hort. 03.2012, Ed. ISHS, ISHS. 2012, 95-102.

Kellerhals M., Lussi L., Baumgartner I., Leumann L., Egger S., Patocchi A., Le Roux P.-M., Kobelt M. , Weber M., Fahrentrapp J. , Broggini G. , Gessler C. , Scheer Ch.
Züchtung feuerbrandrobuster Obstsorten.
Obstbau, (10), 2012, 530-532.

Socquet-Juglard D., Patocchi A., Pothier J., Christen D., Duffy B.
Evaluation of Xanthomonas arboricola pv. pruni inoculation techniques to screen for bacterial spot resistance in peach and apricot.
Journal of Plant Pathology, 94, (1, Supplement), 2012, 91-96.

Le Roux P.-M., Flachowsky H., Hanke M.-V., Gessler C. , Patocchi A.
Use of a transgenic early flowering approach in apple (Malus × domestica Borkh.) to introgress fire blight resistance from Evereste .
Molecular Breeding, 30, (2), 2012, 857-874.

Le Roux P.-M. , Christen D., Duffy B., Tartarini S. , Yamamoto T. , Nishitani C. , Terakami S. , Lespinasse Y. , Kellerhals M., Patocchi A.
Redefinition of the map position and validation of a major quantitative trait locus for fire blight resistance of the pear cultivar ‘Harrow Sweet’ (Pyrus communis L.).
Plant Breeding, 131, 2012, 656-664.

Mouron P., Heijne B., Naef A., Strassemeyer J., Hayer F., Avilla J., Alaphilippe A., Höhn H., Hernandez J., Mack G., Gaillard G., Solé J., Sauphanor B., Patocchi A., Samietz J. e altri
Sustainability assessment of crop protection systems: SustainOS methodology and its application for apple orchards.
Agricultural Systems, 113, 2012, 1-15.

Kellerhals M., Baumgartner I., Leumann L., Lussi L., Christen D., Patocchi A., le Roux P-M, Leumann R., Koblet M., Weber M., Fahrentramp J., Broggini G., Gessler C.
Züchtung feuerbrandrobuster Obstsorten.
Schweizer Zeitschrift für Obst- und Weinbau, 148, (14), 2012, 12-15.
altre lingue: francese

4 / 8