Thymol

thymolbehandlung_20170128

In the 1990s, the Bee Research Centre took part in a screening programme testing the potential effectiveness of over 100 essential oils and essential oil components against the varroa mite. Although sage, hyssop and thyme oils proved interesting, only thymol has been used in acaricide products. Thymol treatments require little effort, and there are a variety of preparations on the market. The advantages and drawbacks of thymol use are listed in the articles "Apilife VAR: A new varroacide with thymol as the main ingredient" and "THYMOVAR for Varroa control".

Use of essential oils for the control of Varroa jacobsoni (Oud.) in honey bee colonies (PDF, 1 MB, 20.01.2017)
A. Imdorf, S. Bogdanov, R. Ibáñez Ochoa, N. W. Calderone (1999)

Projektnummer: 22.14.20.05.03

Ernährung und Umwelt: Synergien zwischen gesunder Ernährung und umweltfreundlichen Nahrungsmitteln

Die heutigen Ernährungsgewohnheiten sind aus Sicht der Umwelt und der Gesundheit nicht optimal. Vor dem Hintergrund verschiedener Ernährungstrends sollen Wege aufgezeigt werden, wie die Ernährung bezüglich Umwelt und Gesundheit verbessert werden kann.

Die Nahrungsmittelproduktion und die Ernährung sind mit hohen Umweltwirkungen verbunden. Gleichzeitig hat die Ernährung einen grossen Einfluss auf die menschliche Gesundheit. Im Projekt NutriLCA werden die Auswirkungen einzelner Nahrungsmittel und ganzer Ernährungsmuster auf die Umwelt mittels Ökobilanzen und auf die menschliche Gesundheit untersucht. Dafür werden aktuelle Ernährungstrends analysiert und typische heutige oder zukünftige Ernährungsmuster definiert. Ziel ist es, Nahrungsmittel und Ernährungsmuster zu identifizieren, welche gleichzeitige Verbesserungen bei Umweltwirkungen, Nährwerten und Gesundheit ermöglichen.

Name, Vorname Standort
Beutler Edith Liebefeld
Douziech Mélanie Reckenholz
Furrer Cédric Reckenholz
Gaillard Gérard Reckenholz
Mehner Eric Reckenholz
Nemecek Tomas Reckenholz
Reguant Closa Alba Reckenholz
Walther Barbara Liebefeld

Mehner E., Ehlers M.-H., Herrmann M., Höchli B., Holenweger G., Mann S., Messner C., Nemecek T., Reguant Closa A., Schäfer O., Stämpfli A., Walther B., Douziech M.
Die ernährungsphysiologischen und ökologischen Folgen des Ersatzes von Fleisch und Milchprodukten in der Ernährung: Status quo und Innovationspotenziale.
In: 14. Ökobilanz-Plattform Landwirtschaft. 22. Oktober, Hrsg. Agroscope, Zürich. 2024.

Herrmann M.K., Mehner E., Egger C., Portmann R., Hammer L., Nemecek T.
A comparative nutritional life cycle assessment of processed and unprocessed soy-based meat and milk alternatives including protein quality adjustment.
In: 14th International Conference LCAFood. 9 September, Barcelona. 2024, 1-12.

Mehner E., Herrmann M.K., Nemecek T., Reguant Closa A., Stämpfli A., Walther B., Douziech M.
The nutritional and environmental consequences of replacing meat and dairy products with market-ready alternatives in recommended and self-selected Swiss diets.
In: 14th International Conference LCAFood. 11 September, Barcelona. 2024, 1-12.

Mehner E., Ehlers M.-H., Herrmann M., Höchli B., Holenweger G., Mann S., Messner C., Nemecek T., Reguant Closa A., Schäfer O., Stämpfli A., Walther B., Douziech M.
Fleisch- und Milchersatzprodukte - besser für Gesundheit und Umwelt?: Auswirkungen auf Ernährung und Nachhaltigkeit, die Sicht der Konsumentinnen und Konsumenten sowie ethische und rechtliche Überlegungen.
TA-SWISS, vdf Hochschulverlag AG. 1. Aufl., 2024, 300 S.

Furrer C., Sieh D., Jank A.M., Le Bras G., Herrmann M., Reguant Closa A., Nemecek T.
Interlinking environmental and food composition databases: An approach, potential and limitations.
Journal of Cleaner Production, 470, 2024, 1-12.

Herrmann M. K., Mehner E., Egger C., Portmann R., Hammer L., Nemecek T.
A comparative nutritional life cycle assessment of processed and unprocessed soy-based meat and milk alternatives including protein quality adjustment.
Frontiers in Sustainable Food Systems, 8, 2024, 1-15.

Ran Y., Cederberg C., Jonell M., Bergman K., De Boer I. J. M., Einarsson R., Karlsson J., Karlsson Potter H., Martin M., Metson G. S., Nemecek T., Nicholas K. A., Strand Å., Tidåker P., Van der Werf H. und weitere
Environmental assessment of diets: Overview and guidance on indicator choice.
The Lancet Planetary Health, 8, (3), 2024, e172-e187.

Nemecek T., Auner D., Racz R., van Altena J.
AI assisted prediction and optimisation of environmental impacts, nutritional and food quality in food product development.
In: 4th Life Cycle Innovation conference. 5 July, Berlin. 2024, 1-15.

Reguant Closa A., Pedolin D., Herrmann M. K., Nemecek T.
Review of diet quality indices that can be applied to the environmental assessment of foods and diets.
Current Nutrition Reports, 13, 2024, 351-362.

Furrer C., Iten L., Nemecek T., Gaillard G.
Development of an easy-to-implement pesticide-related food product score: Potential and limitations.
In: SETAC Dublin 33rd annual meeting. 2023, Hrsg. Society of Environmental Toxicology and Chemistry Europe (SETAC Europe), Dublin. 2023, 1-2.

Furrer C., Stüssi M., Bystricky M.
Wie beeinflussen Importe und Food Waste die Umweltwirkungen des Schweizer Ernährungssektors?
In: 13. Ökobilanz-Plattform Landwirtschaft Agroscope. 20. Juni, Hrsg. Agroscope, Reckenholz. 2023, 1-19.

Furrer C., Iten L., Nemecek T., Gaillard G.
Development of an easy-to-implement pesticide-related food product score: Potential and limitations.
In: SETAC Europe 33rd annual meeting. 2 May, Dublin. 2023, 1-15.

Ineichen S., Zumwald J., Reidy B., Nemecek T.
Feed-food and land use competition of lowland and mountain dairy cow farms.
Animal, 17, (12), 2023, 1-12.

Green A., Nemecek T., Mathys A.
A proposed framework to develop nutrient profiling algorithms for assessments of sustainable food: the metrics and their assumptions matter.
The International Journal of Life Cycle Assessment, 28, 2023, 1326-1347.

Furrer C., Iten L., Nemecek T., Gaillard G.
M-Check 2.0: "Umweltverträglicher Pflanzenschutz": Methode zur Abschätzung des Ökotoxizitätspotenzials pflanzlicher Nahrungsmittel im Kontext einer Sternenbewertung gemäss dem Konzept M-Check 2.0.
Agroscope Science, 144, 2023.

Reguant Closa A., Roesch A., Lansche J., Nemecek T., Lohman T., Meyer N.
Are athletes environmental champions? LCA case study in sports nutrition.
In: 13th International Conference on LCA of foods 2022. 13. octobre, Hrsg. Universidad Católica del Perú, Lima (Peru). 2022.

Reguant Closa A., Furrer C., Pedolin D., Nemecek T.
Assessing the nutritional, health and environmental dimensions of foods and diets: comparison of nutritional metrics.
In: 13th International Conference on LCA of foods 2022. 12. octobre, Hrsg. Universidad Católica del Perú, Lima (Peru). 2022.

Furrer C., Stüssi M., Bystricky M.
To what extent do food imports and their origin affect the environmental impact of the Swiss agricultural sector?
In: Proceedings of the 13th International Conference on Life Cycle Assessment of Food 2022 (LCA Foods 2022). 12-14 October, Hrsg. Peruvian Life Cycle Assessment and Industrial Ecology Network and Pontificia Universidad Católica del Perú, Lima (Peru). 2022, 867-868.

Nemecek T., Auner D., van Altena J., Furrer C., Gentgen K., Höhnel A., Jank A.M., Racz R., Reguant Closa A., Müller M., Sieh D.
OptiSignFood: developing more sustainable food products through artificial intelligence.
In: Proceedings of the 13th International Conference on Life Cycle Assessment of Food 2022 (LCA Foods 2022). 12-14 October, Hrsg. Peruvian Life Cycle Assessment and Industrial Ecology Network and Pontificia Universidad Católica del Perú, Lima (Peru). 2022.

Nemecek T.
Umwelt- und ressourcenschonende Ernährung: Detaillierte Analyse für die Schweiz.
In: Forum zum Aktionsplan der Schweizer Ernährungsstrategie 2022. 28. November, Hrsg. BLV, Bern. 2022.

Green A., Nemecek T., Walther B., Mathys A.
Environmental impact, micronutrient adequacy, protein quality, and fatty acid profiles of plant-based beverages compared with cow's milk: A sustainability assessment.
The Lancet Planetary Health, 6, (S8), 2022.

Nemecek T., Auner D., van Altena J., Furrer C., Gentgen K., Höhnel A., Jank A .M., Kollo M., Müller M., Racz R., Reguant Closa A., Sieh D.
OptiSignFood: Developing more sustainable food products through artificial intelligence.
In: 12. Ökobilanzplattform Land- und Ernährungswirtschaft. 31. Mai, Hrsg. Agroscope, Zürich. 2022, 1.

Green A., Nemecek T., Smetana S., Mathys A.
Reconciling regionally-explicit nutritional needs with environmental protection by means of nutritional life cycle assessment.
Journal of Cleaner Production, 312, 2021, 1-16.

Apilife VAR: A new varroacide with thymol as the main ingredient (PDF, 103 kB, 20.01.2017)
A. Imdorf, S. Bogdanov, V. Kilchenmann, C. Maquelin (1994)

"THYMOVAR" for Varroa control (PDF, 75 kB, 27.01.2017)
F. Bollhalder (1998)


Although the use of thymol leads to residues in the wax and honey, these are negligible from a toxicological viewpoint. Since about 2008 the use of thymol-based products has been declining in Switzerland, and beekeepers making use of these products have tended to experience greater winter losses than those using e.g. formic acid.

Thymol residues in wax and honey after Apilife VAR treatment (PDF, 757 kB, 14.09.2016)
S. Bogdanov, A. Imdorf, V. Kilchenmann (1998)