Sustainability

Bodenverdichtung

How does compacted soil recover?

It takes mere seconds to compact a soil, but years or even decades for it to recover. Biological activities by plant roots and soil organisms (earthworms) as well as physical effects like drying out and rewetting phases, and freezing-thawing cycles are vital for natural regeneration. Exactly how recovery happens is being investigated in a long-term field trial. For this, an observational infrastructure with hundreds of soil probes – the Soil Structure Observatory (SSO) – was set up in 2014 together with ETH Zurich. After the initial compaction event, a fallow, a permanent grassland and a crop rotation with and without tillage were set up. This allows to analyse e.g. the influence of plants and tillage on recovery.

Bodenfruchtbarkeit und Bodenschutz
SoilStructureObservatory

Regeneration verdichteter Böden


Publikation Arbeitshaltung Melken

Ergonomics in the milking parlour

Milkers frequently suffer from musculoskeletal disorders, especially in the area of the shoulders and arms.  Agroscope therefore investigated whether appropriate working heights can reduce workload in the milking parlour. For this, the angle of flexion of various joints during milking was recorded in one experiment, whilst a second experiment recorded muscle contractions at three different heights. The study showed that although a lower working height in the milking parlour has no effect on forearms or upper arms, it significantly reduces strain on the shoulders. 

Maria Bystricky

Picture

Diplom-Agrarbiologin
Dr. agr.; Dipl.-Agr.Biol.

Forschungsgruppe

  • 22.00.20.05 Ökobilanzen

Funktion

Projektleiterin

Organisatorische Einheit

FG Ökobilanzen

Maria Bystricky

Agroscope
Reckenholzstrasse 191
8046 Zürich
Schweiz

Tel. +41 58 46 87126

Standort Reckenholz

Maria Bystricky

Tätigkeiten

Ökobilanzierung von Agrarprodukten, Landwirtschaftsbetrieben und Agrarsektor inklusive Importen, Methodenentwicklung

Projektleitung Agrar- und Umweltpolitik aus Umweltsicht bewerten und Handlungsspielräume aufzeigen

Teilprojektleitung und Mitarbeit in weiteren AP-Projekten

Forschungsprojekte:

  • Punktesystem Klimaschutz IP-SUISSE (laufend)
  • Einfluss von Import-Herkunftsländern und Nahrungsmittelverlusten auf die Umweltwirkungen des Schweizer Agrarsektors (2020-2021)
  • Potenzielle Umweltfolgen einer Umsetzung der Trinkwasserinitiative (2019-2020)
  • Ananalyse der direkten und indirekten Umweltauswirkungen von Gewässerschutzmassnahmen im Schweizer Landwirtschaftssektor mittels Ökobilanzierung (2015-2017)
  • Einzelbetriebliche Ökobilanzierung landwirtschaftlicher Betriebe in Österreich (FarmLife) (2012-2015)
  • Ökobilanz von ausgewählten Schweizer Landwirtschaftsprodukten im Vergleich zum Import (2012-2014)

Weitere Informationen

Erfahrung in der Ökobilanzierung von Bioenergie und in den Umweltwirkungen von Energiepflanzen-Anbauszenarien in Süddeutschland (Dissertation).

Rinder Fuetterung

Optimised feed reduces environmental impacts

On behalf of Micarna SA, Agroscope analysed the environmental impacts of beef, pork and poultry production. With beef production, feed intensity was crucial. In the case of pork and poultry production, the quantity of feed used per kg of meat had the greatest influence on environmental impacts. The use of European soya with its shorter transport distances had a positive effect.