It takes mere seconds to compact a soil, but years or even decades for it to recover. Biological activities by plant roots and soil organisms (earthworms) as well as physical effects like drying out and rewetting phases, and freezing-thawing cycles are vital for natural regeneration. Exactly how recovery happens is being investigated in a long-term field trial. For this, an observational infrastructure with hundreds of soil probes – the Soil Structure Observatory (SSO) – was set up in 2014 together with ETH Zurich. After the initial compaction event, a fallow, a permanent grassland and a crop rotation with and without tillage were set up. This allows to analyse e.g. the influence of plants and tillage on recovery.
Milkers frequently suffer from musculoskeletal disorders, especially in the area of the shoulders and arms. Agroscope therefore investigated whether appropriate working heights can reduce workload in the milking parlour. For this, the angle of flexion of various joints during milking was recorded in one experiment, whilst a second experiment recorded muscle contractions at three different heights. The study showed that although a lower working height in the milking parlour has no effect on forearms or upper arms, it significantly reduces strain on the shoulders.
Eine gesellschaftlich akzeptierte und zukunftsfähige Pferdehaltung muss sowohl Tierwohl- als auch Nachhaltigkeitsaspekte berücksichtigen. BestTUPferd stellt ein digitales Beratungstool für pferdehaltende Betriebe dar, welches der Verbesserung der Tiergerechtheit und der ökologischen Nachhaltigkeit aller Haltungssysteme der Einzel- und Gruppenhaltung von Pferden dienen soll, indem betriebsindividuell Schwachstellen identifiziert und damit einhergehend Handlungsvorschläge an die Hand gegeben werden. Die exemplarisch ausgewählten Ergebnisse aus bisherigen Datenerhebungen mittels BestTUPferd zeigen, dass Schwachstellen in der Einzel- und Gruppenhaltung in verschiedenen Bereichen anzutreffen sind. So kommt die Gruppenhaltung dem artgemäßen Bewegungsverhalten von Pferden besser nach als die Einzelhaltung. Gleiches gilt für die Fresspausen, ein Indikator bezüglich artgemäßer Nahrungsaufnahme. In der Einzelhaltung sind die Fresspausen zwischen den Raufuttermahlzeiten zum Großteil zu lang, was ein Problem darstellt, wenn den Pferden keine fressbare Einstreu zur Verfügung steht. Die Anzahl an oberflächlichen Verletzungen in der Gruppenhaltung zeigt mit einer Prävalenz von 80 Prozent im Vergleich zu Pferden in der Einzelhaltung mit einer Prävalenz von 40 Prozent (Median), wie deutlich verbesserungswürdig in anderen Bereichen auch Praxisbetriebe mit Gruppenhaltung sind.
On behalf of Micarna SA, Agroscope analysed the environmental impacts of beef, pork and poultry production. With beef production, feed intensity was crucial. In the case of pork and poultry production, the quantity of feed used per kg of meat had the greatest influence on environmental impacts. The use of European soya with its shorter transport distances had a positive effect.