Un sol est compacté en l’espace de quelques secondes. Pour se régénérer, il lui faut des années, voire des décennies. L’important pour la régénération naturelle, ce sont les activités biologiques par les racines des plantes, les organismes vivant dans le sol (vers de terre) ainsi que des effets physiques comme l’alternance des phases d’assèchement et d’humidification ainsi que les cycles de gel et de dégel. Un essai de terrain longue durée étudie précisément le déroulement de la régénération. Dans ce but, Agroscope et l’EPF de Zurich ont créé en 2014 une infrastructure d’observation avec des centaines de sondes dans le sol: le Soil Structure Observatory (SSO). Après un compactage du sol, une jachère, une prairie permanente et un assolement avec et sans travail du sol ont été mis en place. Cette technique permet par exemple d’analyser l’influence des plantes et du travail du sol sur le processus de régénération.
De nombreux trayeurs et trayeuses souffrent d’affections de l’appareil musculo-squelettique, notamment au niveau des épaules et des bras. Agroscope a donc étudié s’il était possible de réduire la charge de travail en salle de traite en adaptant les hauteurs de travail. Un premier essai a permis de mesurer l’angle de flexion de différentes articulations pendant la traite. Un deuxième essai a servi à enregistrer les contractions de la musculature à trois hauteurs de travail différentes. L’étude montre qu’une hauteur de travail plus basse en salle de traite n’a certes aucune influence sur les bras et les avant-bras, mais qu’elle réduit considérablement la sollicitation des épaules.
Hvarregaard Thorsøe M., Jacobs A., Piccini C., Fornara D., Mason E., Vanwindenkens F., Bøe F., Siebielec G., Fohrafellner J., Miloczki J., Meurer K., Kasper M., O'Sullivan L., Sviček M., Gonçalves M., Jacob M., Castanheira N., Borchard N., Heller O., László P., Kasparinskis R., Mavsar S., Madenoglu S., Penizek V., Vervuurt W., Kadžiulienė Z.
Report on the current availability and use of soil knowledge.
Ed. EJP SOIL, INRAE, France. 30 March, 2021, 122 pp.
This report provides a synthesis of stakeholders’ perceptions of knowledge on and use of knowledge on sustainable soil management, as well as the knowledge needs. The report is based on interviews with 791 stakeholders in 23 European countries completed in the summer of 2020 in the context of the EJP SOIL project. The analysis highlights a number of shortcomings in the current use and coordination of knowledge on sustainable soil management. For instance, insufficient communication and coordination between policymakers, researchers and farmers is reported. Most national reports stress that, currently, the promotion of knowledge on sustainable soil management towards stakeholders is ineffective. Challenges, for instance, arise because the theoretical knowledge produced at universities is considered irrelevant or inaccessible to farmers who have a practical approach to soil management. It is also reported that there is too little continuity in soil research due to project dependence, which is a challenge because soil research requires long-term investigations. Furthermore, current research insufficiently supports integrated decision-making of practitioners and policymakers, where different challenges and trade-offs continuously must be balanced. In some countries, this is partly due to insufficient funding for dissemination activities, whereas in other countries funding is not utilized correctly. Additionally, reports broadly agree that there is too little continuity in research due to project dependence, which is challenging because soil research requires long-term investigations. In relation to specific areas, knowledge gaps regarding the loss of soil organic matter, carbon sequestration and exploring the effects of climate change, mitigation and preventive measures. were identified. A range of other areas also appear as highly important in certain regions − for instance, ensuring an optimal soil structure, enhancing soil biodiversity, water storage capacity, soil nutrient retention and use efficiency. To overcome these challenges, stakeholders stress that it is important to improve the coordination between policy, research, industry, advisory services and farmers because knowledge about field activities and sustainable soil management is fragmented and poorly coordinated. Thus, stakeholders stress that it is important to strengthen intermediaries, such as the advisory service and farmers’ associations, as they are important knowledge brokers, both in terms of improving knowledge availability and to provide feedback on knowledge gaps to research institutions. Additionally, the need for strengthening networks and peer-to-peer communication is emphasized because these are useful platforms for knowledge exchange. Furthermore, it is important to provide incentives for farmers and improve the visibility of soil challenges for stakeholders, for instance using decision support tools to highlight the benefit of adopting sustainable soil management.
Une alimentation optimisée réduit les impacts environnementaux
A la demande de Micarna SA, Agroscope a analysé les impacts environnementaux de la viande de bovin, de porc et de volaille. Pour les bovins, l’intensité de l’affourragement s’est avérée décisive. Pour les porcs et la volaille, c‘est la quantité d’aliments utilisés par kilogramme de viande produite qui a le plus d’influence sur les impacts environnementaux. L’emploi de soja européen avec des transports sur de plus courtes distances a eu un effet positif.