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IRA - Institutional Repository Agroscope
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Liste de publications

Liste de publications

Publications Marie Therese Fröhlich

Fröhlich M. T., Guggisberg D., Aeschlimann T., Bisig W.
Sel de cuisine: le dilemme : Comment l'importance du NaCl pour le goût et l'arôme de l'Emmentaler Suisse a été oubliée et ce qui peut être fait pour y remédier.
Agroscope Science, 203, 2025, 1-25.
autres langues: allemand

Fröhlich M. T.
Biogene Amine in Käse.
Dans: Weiterbildung Milchverarbeiter. 6. Februar, Ed. ARGE Heumilch Tirol, Strass im Zillertal (AT). 2025.

Fröhlich M. T., Bachmann H.-P., Aeschlimann T.
Emmentaler Dolce: Jung & geschmeidig, und trotzdem aromatisch.
Dans: Jahrestagung Emmi. 9. Dezember, Ed. Emmi, Bern (CH). 2024.

Fröhlich M. T., Turgay M.
Tupfen in Käse.
Dans: Jahrestagung Appenzeller & Tilsiter. 2. Dezember, Ed. Appenzeller & Tilsiter, Gais (CH). 2024.

Fröhlich M. T., Bachmann H.-P.
Emmentaler Dolce : Un fromage jeune de type Emmentaler avec davantage d'arôme et une pâte plus souple.
Agroscope Transfer, 551, 2024, 1-18.
autres langues: allemand

Bachmann H.-P., Bisig W., Fröhlich-Wyder M. T.
Chances et risques pour les produits laitiers : Synthèse scientifique du congrès annuel de FACE-network 2023.
Agroscope Science, 197, 2024, 1-32.
autres langues: allemand | anglais

Bachmann H.-P., Fröhlich-Wyder M. T., Bisig W.
Raw milk and raw-milk products affect our health.
Dans: Conference 2023 Face-Network. 12 October, Grangeneuve. 2023, 1.

Fröhlich-Wyder M. T., Aeschlimann T., Winkler H., Bachmann H.-P.
Simmentaler Original: The first Swiss cheese made from the milk of a single cow breed.
Dans: Conference 2023 Face-Network. 12 October, Grangeneuve. 2023, 1.

Fröhlich-Wyder M. T., Bachmann H.-P., Schmidt R.
Classification of cheese varieties from Switzerland using machine learning methods: Free volatile carboxylic acids.
LWT-Food Science and Technology, 184, 2023, 1-9.

Guggenbühl B., Fuchsmann P., Fröhlich-Wyder M. T.
Sensory characteristics of swiss‐type cheese varieties.
Dans: Sensory Profiling of Dairy Products. First edition, Ed. John J. Tuohy, John Wiley & Sons Ltd. 2023, 195-224.

Fröhlich-Wyder M. T., Guggisberg D., Bisig W., Jakob E., Schmidt R.
The total eye volume of cheese is influenced by different fat-levels.
International Dairy Journal, 144, 2023, 1-9.

Fröhlich-Wyder M. T., Bachmann H.-P., Von Ah U., Baumeyer Brahier A., Irmler S., Aeschlimann T., Cocuzzi R., Turgay M., Schmidt R.
Impact of pediococci on the amino acid profile of a model-cheese with propionic acid fermentation.
Dans: 23ème colloque du Club des Bactéries Lactiques. 8 - 10 juin, Ed. UMR INRAE - Institut Agro STLO, Rennes, F. 2022.

Turgay M., Falentin H., Irmler S., Fröhlich-Wyder M. T., Meola M., Oberhaensli S., Berthoud-dit-Gallon Marchand H.
Genomic rearrangements in the aspA-dcuA locus of Propionibacterium freudenreichii are associated with aspartase activity.
Food Microbiology, 106, 2022, 1-12.

Bisig W., Fröhlich-Wyder M. T., Guggisberg D., Bachmann H.-P., Guggenbühl B., Turgay M., Wechsler D.
Käse Typ Emmentaler: Überblick über die Arten von Hart- und Halbhartkäse mit Propionsäuregärung und über spezifische Aspekte ihrer Herstellung, ihrer Qualität und der Ernährung.
Agroscope Science, 134, 2022.

Wechsler D., Berthoud-dit-Gallon Marchand H., Irmler S., Portmann R., Badertscher R., Bisig W., Jakob E., Schafroth K., Fröhlich-Wyder M. T.
Influence of the contamination level of Lactobacillus parabuchneri in vat milk and of the cheese-making conditions on histamine formation during ripening.
Dans: IDF International Cheese Science and Technology Symposium. 7 June, Ed. IDF - International Dairy Federation, Québec, Kanada. 2021, 1.

Wechsler D., Berthoud-dit-Gallon Marchand H., Irmler S., Dreier M., Shani N., Guggisberg D., Portmann R., Badertscher R., Loosli F., Bisig W., Bütikofer U., Häni W., Fröhlich-Wyder M. T.
Formation of biogenic amines by Lactobacillus wasatchensis in experimental Swiss-type cheeses and related opening defects.
Dans: IDF International Cheese Science and Technology Symposium. 7 June, Ed. IDF - International Dairy Federation, Québec, Kanada (online Symposium). 2021, 1.

Fröhlich-Wyder M. T., Bisig W., Guggisberg D., Bachmann H.-P., Guggenbühl B., Turgay M., Wechsler D.
Cheese: Swiss-Type Cheeses.
Dans: Reference Modul in Food Sciences. 21. Mai, Ed. Elsevier, Amsterdam. 2021, 1-14.

Bachmann H.-P., Fröhlich-Wyder M. T., Bisig W.
Les aliments traditionnels comme alternative aux préparations de synthèse.
Agroscope, Bern. Magazine «agroscope», mars, 2021, 6-7 pp.
autres langues: allemand | anglais

Bachmann H.-P., Fröhlich-Wyder M. T., Bisig W.
Gesunde Rohmilchprodukte.
LT Lebensmittel Technologie, 01-02, 2021, 16.

Wechsler D., Irmler S., Berthoud-dit-Gallon Marchand H., Portmann R., Badertscher R., Bisig W., Schafroth K., Fröhlich-Wyder M. T.
Influence of the inoculum level of Lactobacillus parabuchneri in vat milk and of the cheese-making conditions on histamine formation during ripening.
International Dairy Journal, 113, (February), 2021, 1-10.

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