Honigeinlagerung

Naturbau mit Honig

Der Wassergehalt des von den Pflanzen produzierten Nektars kann variieren. Um seine Konservierung in den Waben zu gewährleisten, darf er nicht gären. Deshalb wird er von den Bienen in Honig umgewandelt, indem sie seinen Wassergehalt senken und folglich den Zuckergehalt erhöhen. Dies verhindert die Entwicklung der Mikroorganismen. In der Dunkelheit des Bienenstocks ist es schwierig, den Herstellungsprozess des Honigs zu beobachten. Aus diesem Grund ist er auch nur wenig erforscht. Um die Umwandlung von Nektar in Honig zu untersuchen, haben wir die Technik der Tomographie eingesetzt. Sie ermöglicht es, den Zuckergehalt des eingelagerten Nektars sehr präzise zu messen, ohne den Bienenstock öffnen zu müssen und das Bienenvolk zu stören.

Publikationen Danilo Christen

Christen D., Rossier J., Nicollier G., Rey-Siggen J., Morin-Audebrand L.
Sensory evaluation of new ACW apricot hybrids and different clones of ´Luizet´.
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Berguerand C., Siegrist J., Christen D., Fleury D.
Nouveaux systèmes de conservation appliqués à des variétés d'abricots et de framboises.
Objectif, (73), 2010, 15-17.

Christen D.
Die Walliser Aprikose auf neuem Erfolgskurs.
Tabula, (2), 2010, 16-19.
weitere Sprachen: französisch

Christen D., Devènes G., Kellerhals M.
Recent apricot breeding programme in Switzerland.
Acta Horticulturae (ISHS), (862), 2010, 123-127.

Christen D., Devènes G., Chassot E., Jeltsch P.
Chemical thinning of apricot cultivars:.
Acta Horticulturae (ISHS), (862), 2010, 373-379.

Monney P., Evéquoz N., Christen D.
Alternative to Myrobolan rootstock for apricot.
Acta Horticulturae (ISHS), (862), 2010, 381-384.

Christen D.
The effect of vineyard long-term monoculture soil on production of volatile compounds and photosynthetic apparatus in grapevine leaves.
Vitis, 49, (3), 2010, 137-144.

Christen D., Chassot E., Widmer A., Gölles M.
Eclaircissage chimique sur poiriers : efficacité et influence sur la production et la qualité de différentes variétés.
Revue suisse de viticulture arboriculture horticulture, 42, (3), 2010, 170-178.

Widmer A., Christen D.
Régulation de la charge par éclaircissage chimique : Le guide arbo d'ACW.
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Poulsen M. E., Naef A., Gasser S., Christen D., Rasmussen P.H.
Influence of different disease control pesticide strategies on multiple pesticide residue levels in apple.
Journal of Horticultural Science & Biotechnology, ISAFRUIT, (Special issue), 2009, 58-61.

Christen D., Chajia H., Senay C., Héritier J., Zonnevijlle F.
Amandes d'abricots : un co-produit de la distillation à valoriser.
Revue suisse de viticulture arboriculture horticulture, 41, (4), 2009, 241-246.

Christensen H. B., Poulsen E., Rasmussen P.H., Christen D.
Development of en LC-MS/MS method for the determination of pesticides and patulin in apples.
In: Food Additives & Contaminants. 2009, Hrsg. Taylor & Francis, London. 2009, 0-0.

Camps C., Christen D.
Suivi des abricots avant récolte par spectroscopie proche infrarouge portable.
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Egger S., Kellerhals M., Christen D., Kockerols M.
Die Trends in der Obstzüchtung.
2009.

Stöckli S, Mody K, Gessler C, Christen D, Dorn S
Quantitative trait locus mapping of resistance in apple to Cydia pomonella and Lyonetia clerkella and of two selected fruit traits.
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Camps C, Christen D
On-tree follow-up of apricot fruit development using a hand-held NIR instrument.
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Camps C, Christen D
Non-destructive assessment of apricot fruit quality by portable visible-near Non-destructive assessment of apricot fruit quality by portable visible-near infrared spectroscopy.
LWT-Food Science and Technology, 42, (6), 2009, 1125-1131.

Berguerand C, Ançay A, Siegrist J, Christen D
Nouveaux systèmes de conservation appliqués à différentes variétés d'abricots et de framboises.

A. Widmer, M. Gölles, Christen D
Efficacité de la benzyladénine (MaxCel®) pour réguler la charge des pommiers.
Revue suisse de viticulture arboriculture horticulture, 40, (6), 2008, 337-342.

Christen D, A. Yaicle, G. Devènes, Kellerhals M.
Programme de sélection d'abricots : nouvelle variétés ACW prometteuses.
Revue suisse d'agriculture, 40, (5), 2008, 277-281.

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