Der Wassergehalt des von den Pflanzen produzierten Nektars kann variieren. Um seine Konservierung in den Waben zu gewährleisten, darf er nicht gären. Deshalb wird er von den Bienen in Honig umgewandelt, indem sie seinen Wassergehalt senken und folglich den Zuckergehalt erhöhen. Dies verhindert die Entwicklung der Mikroorganismen. In der Dunkelheit des Bienenstocks ist es schwierig, den Herstellungsprozess des Honigs zu beobachten. Aus diesem Grund ist er auch nur wenig erforscht. Um die Umwandlung von Nektar in Honig zu untersuchen, haben wir die Technik der Tomographie eingesetzt. Sie ermöglicht es, den Zuckergehalt des eingelagerten Nektars sehr präzise zu messen, ohne den Bienenstock öffnen zu müssen und das Bienenvolk zu stören.
Pubblicazioni Sebastian Franz Bender
Vukovic D., Bender S. F., van der Heijden M.
Promuovere la biodiversità del suolo per ottimizzare i cicli delle sostanze nutritive.
Agroscope. Scheda tecnica N. 246, 2025, 5 pp.
altre lingue:
Rog I., Lerner D., Bender S. F., van der Heijden M.
The increased environmental niche of dual‐mycorrhizal woody species.
Ecology Letters, 28, (5), 2025, Articolo e70132.
Bender S. F., van der Heijden M.
Assessing soil health with underpants.
Science, 387, (6737), 2025, 936.
Lutz S., Bodenhausen N., Bender S. F., Schlaeppi K., van der Heijden M.
Das Gute kommt von unten.
UFA-Revue, 1, 2024, 10-13.
Lutz S., Bender S. F., Bodenhausen N., Schlaeppi K., van der Heijden M.
Mykorrhizapilze für einen gesunden Boden: Nützlinge nutzbar machen.
Der Pflanzenarzt, 1-2, 2024, 6-9.
Veršulienė A., Hirte J., Ciulla F., Camenzind M., Don A., Durand-Maniclas F., Heinemann H., Herrera J. M., Hund A., Seidel F., da Silva-Lopes M., Toleikienė M., Visse-Mansiaux M., Yu K., Bender S. F.
Wheat varieties show consistent differences in root colonization by mycorrhiza across a European pedoclimatic gradient.
European Journal of Soil Science, 75, (4), 2024, 1-8.
Demarmels R., Bender S. F.
Mit vergrabenen Unterhosen die Bodenfruchtbarkeit beurteilen.
Kartoffelbau, 74, (3), 2023, 1-4.
Hartman K., Schmid M. W., Bodenhausen N., Bender S. F., Valzano A., Schlaeppi K., van der Heijden M.
A symbiotic footprint in the plant root microbiome.
Environmental Microbiome, 18, 2023, Articolo 65.
Anthony M., Bender S. F., van der Heijden M.
Enumerating soil biodiversity.
Proceedings of the National Academy of Sciences, 120, (33), 2023, 1-9.
Bender S. F., Schulz S., Martínez‐Cuesta R., Laughlin R. J., Kublik S., Pfeiffer‐Zakharova K., Vestergaard G., Hartman K., Parladé E., Römbke J., Watson C. J., Schloter M., van der Heijden M.
Simplification of soil biota communities impairs nutrient recycling and enhances above‐ and belowground nitrogen losses.
New Phytologist, 240, (5), 2023, 1-15.
Li X., Zhao R., Li D., Wang G., Bei S., Ju X., An R., Li L., Kuyper T., Christie P., Bender S. F., Veen C., van der Heijden M., van der Putten W. H., Zhang F. e altri
Mycorrhiza-mediated recruitment of complete denitrifying Pseudomonas reduces N2O emissions from soil.
Microbiome, 11, (45), 2023, 1-18.
Eisenhauer N., Bender S. F., Caldéron-Sanou I., de Vries F. T., Lembrechts J. J., Thuiller W., Wall D. H., Zeiss R., Bahram M., Beugnon R., Burton V. J., Crowther T. W., Delgado-Baquerizo M., Geisen S., Kardol P. e altri
Frontiers in soil ecology: Insights from the World Biodiversity Forum 2022.
Journal of Sustainable Agriculture and Environment, 1, (4), 2022, 245-261.
Bender S. F., van der Heijden M.
Soil organisms for healthy soils and sustainable agriculture.
RURAL 21, 56, (2), 2022, 10-12.
Bender S. F.
Pulling the strings from underground? Soil biota and plant growth–defense tradeoffs.
New Phytologist, 233, (3), 2022, 1015-1017.
Bender S. F., Peter N., van der Heijden M.
Suolo sano grazie alla biodiversità: Proteggere il suolo, promuovere la sua biodiversità e trarre benefici per la produzione agricola.
Agroscope, Zürich-Reckenholz. Scheda tecnica N. 158, agosto, 2022, 4 pp.
altre lingue:
Zhao, R., Li, X., Bei, S., Li, D., Li, H., Christie, P., Bender S. F., Zhang, J.
Enrichment of nosZ‐type denitrifiers by arbuscular mycorrhizal fungi mitigates N2O emissions from soybean stubbles.
Environmental Microbiology, 23, (11), 2021, 6587-6602.
Qiu, Q., Bender S. F., Mgelwa, A.S., Hu, Y.
Arbuscular mycorrhizal fungi mitigate soil nitrogen and phosphorus losses: A meta-analysis.
Science of the Total Environment, 807, (150857), 2021.
Wittwer R., Bender S. F., Hartman K., Hydbom S., Lima R.A.A., Loaiza V., Nemecek T., Oehl F., Olsson P.A., Petchey O., Prechsl U.E., Schlaeppi K., Scholten T., Seitz S., Six J. e altri
Organic and conservation agriculture promote ecosystem multifunctionality.
Science Advances, 7, (34), 2021.
Fehr, M., Lutz M., Bender S. F.
Mehr Gemüseertrag durch Mykorrhiza.
Der Gemüsebau / Le Maraîcher, 2, 2021, 41.
Romero Blanch F., Cazzato S., Walder F., Vogelgsang S., Bender S. F., van der Heijden M.
Humidity and high temperature are important for predicting fungal disease outbreaks worldwide.
New Phytologist, online, (13 March), 2021.