Sustainability

Bodenverdichtung

How does compacted soil recover?

It takes mere seconds to compact a soil, but years or even decades for it to recover. Biological activities by plant roots and soil organisms (earthworms) as well as physical effects like drying out and rewetting phases, and freezing-thawing cycles are vital for natural regeneration. Exactly how recovery happens is being investigated in a long-term field trial. For this, an observational infrastructure with hundreds of soil probes – the Soil Structure Observatory (SSO) – was set up in 2014 together with ETH Zurich. After the initial compaction event, a fallow, a permanent grassland and a crop rotation with and without tillage were set up. This allows to analyse e.g. the influence of plants and tillage on recovery.

Bodenfruchtbarkeit und Bodenschutz
SoilStructureObservatory

Regeneration verdichteter Böden


Publikation Arbeitshaltung Melken

Ergonomics in the milking parlour

Milkers frequently suffer from musculoskeletal disorders, especially in the area of the shoulders and arms.  Agroscope therefore investigated whether appropriate working heights can reduce workload in the milking parlour. For this, the angle of flexion of various joints during milking was recorded in one experiment, whilst a second experiment recorded muscle contractions at three different heights. The study showed that although a lower working height in the milking parlour has no effect on forearms or upper arms, it significantly reduces strain on the shoulders. 

Numéro du projet: 22.02.15.04.01

Pour une arboriculture résiliente, durable et compétitive

Les attentes des consommateurs par rapport à la qualité des fruits et la réduction de l’impact de leur production, stockage et acheminement sur l’environnement et la santé exercent une pression toujours plus forte sur l’arboriculture suisse. Ce projet vise à améliorer l’efficience de l’utilisation des ressources, à réduire l’utilisation de produits phytosanitaires de synthèse et à modifier les pratiques culturales pour limiter l’impact de la production fruitière sur l’environnement. Des méthodes non-destructives de monitoring de l’état physiologique des arbres et des fruits permettront d’élaborer des modèles de prédiction pour améliorer le management des vergers et optimiser les itinéraires post-récolte. L’amélioration des méthodes de régulation de l’irrigation et de la capacité de rétention du sol permettront d’améliorer l’efficience des ressources en eau et l’évaluation de la performance et de la résilience des systèmes de production contribueront à l’amélioration de l’empreinte écologique de la production fruitière suisse.

Nom, Prénom Site
Gabioud Rebeaud Séverine Conthey
Kuster Thomas Wädenswil
Monney Philippe Conthey

Christen D., Emin M., Prevost M., Lutz E., Gilli C., Knieling S., Villetaz G., Zwahlen D., Roduit A., Storno L.
Projet ArboPhytoRed : Bilan intermédiaire.
Dans: Agrovina. 23 janvier, Ed. Agroscope, Martigny. 2024, 1-14.

Kitteman D., Beck M., Werth J., Haug A. L., Biegert K., Killer A., Zimmermann A., Kuster T.
Präventives Wassermanagement im Obstbau: Verbesserung der Wasserverfügbarkeit in Obstanlagen durch Abdeckmaterialien im Baumstreifen.
Öko-Obstbau, 1, 2024, 18-22.

Gabioud Rebeaud S.
Impact of postharvest ethylene treatment on apricots.
Dans: I International Symposium on Apricot and Plum. 23 April, Avignon. 2024, 1-14.

Zanella A., Ebner I., Gabioud Rebeaud S., Öttl S., Reyes-Dominguez Y.
Impact of storage technologies on epiphytic blemishes of apple fruit.
Dans: Proceedings of the VI International Symposium on Postharvest Pathology. 30 May, Ed. ISHS, Limassol. 2024, 51-58.

Gabioud Rebeaud S., Cotter P.-Y., Christen D.
Pre- and postharvest factors influence CA-related disorders on the new pear cultivar ‘CH201’.
Dans: XIII Int. Controlled and Modified Atmosphere Research Conference CAMA 2021. Ed. ISHS, Leuven. 2024, 55-64.

Kittemann D., Kuster T., Beck M., Werth J., Haug A. L., Biegert K., Killer A., Zimmermann A.
Präventives Wassermanagement im Obstbau: Abdeckmaterialien.
Obst+Wein, 160, (1), 2024, 15-18.

Kittemann D., Beck M., Werth J., Haug A.L., Biegert K., Killer A., Zimmermann A., Kuster T.
Projekt: Präventives Wassermanagment im Obstbau.
Obstbau, 12, 2023, 634-638.

Monney P., Christen D.
Poirier CH201: Influence du porte-greffe sur la vigueur et la production.
Vignes et Vergers, 6, 2023, 8-12.

Monney P., Gabioud Rebeaud S., Cotter P.-Y., Christen D.
Influence of rootstocks on yield, fruit quality and storage potential of pear cv. ‘CH 201’.
Dans: ISHS pear symposium. 26 January, Stellenbosch. 2023, 1-26.

Kittemann D., Kuster T.
Präventives Wassermanagement im Obstbau.
Obst+Wein, 159, (16), 2023, 18-21.

Gabioud Rebeaud S.
Grundsätze und Empfehlungen für die Gemüselagerung.
Dans: Erfahrungsaustausch Biogemüsebau. 22. November, online. 2023, 1-34.

Kuster T.
Bedarfsgerechte Wasserversorgung Obstbau.
Dans: Olma 2023. 12. Oktober, St. Gallen. 2023.

Kuster T.
Präventives Wassermanagement im Obstbau.
Dans: Olma 2023. 12. Oktober, St. Gallen. 2023.

Gabioud Rebeaud S., Emin M.
Einfluss der Produktionsstrategie auf Lagerkrankheiten bei Äpfeln und Birnen.
Dans: Lagertagung. 17. August, Ed. Agroscope, Wädenswil. 2023, 1-33.

Gabioud Rebeaud S., Emin M.
Einfluss der Produktionsstrategie auf Lagerkrankheiten bei Äpfeln und Birnen.
Dans: Lagertagung. 16. August, Ed. KOB Kompetenzzentrum Obstbau Bodensee, Bavendorf. 2023, 1-33.

Gabioud Rebeaud S.
Mineral analyses as a tool for predicting CH201/FRED® susceptibility to CA-related disorders.
Dans: Focus group meeting storage CH201/FRED pear. 22 June, MS Teams - Agroscope. 2023, 1-19.

Gabioud Rebeaud S.
Short summary of the 2022-23 storage season with CH201/FRED® - Switzerland.
Dans: Focus group meeting storage CH201/FRED pear. 22 juin, MS Teams - Agroscope. 2023, 1-16.

Gabioud Rebeaud S., Cotter P.-Y., Christen D.
Entreposage et maturation des abricots.
Vignes et Vergers, 7, 2023, 20-23.

Gabioud Rebeaud S., Cotter P.-Y., Monney P., Christen D.
Entreposage de la poire CH201.
Vignes et Vergers, 6, 2023, 13-15.

Gabioud Rebeaud S., Cotter P.-Y.
Essais conservation de la pomme Bonita : Saison 2022-23.
Ed. Agroscope, 2023, 8 pp.

Gabioud Rebeaud S.
Orchard specific factors contribute to the apparition of CA related disorders in FRED ® /CH201 pears.
Dans: Postharvest Unlimited Conference. 15. Mai, Wageningen. 2023.

Gabioud Rebeaud S., Cotter P.-Y.
Essais conservation de la poire Celina/QTee® Saison 2022-23.
Ed. Agroscope, 2023, 12 pp.

Sutter L.
Blühende Schädlingskontrolle.
Gemüse, 2, 2023, 28-29.

Gabioud Rebeaud S., Cioli L., Cotter P.-Y., Christen D.
Cultivar, maturity at harvest and postharvest treatments influence softening of apricots.
Postharvest Biology and Technology, 195, 2023, 1-12.

Christen D., Lebleu F.
Produire des abricots sans produit de synthèse, rêve ou réalité ?
Dans: Journée National de l'Abricot. 15 juillet, Saxon. 2022, 1-21.

Christen D.
Agroscope Aprikosenzüchtungsprogramm.
Dans: Aprikosentagung und -Sortenschau. 20. Juli, Tordas. 2022, 1-51.

Boutillier S., Araldi F., Christen D.
Gestion de la bactériose en culture d’abricots biologiques.
Ed. Agroscope, 2022, 2 pp.

Gabioud Rebeaud S., Varone V., Cotter P.-Y., Ançay A., Christen D.
Ozone as an alternative means to control postharvest diseases on strawberries.
Dans: Proceedings of the VI Int. Symp. on Postharvest Pathology. 29 May, Ed. ISHS, Limassol. 2022, 221-227.

Gabioud Rebeaud S., Boutillier S., Cotter P.-Y., Christen D.
Essais conservation de la poire CH201 : Saison 2021-22.
Ed. Agroscope, Conthey. 2022, 23 pp.

Schudel S., Shrivastava C., Gabioud Rebeaud S., Karafka L., Shoji D., Onwude D., Defraeye T.
Combining experiments and mechanistic modeling to compare ventilated packag ing types for strawberries from farm to retailer.
Food packaging and shelf life, 34, 2022, 1-11.

Gabioud Rebeaud S.
Méthodes post-récolte pour influencer la maturation des abricots.
Dans: Fête de l'abricot. 15 juillet, Saxon. 2022, 1-15.

Gabioud Rebeaud S., Laruelle N., Cotter P.-Y.
Lutte contre les pourritures fongiques sur fruits en post-récolte au moyen d’UV.
Ed. Agroscope, Conthey. 2022, 20 pp.

Gabioud Rebeaud S., Varone V., Cotter P.-Y., Ançay A., Christen D.
Ozone as an alternative method to control postharvest diseases on strawberries.
Dans: VI Symposium on Post-harvest Pathology. 30. mai, Limassol, Chypre. 2022.

Gabioud Rebeaud S.
Postharvest experiments with the Variety ‘CH 201’ at Agroscope.
Dans: Meeting 2022 FRED® ‘CH 201’ pear. 08. juin, Gap, France. 2022.

Anselmo S., Sonnard R., Hanhart J., Araldi F., Christen D.
Gestion de la moniliose sur fleurs en culture d'abricots biologiques.
Ed. Agroscope, Conthey. Fiche technique N° 145, 2022, 2 pp.
autres langues: allemand

Kurenda A., Monney P., Wallbridge N., Plummer C.
Electrophysiological estimation of drought stress in apple trees.
Dans: Réunion générale du GDR PhyP. 29 mars, Carry-le-Rouet, France. 2022, 1-18.

Gabioud Rebeaud S.
Nouvelles méthodes d'entreposage - opportunités pour la vente directe.
Dans: Agrovina. 05. avril, Martigny. 2022, 1-6.

Monney P., Monney A., Quennoz M.
Irrigation au goutte à goutte.
Dans: Journée UFL, Marcelin. 08 février, Union fruitière lémanique. 2022, 1-22.

Rinder Fuetterung

Optimised feed reduces environmental impacts

On behalf of Micarna SA, Agroscope analysed the environmental impacts of beef, pork and poultry production. With beef production, feed intensity was crucial. In the case of pork and poultry production, the quantity of feed used per kg of meat had the greatest influence on environmental impacts. The use of European soya with its shorter transport distances had a positive effect.