Demographic trends in Switzerland show that, owing to an increased life expectancy, the over-65 population group will continue to grow in the 21st century. A balanced, healthy diet is of vital importance for health and well-being in old age, in order to reduce the risk of various chronic diseases such as diabetes, osteoporosis and cardiovascular ailments. A survey of 632 individuals aged between 50 and 81 years was conducted to determine both the eating habits and behaviours and the nutritional knowledge of this demographic, as well as the frequency with which they consumed various foods, particularly those of animal origin. More on this topic can be found at the link below:
Dairy products: requirements concerning
added fruit
The addition of fruit to dairy products can lead to food-safety risks. As part of a Bachelor’s thesis, an assessment was created for the evaluation and management of potential risks in order to reduce the likelihood of contamination to a minimum. The findings of the thesis are very important for smaller and medium-sized milk-processing establishments in particular, and are to be published as part of the InterLab sampling guidelines.
Cinq conférenciers ont résumé les expériences de 30 ans de consultation et de prévention de Listeria sous différents angles et ont montré ce qui est possible aujourd'hui avec des techniques modernes comme le séquençage du génome entier (WGS) et MALDI-TOF. René Imhof (Agroscope) a jeté un regard rétrospectif sur "30 ans de programme de surveillance de la Listeria". Il montre ce qu'il faut pour intégrer une stratégie d'hygiène réussie dans une entreprise. Ernst Jakob (Agroscope) a expliqué comment la "Prévention de la Listeria dans les directives industrielles" peut être mise en œuvre avec succès. Par conséquent, il y a très peu de rappels de fromage suisse à cause de Listeria. Thomas Stanke (Sachsenmilch) a fait part de son "Expérience de consultant du point de vue d'une entreprise industrielle". Il a montré de manière impressionnante que les expériences de Listeria Consulting peuvent également être transférées à de grandes entreprises industrielles et qu'elles peuvent prévenir la cécité avec succès et de manière purement préventive. Lena Fritsch (Anses) informe sur le "Potentiel du séquençage du génome entier". L'introduction du WGS a déjà permis d'identifier plus fréquemment et plus rapidement les sources d'éclosion de Listeria et les fabricants de produits alimentaires peuvent désormais clarifier rapidement et efficacement les causes de la contamination. Alicia Romanó (Agroscope) a parlé du "Potentiel du MALDI-TOF" dans sa présentation. Elle a montré les avantages et les inconvénients de la méthode et comment elle est utilisée chez Agroscope pour confirmer les résultats positifs pour la listériose, pour identifier les bactéries lactiques et les levures, ou dans le cadre de sa thèse sur la caractérisation et la comparaison des résistomes intramammaires.
Leafy-green vegetables are a significant source of the carotenoids lutein and beta-carotene, both of which are important for sight. The findings of a recently concluded intervention study point towards lower baseline serum levels and poorer absorption of these carotenoids in short-bowel patients than in healthy individuals. Potential long-term effects on vision owing to malabsorption of these food constituents have yet to be elucidated.
The number of infectious diseases caused by the consumption of vegetables contaminated with human-pathogenic bacteria is on the rise worldwide. The location and potential absorption of such bacteria in vegetable plants as well as the role of input sources such as irrigation water are currently only partially clarified. In a current research project, Agroscope is investigating the colonisation of salad plants with enterohemorrhagic Escherichia coli (EHEC) in cooperation with the University of Hohenheim, Germany.