Sustainability

Bodenverdichtung

How does compacted soil recover?

It takes mere seconds to compact a soil, but years or even decades for it to recover. Biological activities by plant roots and soil organisms (earthworms) as well as physical effects like drying out and rewetting phases, and freezing-thawing cycles are vital for natural regeneration. Exactly how recovery happens is being investigated in a long-term field trial. For this, an observational infrastructure with hundreds of soil probes – the Soil Structure Observatory (SSO) – was set up in 2014 together with ETH Zurich. After the initial compaction event, a fallow, a permanent grassland and a crop rotation with and without tillage were set up. This allows to analyse e.g. the influence of plants and tillage on recovery.

Bodenfruchtbarkeit und Bodenschutz
SoilStructureObservatory

Regeneration verdichteter Böden


Publikation Arbeitshaltung Melken

Ergonomics in the milking parlour

Milkers frequently suffer from musculoskeletal disorders, especially in the area of the shoulders and arms.  Agroscope therefore investigated whether appropriate working heights can reduce workload in the milking parlour. For this, the angle of flexion of various joints during milking was recorded in one experiment, whilst a second experiment recorded muscle contractions at three different heights. The study showed that although a lower working height in the milking parlour has no effect on forearms or upper arms, it significantly reduces strain on the shoulders. 

Publikationen Christian Gazzarin

Gazzarin C.
Grundfutter wirtschaftlich betrachtet: Grundfutteranteil und Milchleistungsniveau in einer Vollkostenbetrachtung.
In: Strickhof Milch-Tag. 27. Januar, Hrsg. Strickhof, Lindau. 2023, 1-22.

Gazzarin C.
Wirtschaftliche und standortangepasste Mutterkuhhaltung.
In: Fleischrindersymposium. 19. Januar, Hrsg. Plantahof, Landquart. 2023, 1-38.

Gazzarin C., Blättler T., Bütler A., Durgiai B., Schmid D.
Bergmilchproduktion mit Zweinutzungskühen – alter Zopf oder wieder rentabel?
Agrarforschung Schweiz, 13, 2022, 190-197.

Kozak O., Renner S., Jan P., Gazzarin C.
World dairy market: Challenges and opportunities: Main findings of the 23rd IFCN Dairy Conference 2022.
Agroscope Science, 140, 2022, 1-5.

Gazzarin C.
Rindfleisch aus Gras: Welche Strategien sind wirtschaftlich?
In: Agrarökonomie-Tagung. 04. Oktober, Tänikon, Ettenhausen, Agroscope. 2022.

Gazzarin C.
Wirtschaftliche und standortangepasste Mutterkuhhaltung.
In: Beef.ch. 24. Juni, Strickhof Wülflingen. 2022.

Gazzarin C.
Erste Ergebnisse zur Wirtschaftlichkeit von Mutterkuhhaltungssystemen.
In: Zentralschweizer Regionaltagung Mutterkuh Schweiz. 7. Mai, Hrsg. Mutterkuh Schweiz, Arenenberg und Strickhof, Willerswil. 2022.

Gazzarin C., Bütler A., Anken T., Bravin E., Hoop D., Sax M., Schlatter M., Zorn A.
Kostenkatalog 2022: Richtwerte für die Kosten von Maschinen, Arbeit, Gebäude und Hoftechnik. Gültig bis September 2023.
Agroscope Transfer, 448, 2022, 1-56.
weitere Sprachen: französisch

Gazzarin C., Jan P.
Wirtschaftlich optimale Produktionssysteme in der Mutterkuhhaltung: Eine ökonomische Analyse basierend auf 42 Mutterkuhbetrieben im Tal- und Berggebiet.
Agroscope Science, 138, 2022, 1-34.

Gazzarin C.
Optimierte Produktionssysteme in der Mutterschafhaltung – Produktivität als Schlüssel zum Erfolg.
In: Wirtschaftlichkeit von Mutterschafen - Optimierte Produktionssysteme. 10. Mai, Agridea. 2022, 1-38.

Gazzarin C.
Systèmes de production rentables en production ovine.
In: Systèmes de production rentables en production ovine. 26.11., Villarepos - Proconseil Lausanne (Prometerre). 2021.

Schlebusch S., Gazzarin C., Hoop D., von Rohr P.
Ecobreed: The economic value of a cow as a selection criterion.
In: EAAP. 02.09., Davos. 2021.

Gazzarin C.
Wie viel soll verrechnet werden?
Schweizer Landtechnik, 12, 2021, 30-32.
weitere Sprachen: französisch

Gazzarin C.
Verrechnungsansätze für Schneeräumarbeiten: Gültig bis September 2022.
Hrsg. Agroscope, 03. September, 2021, 1 S.
weitere Sprachen: französisch

Gazzarin C., Häller B., Hofstetter P.
Economic potential of milk production strategies with restrictive use of concentrated feed: An experiment on 36 family farms in the pre-alpine region.
Grassland Science, 67, (4), 2021, 343-351.

Gazzarin C., Hoop D.
Was kostet das Tierwohl?
In: Agrarökonomie-Tagung. 5. Oktober, Hrsg. Agroscope, Tänikon. 2021, 1-27.

Gazzarin C.
Maschinenkosten 2021: gültig bis September 2022.
Agroscope Transfer, 408, 2021, 1-52.
weitere Sprachen: französisch

Scriba M.F., Keil N., Zanolari P., Gazzarin C.
Beurteilung des Tierwohls und der Wirtschaftlichkeit in der Lämmer- und Gitzimast.
forum, 6/7, 2021, 6-8.
weitere Sprachen: französisch

Gazzarin C., Meier L., Zimmert F.
Wirtschaftlichkeit von Rindvieh- und Schweinemastbetrieben mit höherem Tierwohlstandard: Sind die Mehrkosten gedeckt?
Agroscope Transfer, 399, 2021, 1-12.
weitere Sprachen: französisch

Gazzarin C., Zimmert F.
Was ist uns das Tierwohl wert?: Berechnungen aus der Schweiz.
Berichte über Landwirtschaft, 99, (1), 2021, 1-27.

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Rinder Fuetterung

Optimised feed reduces environmental impacts

On behalf of Micarna SA, Agroscope analysed the environmental impacts of beef, pork and poultry production. With beef production, feed intensity was crucial. In the case of pork and poultry production, the quantity of feed used per kg of meat had the greatest influence on environmental impacts. The use of European soya with its shorter transport distances had a positive effect.