Dans les années 90, Le Centre de recherche apicole a contribué au screening de plus de 100 huiles essentielles et de leurs composants pour leur potentielle utilisation dans la lutte contre varroa. Si les huiles de sauge, hysope et de thym se sont avérées intéressantes, seul le thymol a été utilisé dans des produits acaricides. Les traitements au thymol exigent peu de travail, et il existe sur le marché différentes préparations dont les avantages et les inconvénients sont présentés sous "Apilife VAR" - Un produit de lutte contre Varroa à base de thymol" et sous "THYMOVAR pour lutter contre Varroa jacobsoni".
This study compares the specificity and characteristics of two hard (Gruyère) cheese varieties manufactured at differents altitudes : 1) L`Etivaz cheese manufactured at L`Etivaz with two production sites (L`Etivaz 1 & L`Etivaz 2, 1300-2100 m) , 2) Gruyère cherese manufactured at Montbovon (1000 m) and at Grangeneuve (600 m). These four production sites were studied during summer 1995, from the beginning of June unti mid-September. Observations were carried out at each site : botanical composition of the pastures , chemical composition of the grass , chemical composition of milk, cream and cheese which was ripened over 8-9 months, as well as sensory and rheology properties of cheese. The grass composition was markedly different but the cheese production methods were similar excepted for milk heating (with open log fire producing some smoke in highland or in stream heated vats in lowland factories). All cheese loaves (n049) matured in the same ripening cellar under identical conditions. This study clearly highlights numerous differences of composition (heavy metals, fatty acids, triglycerides, volatile components including terpenoids, polyaromatic hydrocarbons and as well as flavour) between highland and lowland milk products
Bien que le thymol engendre des résidus dans la cire et le miel, ceux-ci ne sont pas problématique d'un point de vue toxicologique.
L'utilisation de produits à base de thymol est en régression en Suisse depuis environs 2008 et les apiculteurs recourant à ces produits ont tendantiellement des pertes hivernales plus importantes que ceux utilisant l'acide formique par exemple.