Dans les années 90, Le Centre de recherche apicole a contribué au screening de plus de 100 huiles essentielles et de leurs composants pour leur potentielle utilisation dans la lutte contre varroa. Si les huiles de sauge, hysope et de thym se sont avérées intéressantes, seul le thymol a été utilisé dans des produits acaricides. Les traitements au thymol exigent peu de travail, et il existe sur le marché différentes préparations dont les avantages et les inconvénients sont présentés sous "Apilife VAR" - Un produit de lutte contre Varroa à base de thymol" et sous "THYMOVAR pour lutter contre Varroa jacobsoni".
Bacterial strains used as starter cultures in the production of fermented foods may act as reservoirs for antibiotic resistance (AbR) genes. To avoid the introduction of such genes into the food chain, the presence of acquired AbR in bacterial strains added to food must be tested. Standard protocols and microbiological cut-off values have been defined to provide practitioners a basis for evaluating whether their bacterial isolates harbour an acquired resistance to a given antibiotic. Here, we tested the AbR of 24 strains of Pediococcus acidilactici using the standard protocol and microbiological cut-off values recommended by the European Food Safety Authority (EFSA). Phenotypic data were complemented by searching for known AbR genes using an in silico analysis of whole genomes. The majority of the strains (54.2%) were able to grow at a tetracycline concentration above the defined cut-off, even though only one carried a known tetracycline resistance gene, tetM. The same strain also carried the AbR gene of an erythromycin resistance methylase, ermA, and displayed resistance towards clindamycin and erythromycin. Our results bolster the scarce data on the sensitivity of P. acidilactici to tetracycline and suggest that the microbiological cut-off recommended by the EFSA for this antibiotic should be amended.
Bien que le thymol engendre des résidus dans la cire et le miel, ceux-ci ne sont pas problématique d'un point de vue toxicologique.
L'utilisation de produits à base de thymol est en régression en Suisse depuis environs 2008 et les apiculteurs recourant à ces produits ont tendantiellement des pertes hivernales plus importantes que ceux utilisant l'acide formique par exemple.