Sustainability

Bodenverdichtung

How does compacted soil recover?

It takes mere seconds to compact a soil, but years or even decades for it to recover. Biological activities by plant roots and soil organisms (earthworms) as well as physical effects like drying out and rewetting phases, and freezing-thawing cycles are vital for natural regeneration. Exactly how recovery happens is being investigated in a long-term field trial. For this, an observational infrastructure with hundreds of soil probes – the Soil Structure Observatory (SSO) – was set up in 2014 together with ETH Zurich. After the initial compaction event, a fallow, a permanent grassland and a crop rotation with and without tillage were set up. This allows to analyse e.g. the influence of plants and tillage on recovery.

Bodenfruchtbarkeit und Bodenschutz
SoilStructureObservatory

Regeneration verdichteter Böden


Publikation Arbeitshaltung Melken

Ergonomics in the milking parlour

Milkers frequently suffer from musculoskeletal disorders, especially in the area of the shoulders and arms.  Agroscope therefore investigated whether appropriate working heights can reduce workload in the milking parlour. For this, the angle of flexion of various joints during milking was recorded in one experiment, whilst a second experiment recorded muscle contractions at three different heights. The study showed that although a lower working height in the milking parlour has no effect on forearms or upper arms, it significantly reduces strain on the shoulders. 

Publikationen Daniel Bretscher

Bretscher D.
Projections of greenhouse gas emissions and removals: Agriculture.
In: Switzerland’s First Biennial Transparency Report under the Paris Agreement. Hrsg. Federal Office for the Environment FOEN, Bern. 2024, 114-148.

Tanner E., Liebisch F., Bretscher D.
N-Düngereinsparungen mittels der korrigierten Normen: Erfahrungen aus dem Projekt AgroCO2ncept.
Agrarforschung Schweiz, 15, 2024, 304-312.
weitere Sprachen: französisch

Hao Z., Bretscher D., Keel S.
Costs of greenhouse gas mitigation measures applicable to the Swiss agricultural sector.
In: International Research Symposium on Agricultural Greenhouse Gas Mitigation From Research to Implementation. 22 October, Hrsg. BMLE, Thunen, GRA, CGIAR, Berlin (DE). 2024, 30.

Bretscher D., Grassnick N.
Opportunities and limitations of farm-level-GHG-accounting tools: Experience from practice.
In: International Research Symposium on Agricultural Greenhouse Gas Mitigation. 22 October, Hrsg. BMEL / Thünen / GRA / CGIAR, Berlin (DE). 2024.

Keel S., Ammann C., Bretscher D., Gross T., Guillaume T., Huguenin-Elie O., Moll J., Nemecek T., Roesch A., Volk M., Wüst C., Leifeld J.
Dauergrünlandböden der Schweiz: Quelle oder Senke von Kohlendioxid?
Agroscope Science, 189, 2024.

Roberti G., Bragazza L., Bretscher D., den Hond-Vaccaro C., Jarosch K., Keel S., Mariotte P., Merbold L., Reissig L., Walder F., Herzog F., Kay S.
Evaluation der Rolle von Agroforst in einer gesamtheitlichen Landwirtschafts- und Ernährungspolitik.
Agrarforschung Schweiz, 15, 2024, 199-206.
weitere Sprachen: französisch

Schneuwly J., Gilgen A., Bretscher D.
Modelling greenhouse gas emissions at farm level across Switzerland.
In: General Assembly of the European Geosciences Union EGU. 18. April, Hrsg. EGU, Wien. 2024, 1.

Zosso C., Thiébaud E., Huber S., Bretscher D.
Landwirtschaftliche Treibhausgasrechner im Praxistest: Möglichkeiten und Grenzen.
Agrarforschung Schweiz, 15, 2024, 145-155.

Bretscher D., Grassnick n.
Chancen und Grenzen einzelbetrieblicher Treibhausgasbilanzierung in der Landwirtschaft.
In: Agrarforschung zum Klimawandel - Konferenz der Deutschen Agrarforschungsallianz. 7. März, Hrsg. Deutsche Agrarforschungsallianz (DAFA), Potsdam. 2024, 67.

Huguenin-Elie O., Bretscher D.
Umwandlung von Ackerland in Dauergrasland.
Agroscope. Merkblatt Nr. 202, 2023, 4 S.
weitere Sprachen: französisch | italienisch

Bretscher D., Hagemann N., Keel S., Leifeld J.
Pflanzenkohle.
Agroscope. Merkblatt Nr. 191, 2023, 4 S.
weitere Sprachen: französisch | italienisch

Bretscher D., Felder D., Zosso C.
Chancen und Herausforderungen einzelbetrieblicher Treibhausgasbilanzierung in der Praxis.
Bundesamt für Landwirtschaft BLW. 2023, 2 S.

Keel S., Bretscher D., Leifeld J., von Ow A., Wüst C.
Soil carbon sequestration potential bounded by population growth, land availability, food production, and climate change.
Carbon Management, 14, (1), 2023, 1-17.

Kay S., Zosso C., Bretscher D.
Wiederkäuer in der klimafreundlichen Landwirtschaft.
In: THeKLa- Treibhausgasbilanzierung und Klimaschutz in der Landwirtschaft -Jahrestagung 2023. 28. Juni, Braunschweig. 2023, 1-35.

Bystricky M., Bretscher D., Schori F., Mack G.
Reducing feed-food competition with direct payments? An ex-ante assessment of economic and environmental impacts.
Q Open, 3, (3), 2023, 1-25.

Kupper T., Häni Ch., Bretscher D., Zaucker F.
Ammoniakemissionen der schweizerischen Landwirtschaft 1990 bis 2020.
Hochschule für Agrar-, Forst- und Lebensmittelwissenschaften HAFL, Zollikofen. 31. März, 2022.

Mack G., Schori F., Bretscher D., Bystricky M.
Wirkungen von politischen Massnahmen zur Begrenzung der Proteinzufuhr in der Rinderhaltung.
In: 31. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Agrarökonomie. 16.-17. September, Hrsg. ÖGA. 2021, 83-84.

Fuchs K., Merbold L., Buchmann N., Bretscher D., Brilli L., Fitton N., Topp C. F. E., Klumpp K., Lieffering M., Martin R., Newton P. C. D., Rees R. M., Rolinski S., Smith P., Snow V.
Multimodel evaluation of nitrous oxide emissions from an intensively managed grassland.
Biogeosciences, 125, 2020, 1-21.

Ammann C., Voglmeier K., Bretscher D.
Experimental determination of emission factors and the greenhouse gas budget of grazing systems in Switzerland: Final Report Extended Summary (Project on behalf of the Swiss Federal Office for the Environment FOEN).
Agroscope, Zürich. 30 June, 2019, 8 S.

Bretscher D., Felder D.
Klimafreundliche Produktion.
Bundesamt für Landwirtschaft, Bern. November, 2019, 9 S.

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Rinder Fuetterung

Optimised feed reduces environmental impacts

On behalf of Micarna SA, Agroscope analysed the environmental impacts of beef, pork and poultry production. With beef production, feed intensity was crucial. In the case of pork and poultry production, the quantity of feed used per kg of meat had the greatest influence on environmental impacts. The use of European soya with its shorter transport distances had a positive effect.