Honigeinlagerung

Naturbau mit Honig

Der Wassergehalt des von den Pflanzen produzierten Nektars kann variieren. Um seine Konservierung in den Waben zu gewährleisten, darf er nicht gären. Deshalb wird er von den Bienen in Honig umgewandelt, indem sie seinen Wassergehalt senken und folglich den Zuckergehalt erhöhen. Dies verhindert die Entwicklung der Mikroorganismen. In der Dunkelheit des Bienenstocks ist es schwierig, den Herstellungsprozess des Honigs zu beobachten. Aus diesem Grund ist er auch nur wenig erforscht. Um die Umwandlung von Nektar in Honig zu untersuchen, haben wir die Technik der Tomographie eingesetzt. Sie ermöglicht es, den Zuckergehalt des eingelagerten Nektars sehr präzise zu messen, ohne den Bienenstock öffnen zu müssen und das Bienenvolk zu stören.

Publications Maria Frizzarin

Frizzarin M., Hayes E., Casa A., Berry D.P.
Comparison of the mid-infrared spectra and prediction equations developed from morning and evening milk samples from twice-a-day milked dairy cows.
Journal of Dairy Science, 108, (2), 2025, 1573-1583.

Heffernan C., O'Callaghan T.F., Flynn D., Serra E., Ruelle E., Frizzarin M., Mannion D.T., Kilcawley K.N., O'Mahony J.A., Dineen M.
Nutritional and non-nutritional factors associated with bulk tank milk fat concentration in Irish commercial spring-calving grazing dairy herds.
Journal of Dairy Science, 108, (10), 2025, 11119-11132.

Frizzarin M., O'Callaghan T.F., Berry D.P.
Factors associated with the concentration of fatty acids in the milk from grazing dairy cows.
Journal of Dairy Science, 108, (10), 2025, 11186-11198.

Heffernan C., O'Callaghan T. F., Fitzgerald R., Serra E., Frizzarin M., Galvin N., Mannion D. T., Kilcawley K. N., O'Mahony J. A., Dineen M.
Investigating the effects of concentrate supplement level and type on milk fat production and animal performance of spring-calving grazing dairy cows.
Journal of Dairy Science, 108, (6), 2025, 5968-5981.

Frizzarin M.
Differences in cow milk mid-infrared spectra collected during morning and evening milking and their implications.
Dans: ICAR annual conference 2025. 4 March, Ed. National Dairy Development Board (NDDB), Anand (IN). 2025.

Frizzarin M., Manzocchi E., Mehaba Fedila N., Reiche A.-M., Tretola M., Schlegel P., Schori F., Dohme-Meier F., Eggerschwiler L., Rothacher M., Raemy M., Siegenthaler R., Kasper-Völkl C.
Prediction models for feed nutrients intake using individual milk mid-infrared spectral data.
Dans: Spring Nutrition Conference. 27. May, Ed. ETH, Lindau (CH). 2025.

Frizzarin M., Kasper-Völkl C.
Estimation des paramètres de durabilité environnementale à partir du spectre infrarouge moyen des fèces.
Dans: Agroscope Beef Forum. 19 mars, Ed. Agroscope, Posieux (CH). 2025.