Honigeinlagerung

Naturbau mit Honig

Der Wassergehalt des von den Pflanzen produzierten Nektars kann variieren. Um seine Konservierung in den Waben zu gewährleisten, darf er nicht gären. Deshalb wird er von den Bienen in Honig umgewandelt, indem sie seinen Wassergehalt senken und folglich den Zuckergehalt erhöhen. Dies verhindert die Entwicklung der Mikroorganismen. In der Dunkelheit des Bienenstocks ist es schwierig, den Herstellungsprozess des Honigs zu beobachten. Aus diesem Grund ist er auch nur wenig erforscht. Um die Umwandlung von Nektar in Honig zu untersuchen, haben wir die Technik der Tomographie eingesetzt. Sie ermöglicht es, den Zuckergehalt des eingelagerten Nektars sehr präzise zu messen, ohne den Bienenstock öffnen zu müssen und das Bienenvolk zu stören.

Publikationen Danilo Christen

Christen D., Motry L., Devènes G.
Comparison of three different evaluation methods of Monilia iaxa impact on apricot flowers.
Acta Horticulturae (ISHS), (966), 2012, 143-148.

Christen D.
Prediction of the pre- and postharvest apricot quality with different VIS/NIRs devices.
Acta Horticulturae (ISHS), (966), 2012, 149-154.

Christen D., Motry L., Devènes G.
Méthodes d'évaluation de la moniliose sur fleurs et sensibilité des variétés d'abricots.
Revue suisse de viticulture arboriculture horticulture, 44, (6), 2012, 370-376.

Christen D.
Aprikosensortenprüfung.
Agroscope Changins-Wädenswil ACW, Conthey. décembre, 2012, 4 S.
weitere Sprachen: französisch

Christen D.
Influence of apricot maturity levels on the sensory perception of distillates.
In: 5th European conference on sensory and consumer research. septembre, Hrsg. Agroscope Changins-Wädenswil ACW, Conthey. 2012, 1-1.

Socquet-Juglard D., Patocchi A., Pothier J., Christen D., Duffy B.
Evaluation of Xanthomonas arboricola pv. pruni inoculation techniques to screen for bacterial spot resistance in peach and apricot.
Journal of Plant Pathology, 94, (1, Supplement), 2012, 91-96.

Christen D.
Aprikosen im Mittelpunkt "Fête de l'abricot".
Monatsschrift, (9), 2012, 523-523.

Le Roux P.-M. , Christen D., Duffy B., Tartarini S. , Yamamoto T. , Nishitani C. , Terakami S. , Lespinasse Y. , Kellerhals M., Patocchi A.
Redefinition of the map position and validation of a major quantitative trait locus for fire blight resistance of the pear cultivar ‘Harrow Sweet’ (Pyrus communis L.).
Plant Breeding, 131, 2012, 656-664.

Christen D., Besse S., Guelat L.-M., Coutant C., Ducruet J., Rossier J., Camps C.
Outils d'aide à la décision pour la récolte des abricots Luizet à distiller.
Revue suisse de viticulture arboriculture horticulture, 44, (2), 2012, 114-119.

Legave J.-M., Blanke M., Christen D., Giovannini D., Mathieu V., Oger R.
A comprehensive overview of the spatial and temporal variability of apple bud dormancy release and blooming phenology in Western Europe.
J.Chem.Ecol., (56), 2012, 0-0.

Kellerhals M., Baumgartner I., Leumann L., Lussi L., Christen D., Patocchi A., le Roux P-M, Leumann R., Koblet M., Weber M., Fahrentramp J., Broggini G., Gessler C.
Züchtung feuerbrandrobuster Obstsorten.
Schweizer Zeitschrift für Obst- und Weinbau, 148, (14), 2012, 12-15.
weitere Sprachen: französisch

Christen D.
Prediction of the pre and postharvest apricot quality with different VIS/NIRs devices.
In: Bulletin SSA. 2012, Hrsg. SSA, SSA. 2012, 0-0.

Christen D.
Comparison of three different evaluation methods of Monilia iaxa impact on apricot flowers.
In: Bulletin SSA. 2012, Hrsg. SSA, SSA. 2012, 1-1.

Christen D., Rossier J., Evéquoz Ch., Nicollier G., Rey-Siggen J., Morin-Audebrand L.
Analyses sensorielles de variétés d'abricots.
Revue suisse de viticulture arboriculture horticulture, 43, (3), 2011, 152-159.

Christen D., Devènes G., Motry L.
Comparison of three different evaluation methods of Monilia laxa impact on apricot flowers.
In: . 2011.

Christen D., Siegrist J.-P., Rossier J.
Influence du réchauffement climatique sur la récolte et l'entreposage des pommes "Gala".
Objectif, (74), 2011, 19-21.

Christen D.
La qualité des eaux-de-vie suisses soutient la concurrence.
Revue suisse de viticulture arboriculture horticulture, 42, (6), 2010, 341-341.

Ducruet J., Coutant C., Wang M., Deneulin P., Fleury D., Defayes A., Baumgartner D., Christen D.
Maturité du Luizet et qualité des eaux-de-vie d’abricots.
Revue suisse de viticulture arboriculture horticulture, 42, (6), 2010, 342-349.

Christen D.
Aprikosensortenprüfung.
Fachkommission für Obstsortenprüfung, Wädenswil. 2010.
weitere Sprachen: französisch

Christen D., Siegrist J., Rossier J.
Impact of global warming on the storage of ´Gala´ apples.
In: . 2010.

8 / 11