Liste de publications

Publications Ulrich Bütikofer

Bachmann, H.P., Bütikofer, U., Meyer, J.
Prediction of flavour and texture development in Swiss-type cheeses.
Food Science and Technology, 32, (5), 1999, 284-289.

Bosset, J.O., Berger, T., Bühler-Moor, U., Bütikofer, U., Collomb, M., Dafflon, O., Gauch, R., Jeangros, B., Lavanchy, P., Mariaca, R., Scehovic, J., Sieber, R.
Comparison of some highland and lowland gruyère-type cheese of Switzerland: A study of their potential PDO/AOC/AOP characteristics.
Dans: 5th Plenary Meeting with Cost'95 action 1997. 27.-28.11., Ed. COST, Besançon. 1999, 153-158.

Bosset, J.O., Jeangros, B., Berger, T., Bütikofer, U., Collomb, M., Gauch, R., Lavanchy, P., Scehovic, J., Troxler, J., Sieber, R.
Comparaison de fromage à pâte dure de type Gruyère produits en région de montage et de plaine. (Comparison of Swiss hard cheese Gruyère-type produced in highland and lowland).
Revue suisse d'agriculture, 31, (1), 1999, 17-22.

Bosset, J.O., Bütikofer, U., Nick, B., Walser, P.E.
Ringversuch `Qualitativer Nachweis der Lactoperoxidase in Milch`.
Mitteilungen aus dem Gebiete der Lebensmittel-Untersuchung und -Hygiene, 90, 1999, 282-290.

Bütikofer, U., Ardö, Y.
Quantitative determination of free amino acids in cheese.
Bulletin of the International Dairy Federation, 337, 1999, 24-32.

Bütikofer, U., Collomb, M.
Collaborative Study on the determination of triglycerides and foreign fat.
FAM-Information, (377), 1999, 1-120.

Collomb, M., Bütikofer, U., Spahni, M., Jeangros, B., Bosset, J.O.
Composition en acides gras et en glycérides de la matière grasse du lait de vache en zones de montagne et de plaine. (Fatty acid and glyceride composition of cow`s milk fat in high- and lowland regions).
Sciences des Aliments, 19, 1999, 97-110.

Collomb, M., Bütikofer, U., Spahni, M., Bühler, T.
Analyse des triglycérides IV. Essai collaboratif sur le dosage des graisses étrangères dans la graisse de lait par GC capillaire des trigycérides.
Mitteilungen aus dem Gebiete der Lebensmittel-Untersuchung und -Hygiene, (90), 1999, 684-696.

Lavanchy, P., Bütikofer, U.
Caractérisation sensorielle de fromages à pâte dure ou mi-dure fabriqués en Suisse. (Sensory characterization of Swiss hard and semi-hard cheeses).
Travaux Chimiques en Alimentation et Hygiène, 90, (6), 1999, 670-683.

Winkler, H., Bütikofer, U., Sieber, R.
Jodiertes Kochsalz und geschmierte Käse.
Schweizerische Milchzeitung, 125, (9), 1999, 7-7.

Bachmann, H.P., Banks, J., Beresford, T., Bütikofer, U., Grappin, R., Lavanchy, P., Lindblad, O., McNulty, D., McSweeney, P., Skeie, S.
Interlaboratory comparison of cheese making trials: Model cheeses made from raw, pasteurized and microfiltered milks.
FAM-Information, (364), 1998, 1-10.

Bosset, J.O., Bütikofer, U., Gauch, R., Mariaca, R., Pauchard, J.P., Sieber, R., Jeangros, B., Troxler, J., Conod, D., Scehovic, J.
Relations entre les caractéristiques des herbages et celles des fromage.
Montagna, 9, (01.02.2009), 1998, 35-37.

Bosset, J.O., Bütikofer, U., Dafflon, O., Sieber, R.
Il fumo: un concreto marcatore di tipicità.
Caseus, 98, (1), 1998, 20-24.

Bosset, J.O., Berger, T., Bütikofer, U., Collomb, M., Gauch, R., Lavanchy, P., Sieber, R., Jeangros, B.
Hartkäse Typ Gruyère des Berg- und Talgebietes im Vergleich. (Comparison of Swiss hard cheese Gruyère-type produced in highland and lowland).
Agrarforschung, 5, (8), 1998, 363-366.

Bosset, J.O., Bütikofer, U., Dafflon, O., Koch, H., Scheurer, L., Sieber, R.
Teneur en hydrocarbures aromatiques polycycliques de fromages avec et sans flaveur de fumée. (Occurrence of polycyclic aromatic hydrocarbons in cheese with and without a smoked flavour).
Sciences des Aliments, 18, (4), 1998, 347-359.

Bütikofer, U., Baumann, E., Sieber, R., Bosset, J.O.
Ripening of Emmental cheese wrapped in foil with and without addition of Lactobacillus casei subsp. casei. IV. HPLC separation of water soluble peptides.
Food Science and Technology, 31, (3), 1998, 297-301.

Collomb, M., Bütikofer, U., Spahni, M., Bühler, T.
Analyse des triglycérides III. Comparaison de méthodes de régression MLR, PLS et PCA pour le dosage de graisses étrangères dans la graisse de lait par GC capillaire.
Travaux Chimiques en Alimentation et Hygiène, 89, 1998, 617-624.

Eberhard, P., Bütikofer, U., Strahm, W.
Ultrahochdruck verändert Proteine.
Schweizerische Milchzeitung, 124, (6), 1998, 5-0.

Eberhard, P., Bütikofer, U.
Das Furosin als Hitzeindikator.
Schweizerische Milchzeitung, 124, (41), 1998, 11-0.

Fontaine, J., Bech-Andersen, S., Bütikofer, U., Froidmont-Görtz, I.
Determination of tryptophan in feed by HPLC - Development of an optimal hydrolysis and extraction procedure by the EU Commission DG XII in three international collaborative studies.
Agribiological Research, 51, (2), 1998, 97-108.

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