Der Wassergehalt des von den Pflanzen produzierten Nektars kann variieren. Um seine Konservierung in den Waben zu gewährleisten, darf er nicht gären. Deshalb wird er von den Bienen in Honig umgewandelt, indem sie seinen Wassergehalt senken und folglich den Zuckergehalt erhöhen. Dies verhindert die Entwicklung der Mikroorganismen. In der Dunkelheit des Bienenstocks ist es schwierig, den Herstellungsprozess des Honigs zu beobachten. Aus diesem Grund ist er auch nur wenig erforscht. Um die Umwandlung von Nektar in Honig zu untersuchen, haben wir die Technik der Tomographie eingesetzt. Sie ermöglicht es, den Zuckergehalt des eingelagerten Nektars sehr präzise zu messen, ohne den Bienenstock öffnen zu müssen und das Bienenvolk zu stören.
Publikationen Jochen Mayer
Mayer J., Knapp S., Oberson A., Klaus J., Krause H.M., Gunst L., Gattinger A., Hammelehle A., Mäder P.
Yield trends, nutrient use and soil quality development in organic and conventional cropping systems.
In: Dauerfeldversuche. 19.03., Universitär Giessen, Deutschland. 2019.
Keel S., Anken T., Büchi L., Chervet A., Fliessbach A., Flisch R., Huguenin-Elie O., Mäder P., Mayer J., Sinaj S., Sturny W., Wüst C., Zihlmann U., Leifeld J.
Loss of soil organic carbon in Swiss long-term agricultural experiments over a wide range of management practices.
Agriculture, Ecosystems & Environment, 286, 2019, Artikel 106654.
Mayer J., Gunst L., Mäder P., Knapp S.
The performance of yields in organic and conventional cropping systems.
In: Comparing organic and Conventional Cropping Systems - What can be learned from the DOK and other long-term experiments. 07.10., Ascona, CFS, Monte-Verità. 2019.
Hammelehle A., Mayer J., Lüscher A., Mäder P., Oberson A.
The 15N natural abundance and enrichment techniques provide similar estimates of N transfer.
Grassland Science in Europe, 24, 2019, 344.
Hammelehle A., Oberson A., Lüscher A., Mäder P., Mayer J.
Below ground nitrogen of clover-grass mixtures and its residual nitrogen potential for subsequent crops.
Grassland Science in Europe, 24, 2019, 217.
Grüter R., Costerousse B., Mayer J., Mäder P., Thonar C., Frossard E., Schulin R., Tandy S.
Long-term organic matter application reduces cadmium but not zinc concentrations in wheat.
Science of the Total Environment, 669, 2019, 608-620.
Skinner C., Gattinger A., Kraus M., Mayer J., van der Heijden M., Mäder P.
The impact of long-term organic farming on soil-derived greenhouse gas emissions.
Scientific Reports, 9, (1702), 2019, 1-10.
Mayer J., Zimmermann M., Weggler K., Reiser R., Bürge D., Bucheli T., Richner W.
Schadstoffgrenzwerte für mineralische Recyclingdünger: das Schweizer Konzept.
Agrarforschung Schweiz, 10, (1), 2019, 4-11.
Cagnarini C., Renella G., Mayer J., Hirte J., Schulin R., Costerousse B., Della Marta A., Orlandini S., Menichetti L.
Multi-objective calibration of RothC using measured carbon stocks and auxiliary data of a long-term experiment in Switzerland.
European Journal of Soil Science, 2019, 1-14.
Prasuhn V., Weisskopf P., Bucheli T., Keller T., Spiess E., van der Heijden M., Mangold S., Mayer J., Schwab P., Wettstein F., Widmer F., Wittwer R.
Bodenforschung an der landwirtschaftlichen Forschungsanstalt Agroscope.
In: Exkursionsführer Bern 2019. Hrsg. DBG Mitteilungen Band 119. 2019, 84-99.
Hirte J., Leifeld J., Abiven S., Oberholzer H.-R., Mayer J.
Below ground carbon inputs to soil via root biomass and rhizodeposition of field-grown maize and wheat at harvest are independent of net primary productivity.
Agriculture, Ecosystems & Environment, 265, 2018, 556-566.
Hammelehle A., Oberson A., Lüscher A., Mäder P., Mayer J.
Above- and belowground nitrogen distribution of a red clover-perennial ryegrass sward along a soil nutrient availability gradient established by organic and conventional cropping systems.
Jarosch K., Richner W., Mayer J.
Stickstoffausnutzungseffizienz von Biogasgülle.
Agrarforschung Schweiz, 9, (3), 2018, 76-81.
Necpalova M., Lee J., Skinner C., Büchi L., Wittwer R., Gattinger A., van der Heijden M., Mäder P., Charles R., Berner A., Mayer J., Six J.
Potentials to mitigate greenhouse gas emissions from Swiss agriculture.
Agriculture, Ecosystems & Environment, 265, 2018, 84-102.
Vidal A., Hirte J., Bender F., Mayer J., Gattinger A., Höschen C., Schädler S., Iqbal T., Müller C.
Linking 3D Soil Structure and Plant-Microbe-Soil Carbon Transfer in the Rhizosphere.
Frontiers in Environmental Science, 6, 2018, 1-14.
Hirte J., Leifeld J., Abiven S., Mayer J.
Maize and wheat root biomass, vertical distribution, and size class as affected by fertilization intensity in two long-term field trials.
Field Crops Research, 216, 2018, 197-208.
Leifeld J., Mayer J.
Streu landwirtschaftlicher Nutzflächen.
In: Handbuch der Bodenkunde, 42. Ergänzungslieferung. Januar, Hrsg. Wiley-VCH. 2018, 1-14.
Meuli R. G., Gubler A., Mayer J., Zimmermann S., Schellenberger A.
Soil carbon.
In: National Climate Observing System - Global Climate System (GCOS Switzerland). Update 2018, January, Hrsg. Federal Office of Meteorology and Climatology MeteoSwiss, Zurich-Airport. 2018, 72-73.
Wittwer R., Walder F., Büchi L., Schläppi K., Banerjee S., Hirte J., Mayer J., Colombi T., Keller T., Preschl U., Nemecek T., Seitz S., Schloten T., Loaiza Puerta V., Six J. und weitere
Bodenfunktionen und Multifunktionalität unter ÖLN-, biologischer und bodenkonservierender Bewirtschaftung.
In: 5. Agroscope-Nachhaltigkeitstagung: Multifunktionelle Böden für Landwirtschaft und Umwelt. 18.01.2018, Reckenholz - Agroscope. 2018, 1-14.
Carlen C., Flisch R., Gilli C., Huguenin-Elie O., Kuster T., Latsch A. J., Mayer J., Neuweiler R., Richner W., Sinaj S., Spring J.-L.
Grundlagen für die Düngung landwirtschaftlicher Kulturen in der Schweiz: GRUD 2017.
Agrarforschung Schweiz, 8, (6), 2017, 1-280.
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