Food

Publikation Umfrage Ernaehrung ueber 50

Survey on Nutrition 50+

Demographic trends in Switzerland show that, owing to an increased life expectancy, the over-65 population group will continue to grow in the 21st century. A balanced, healthy diet is of vital importance for health and well-being in old age, in order to reduce the risk of various chronic diseases such as diabetes, osteoporosis and cardiovascular ailments. A survey of 632 individuals aged between 50 and 81 years was conducted to determine both the eating habits and behaviours and the nutritional knowledge of this demographic, as well as the frequency with which they consumed various foods, particularly those of animal origin. More on this topic can be found at the link below: 


Dairy products: requirements concerning
added fruit

The addition of fruit to dairy products can lead to food-safety risks. As part of a Bachelor’s thesis, an assessment was created for the evaluation and management of potential risks in order to reduce the likelihood of contamination to a minimum. The findings of the thesis are very important for smaller and medium-sized milk-processing establishments in particular, and are to be published as part of the InterLab sampling guidelines. 

Projektnummer: 22.10.18.03.02

Entwicklung von Kulturen und Verfahren für die Herstellung von fermentierten Lebensmitteln aus bekannten und neuen Matrices

Die Nachfrage nach pflanzenbasierten Alternativen zu tierischen Lebensmitteln nimmt stetig zu, was neue Märkte für die Schweizer Land- und Ernährungswirtschaft eröffnet. Durch gezielte Fermentationen wird der Genuss- und Gesundheitswert von ausgewählten Lebensmitteln pflanzlichen Ursprungs wesentlich gesteigert. Auch werden bisher nicht zugängliche Proteinquellen verfügbar für die menschliche Ernährung gemacht.

Mikrobielle Kulturen aus der Schweiz stärken die Authentizität von fermentierten Lebensmitteln aus Rohstoffen der Schweizer Landwirtschaft wesentlich.

Mit neuen Technologien bei der Herstellung von mikrobiellen Kulturen und bei der Verarbeitung von Lebensmitteln können die Wirkungen der Mikroorganismen optimiert werden.

Name, Vorname Standort
Aeschlimann Thomas Liebefeld
Bachmann Hans-Peter Liebefeld
Beuret Vincent Liebefeld
Beutler Edith Liebefeld
Bisig Walter Liebefeld
Fehér Nicolas Liebefeld
Grasso Fabio Liebefeld
Guggenbühl Barbara Liebefeld
Guisolan Anne Liebefeld
Purtschert Gabriela Liebefeld
Stoffers Helena Liebefeld
Von Ah Ueli Liebefeld

Purtschert G., Von Ah U., Walther B., Guggenbühl B., Zwyssig E., Guggisberg D., Fuchsmann P., Bachmann H.-P., Stoffers H.
HybPi-Cheese: hybrid technology to decrease animal protein maintaining nutritional and sensory properties.
In: LAB Symposium 2023. 27. August, Holland (NL). 2023.

Stoffers H., Schmidt R., Bachmann H.-P.
New process for the ripening of cheese.
In: Conference 2023 Face-Network. 12 October, Grangeneuve. 2023, 1.

Von Ah U., Stoffers H., Guggenbühl B., Walther B., Purtschert G., Bachmann H.-P., Fuchsmann P.
HybPi-Cheese: A possibility for animal protein reduction without losing cheese characteristics.
In: MiFFI - Microbial Food and Feed Ingredients 2023. 19. April, Copenhagen. 2023, 1-16.

Stoffers H., Bachmann H.-P., Guggenbühl B., Zwyssig E., Von Ah U., Walther B.
Hybridkäse – Liaison zwischen Milch und pflanzlichen Rohstoffe.
In: Liebefelder Milchtagung 2022. 08. November, Zollikofen. 2022.
weitere Sprachen: französisch

Stoffers H., Bachmann H.-P., Guggenbühl B., Zwyssig E., Von Ah U., Walther B.
Hybridkäse – Liaison zwischen Milch und pflanzlichen Rohstoffe.
In: Liebefelder Milchtagung 2022. 8. November, Hrsg. Agroscope, Zollikofen (Schweiz). 2022, 1-11.
weitere Sprachen: französisch

Stoffers H., Bachmann H.-P., Guggenbühl B., Von Ah U., Zwyssig E., Walther B.
HybPiKäs - Liaison zwischen Milch und pflanzlichen Rohstoffen.
In: Cheese & Science. 17. November, Hrsg. Agroscope, Liebefeld. 2022.

Stoffers H., Bachmann H.-P., Guggenbühl B., Von Ah U., Zwyssig E., Walther B.
HybPiKäs - Liaison zwischen Milch und pflanzlichen Rohstoffen.
In: Swiss Food Week. 15. November, Hrsg. Agroscope & SATW, Zürich. 2022.

Bachmann H.-P., Wampfler B.
Wie wirken Schallwellen auf Pflanzen und Mikroorganismen?
Agrarforschung Schweiz, 13, 2022, 168-176.

Bachmann H.-P., Schmidt R., Stoffers H.
Neues Reifungsverfahren für mehr Geschmack und Form.
LT Lebensmittel Technologie, (9), 2022, 22-23.

Bachmann H.-P.
Neues Verfahren für die Reifung von Käse.
Die Grüne, 4, 2022, 3.

Stoffers H., Schmidt R., Bachmann H.-P.
Le nouveau procédé d’affinage du fromage d’Agroscope a fait ses premières preuves.
In: InnoFood&Co. 14. Juni, Bulle. 2022.

Stäger C., Bachmann H.-P.
Neues Käsereifungsverfahren besteht die erste Bewährungsprobe.
Innovation Food, 4, 2022, 28-29.

Bachmann H.-P.
Neues Käsereifungsverfahren von Agroscope besteht erste Bewährungsprobe.
Milch & Käse, 1, 2022, 19-20.

Von Ah U.
Lenticules – neues Trocknungsverfahren und Angebotsform für Starterkulturen.
In: Milchtagung 2021. 10. März, Agroscope. 2022.

Bachmann H.-P., Stoffers H.
New cheese ripening method.
In: Monthly Meeting FaceNetwork Working Group "Technology". 11.01., FaceNetwork. 2022, 1-11.

Bachmann H.-P., Stoffers H.
Agroscope’s new cheese ripening method passes initial tests.
European Dairy Magazine, 33, (6), 2021, 6-7.

Absorption of carotenoids from spinach in humans

Leafy-green vegetables are a significant source of the carotenoids lutein and beta-carotene, both of which are important for sight. The findings of a recently concluded intervention study point towards lower baseline serum levels and poorer absorption of these carotenoids in short-bowel patients than in healthy individuals. Potential long-term effects on vision owing to malabsorption of these food constituents have yet to be elucidated.


Minimising pathogens on vegetables

The number of infectious diseases caused by the consumption of vegetables contaminated with human-pathogenic bacteria is on the rise worldwide. The location and potential absorption of such bacteria in vegetable plants as well as the role of input sources such as irrigation water are currently only partially clarified. In a current research project, Agroscope is investigating the colonisation of salad plants with enterohemorrhagic Escherichia coli (EHEC) in cooperation with the University of Hohenheim, Germany.