Sustainability

Bodenverdichtung

How does compacted soil recover?

It takes mere seconds to compact a soil, but years or even decades for it to recover. Biological activities by plant roots and soil organisms (earthworms) as well as physical effects like drying out and rewetting phases, and freezing-thawing cycles are vital for natural regeneration. Exactly how recovery happens is being investigated in a long-term field trial. For this, an observational infrastructure with hundreds of soil probes – the Soil Structure Observatory (SSO) – was set up in 2014 together with ETH Zurich. After the initial compaction event, a fallow, a permanent grassland and a crop rotation with and without tillage were set up. This allows to analyse e.g. the influence of plants and tillage on recovery.

Bodenfruchtbarkeit und Bodenschutz
SoilStructureObservatory

Regeneration verdichteter Böden


Publikation Arbeitshaltung Melken

Ergonomics in the milking parlour

Milkers frequently suffer from musculoskeletal disorders, especially in the area of the shoulders and arms.  Agroscope therefore investigated whether appropriate working heights can reduce workload in the milking parlour. For this, the angle of flexion of various joints during milking was recorded in one experiment, whilst a second experiment recorded muscle contractions at three different heights. The study showed that although a lower working height in the milking parlour has no effect on forearms or upper arms, it significantly reduces strain on the shoulders. 

Publications Christian Gazzarin

Christian Gazzarin, Markus Lips
Entwicklungsoptionen typischer Milchproduktionsbetriebe unter AP 2011. Investieren, Spezialisieren oder Kooperieren?

Christian Gazzarin, Markus Lips
Options de développement pour des exploitations de production laitières typiques dans les conditions de la PA 2011. Investir, se spécialiser ou coopérer?

Andreas Messerli, Markus Lips, Christian Gazzarin
Valorisation du lait: vue d'ensemble - Evolution du prix et de la quantité des produits laitiers transformés au cours des cinq dernières années.

Andreas Messerli, Markus Lips, Christian Gazzarin
Milchverwertung - eine Übersicht. Mengen- und Preisentwicklung von verarbeiteten Milchprodukten in den letzten fünf Jahren.

Lips M., Gazzarin C.
Wie steht es um die Auslastung?
UFA-Revue, (3/05), 2005, 16-17.

Pierrick Jan, Markus Lips, Christian Gazzarin
Wie dynamisch sind Milchwirtschaftsbetriebe im Berggebiet? Aufbau einer Betriebstypologie.

Pierrick Jan, Markus Lips, Christian Gazzarin
Quel est le niveau de dynamisme des exploitations laitières en région de montagne? Construction d'une typologie d'exploitations.

Christian Gazzarin, Helmut Ammann, Matthias Schick, Ludo Van Caenegem, Markus Lips
Milchproduktionssysteme in der Tal- und Hügelregion. Was ist optimal für die Zukunft?

Christian Gazzarin, Helmut Ammann, Matthias Schick, Ludo Van Caenegem, Markus Lips
Systèmes de production laitière dans les régions de plaine et de collines. Quelle est la solution optimale pour l'avenir?

Christian Gazzarin, Matthias Schick
Systèmes de production laitière en région de plaine. Comparaison de la rentabilité et de la charge de travail.

Christian Gazzarin, Matthias Schick
Milchproduktionssysteme für die Talregion. Vergleich von Wirtschaftlichkeit und Arbeitsbelastung.

Christian Gazzarin, Stefan Erzinger, Katharina Friedli, Stefan Mann, Anke Möhring, Matthias Schick, Stephan Pfefferli
Milchproduktionssysteme für die Talregion. Bewertung mit einem Nachhaltigkeitsindex.

Christian Gazzarin, Stefan Erzinger, Katharina Friedli, Stefan Mann, Anke Möhring, Matthias Schick, Stephan Pfefferli
Systèmes de production laitière en région de plaine. Evaluation à l'aide d'un indice de durabilité.

Anke Möhring, Albert Zimmermann, Stephan Müller, Christian Gazzarin
Milchproduktionssysteme für die Talregion. Vergleich unter verschiedenen Szenarien.

Anke Möhring, Albert Zimmermann, Stephan Müller, Christian Gazzarin
Systèmes de production laitière en région de plaine. Comparaison de différents scénarios.

Christian Gazzarin, Richard Hilty
Stallsysteme für Milchvieh: Vergleich der Bauinvestitionen.

Christian Gazzarin, Richard Hilty
Systèmes de stabulation pour vaches laitières: comparaison des investissements relatifs à la construction.

Christian Gazzarin
Internationaler Vergleich Milchproduktion 2002. Ergebnisse aus dem IFCN-Netzwerk.

Christian Gazzarin
Comparaison de la production laitière au niveau international 2002. Résultats du réseau IFCN.

Anke Garmhausen, Christian Gazzarin
Internationale Kostenvergleiche in der Milchproduktion. Wo steht die Schweiz?

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Rinder Fuetterung

Optimised feed reduces environmental impacts

On behalf of Micarna SA, Agroscope analysed the environmental impacts of beef, pork and poultry production. With beef production, feed intensity was crucial. In the case of pork and poultry production, the quantity of feed used per kg of meat had the greatest influence on environmental impacts. The use of European soya with its shorter transport distances had a positive effect.