Thymol

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Dans les années 90, Le Centre de recherche apicole a contribué au screening de plus de 100 huiles essentielles et de leurs composants  pour leur potentielle utilisation dans la lutte contre varroa. Si les huiles de sauge, hysope et de thym se sont avérées intéressantes, seul le thymol a été utilisé dans des produits acaricides. Les traitements au thymol exigent peu de travail, et il existe sur le marché différentes préparations dont les avantages et les inconvénients sont présentés sous "Apilife VAR" - Un produit de lutte contre Varroa à base de thymol" et sous "THYMOVAR pour lutter contre Varroa jacobsoni".

Use of essential oils for the control of Varroa jacobsoni (Oud.) in honey bee colonies (anglais) (PDF, 1 MB, 20.01.2017)
A. Imdorf, S. Bogdanov, R. Ibáñez Ochoa, N. W. Calderone (1999)

Elenco di pubblicazione

Elenco di pubblicazione

Pubblicazioni Tomas Nemecek

Rödiger M., Mejia B., Nemecek T., Mann S., El Benni N., Anken T.
Wo stehen wir bei den Nachhaltigkeitsindikatoren?
In: 12. Nachhaltigkeitstagung. 23. Januar, Ed. Agroscope, Zürich (CH). 2025.

Nemecek T., Auner D., Racz R., Van Altena J.
OptiSignFood: software platform for an optimised product development in the food sector.
In: 13tes Treffen der IG Digitalisierung. 5 December, Ed. Swiss Food Research, Bern (CH). 2024.

Nemecek T.
Environmental impacts of food production and nutrition.
In: FoodRevolution®. 21 October, Ed. IRTA, Parma (IT). 2024.

Nemecek T.
Ökobilanzen von Milch und Milchersatzprodukten.
In: Wissenschaftsseminar „Milch und Gesundheit“. 15. Oktober, Ed. Kompetenzzentrum für Ernährung (KErn) der LfL, München (DE). 2024.

Nemecek T., Roesch A., Bystricky M., Jeanneret P., Lansche J., Stüssi M., Gaillard G.
Flexible, efficient and consistent agricultural inventory modelling with SALCA.
In: 14th International Conference LCAFood. 9 September, Ed. IRTA, Barcelona (ES). 2024, 988-990.

von Ow A., Djanibekov U., Nemecek T., Reguant Closa A.
Perspektiven einer nachhaltigen Schweizer Landwirtschaft und Ernährung.
In: Jahresabschlussveranstaltung Ressourcenprojekt AquaSan. 2. Dezember, Ed. Kompetenzzentrum für die Landwirtschaft im Thurgau, Arenenberg (CH). 2024.

von Ow A., Djanibekov U., Nemecek T., Reguant Closa A.
Wie muss eine zukunftsfähige Landwirtschaft aussehen ?
In: VUTURUM. 24. November, Ed. SwissVeg, Zürich (CH). 2024.

Reguant Closa A., Loginova D., Mann S., Nemecek T.
Do Swiss food trends lead to healthier, more nutritious and environmentally friendly diets?
In: 14th International Conference LCAFood. 9 September, Ed. IRTA, Barcelona (ES). 2024.

Reguant Closa A., Loginova D., Mann S., Nemecek T.
Do Swiss food trends lead to healthier, more nutritious and environmentally friendly diets?
In: 14th International Conference LCAFood. 9 September, Ed. IRTA, Barcelona (ES). 2024, 168-170.

von Ow A., Djanibekov U., Nemecek T., Reguant Closa A.
Perspektiven einer nachhaltigen Schweizer Landwirtschaft und Ernährung.
In: 47. Agrarökonomie-Tagung. 19. November, Ed. Agroscope, Tänikon (CH). 2024.

Herrmann M., Mehner E., Egger C., Portmann R., Hammer L., Nemecek T.
A protein quality adjusted nutritional-LCA of soy-based meat and dairy alternatives: Understanding the environmental and nutritional implications of food processing.
In: 14th International Conference LCAFood. 10 September, Ed. IRTA, Barcelona (ES). 2024.

Nemecek T., Roesch A., Bystricky M., Jeanneret P., Lansche J., Stüssi M., Gaillard G.
Flexible, efficient and consistent agricultural inventory modelling with SALCA.
In: 14th International Conference LCAFood. 10 September, Ed. IRTA, Barcelona (ES). 2024.

Furrer C., Sieh D., Jank A.-M., le Bras G., Herrmann M., Reguant Closa A., Nemecek T.
Promoting harmonization of life cycle inventory and food composition databases through semiautomatic standardization.
In: 14th International Conference LCAFood. 10 September, Ed. IRTA, Barcelona (ES). 2024.

Herrmann M., Mehner E., Egger C., Hammer L., Nemecek T.
A protein auality adjusted nutritional-LCA of soy-based meat and dairy alternatives: Understanding the environmental and nutritional implications of food processing.
In: 14th International Conference LCAFood. 10 September, Ed. IRTA, Barcelona (ES). 2024, 214-216.

Furrer C., Sieh D., Jank A.-M., le Bras G., Herrmann M., Reguant Closa A., Nemecek T.
Promoting harmonization of life cycle inventory and food composition databases through semi-automatic standardization.
In: 14th International Conference LCAFood. 10 September, Ed. IRTA, Barcelona (ES). 2024, 353-355.

Munoz Liesa J., Furrer C., Nemecek T., Douziech M., Martin M.
Environmental impacts of vertical farming across Europe: Outlook and future perspectives.
In: 14. Ökobilanz-Plattform Landwirtschaft. 22 October, Ed. Agroscope, Zürich. 2024.

Zingale S., Ingrao C., Reguant-Closa A., Guarnaccia P., Nemecek T.
A multifunctional life cycle assessment of durum wheat cropping systems.
Agronomy for Sustainable Development, 44, 2024, Articolo 45.

Zingale S., Cimini A., Guarnaccia P., Reguant-Closa A., Lagioia G., Nemecek T., Moresi M., Ingrao C.
Durum wheat pasta cooking: A combined assessment of the relevant quality, energy and environmental indicators.
Environmental Impact Assessment Review, 109, 2024, Articolo 107640.

Nemecek T., Auner D., Racz R., Van Altena J.
OptiSignFood: Software-Plattform zur Unterstützung der Produktentwicklung in der Nahrungsmittelbranche.
In: 14. Ökobilanz-Plattform Landwirtschaft. 22. Oktober, Ed. Agroscope, Zürich. 2024.

Mehner E., Ehlers M.-H., Herrmann M., Höchli B., Holenweger G., Mann S., Messner C., Nemecek T., Reguant Closa A., Schäfer O., Stämpfli A., Walther B., Douziech M.
Die ernährungsphysiologischen und ökologischen Folgen des Ersatzes von Fleisch und Milchprodukten in der Ernährung: Status quo und Innovationspotenziale.
In: 14. Ökobilanz-Plattform Landwirtschaft. 22. Oktober, Ed. Agroscope, Zürich. 2024.

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Bien que le thymol engendre des résidus dans la cire et le miel, ceux-ci ne sont pas problématique d'un point de vue toxicologique.

L'utilisation de produits à base de thymol est en régression en Suisse depuis environs 2008 et les apiculteurs recourant à ces produits ont tendantiellement des pertes hivernales plus importantes que ceux utilisant l'acide formique par exemple.

Résidus dans la cire et le miel après un traitement à l'Apilife VAR - Résumé (PDF, 13 kB, 15.09.2016)
S. Bogdanov, A. Imdorf, V. Kilchenmann (1998) 

https://www.agroscope.admin.ch/content/agroscope/fr/home/themen/nutztiere/bienen/bienenkrankheiten/varroa/varroa-bekaempfung/thymol.exturl.html/aHR0cHM6Ly9pcmEuYWdyb3Njb3BlLmNoL2l0LUNIL1BhZ2UvUH/VibGlrYXRpb25zbGlzdGUvSW5kZXhNaXRhcmJlaXRlcj9hZ3Jv/c2NvcGVJZD01MTU2JmlzRGF0ZW5QdWJsaWthdGlvbnNsaXN0ZT/1GYWxzZQ==.html