Dans les années 90, Le Centre de recherche apicole a contribué au screening de plus de 100 huiles essentielles et de leurs composants pour leur potentielle utilisation dans la lutte contre varroa. Si les huiles de sauge, hysope et de thym se sont avérées intéressantes, seul le thymol a été utilisé dans des produits acaricides. Les traitements au thymol exigent peu de travail, et il existe sur le marché différentes préparations dont les avantages et les inconvénients sont présentés sous "Apilife VAR" - Un produit de lutte contre Varroa à base de thymol" et sous "THYMOVAR pour lutter contre Varroa jacobsoni".
European foulbrood (EFB) is a honey bee brood disease caused by the bacterium Melissococcus plutonius. Large-scale EFB outbreaks have been reported in several countries in recent decades, which entail costly sanitation measures of affected apiaries to restrict the spread of this contagious pathogen. To mitigate its impact, a better understanding of the population dynamics of the etiological agent is required. We here used multi-locus sequence typing (MLST) to infer the genetic diversity and geographical distribution of 160 M. plutonius isolates collected from EFB symptomatic honey bee colonies seven years apart. Isolates belonged to three clonal complexes (CCs) known worldwide and to 12 sequence types (STs), of which five were novel. Phylogenetic and clustering analyses showed that some of these novel sequence types have likely evolved locally during a period of outbreak, but most disappeared again. We further screened the isolates for melissotoxin A (mtxA), a putative virulence gene. The prevalence of STs in which mtxA was frequent increased over time, suggesting that this gene promotes spread. Despite the increased frequency of this gene in the population, the total number of cases decreased, which could be due to stricter control measures implemented before the second sampling period. Our results provide a better understanding of M. plutonius population dynamics and help identify knowledge gaps that limit efficient control of this emerging disease.
Bien que le thymol engendre des résidus dans la cire et le miel, ceux-ci ne sont pas problématique d'un point de vue toxicologique.
L'utilisation de produits à base de thymol est en régression en Suisse depuis environs 2008 et les apiculteurs recourant à ces produits ont tendantiellement des pertes hivernales plus importantes que ceux utilisant l'acide formique par exemple.